Zwiędnięte warzywa? Nie wyrzucaj ich do kosza! Oto domowy sposób na odzyskanie świeżości

Zwiędnięte warzywa to zmora wszystkich ceniących dietę pełną witamin. Problem najczęściej występuje, kiedy zrobimy zapasy. Po kilku dniach tracą sprężystość i stają się nieapetyczne. W takich chwilach często decydujemy się na ich wyrzucenie. Jest jednak pewien domowy sposób na odzyskanie świeżości.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Zwolennicy cotygodniowych zakupów często mierzą się z problemem przechowywania warzyw. Większa ilość sprawia, że w lodówce może zabraknąć miejsca, a posiadanie osobnej spiżarni nie jest zbyt powszechne. Dlatego często zdarza się, że po pewnym czasie niektóre warzywa lądują w koszu. Jak tego uniknąć?

Domowy sposób na zwiędnięte warzywa. Poznaj szybki trik

Marnowanie jedzenia to problem globalny. Dlatego, aby nie tylko dbać o środowisko, ale również o zawartość portfela warto wypróbować domowe sposoby. Tym razem ratujemy zwiędnięte warzywa przed wyrzuceniem ich do kosza. 

Jeżeli w lodówce lub poza nią znajdują się wyschnięte i zwiotczałe marchewki w pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy warzywa nie mają oznak zepsucia. Może zdarzyć się, że będą lekko nadgniłe lub pojawi się pleśń. W takim przypadku bezapelacyjnie trzeba je wyrzucić. Jeśli jednak marchewka, czy pietruszka są zdrowe, ale zwiędnięte, wykonajcie prosty trik.

Do miseczki wrzucamy zwiędnięte warzywa. Zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin. Można w tej formie umieścić je w lodówce. Następnie wyciągamy je z wody, osuszamy i pozostawiamy w lodówce na kolejne dni lub przyrządzamy coś pysznego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zwiędnięte warzywa. Co da się uratować?

Oprócz wspomnianej marchewki, czy pietruszki do wody możemy z powodzeniem wrzucić inne warzywa korzeniowe takie jak:

  • buraki,
  • seler,
  • rzodkiewka,
  • brukiew,
  • fenkuł.

Poza tym domowy sposób z wykorzystaniem zimnej wody pozwoli uratować także ogórki, ziemniaki, czy fasolka szparagowa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.