Zwolennicy cotygodniowych zakupów często mierzą się z problemem przechowywania warzyw. Większa ilość sprawia, że w lodówce może zabraknąć miejsca, a posiadanie osobnej spiżarni nie jest zbyt powszechne. Dlatego często zdarza się, że po pewnym czasie niektóre warzywa lądują w koszu. Jak tego uniknąć?
Marnowanie jedzenia to problem globalny. Dlatego, aby nie tylko dbać o środowisko, ale również o zawartość portfela warto wypróbować domowe sposoby. Tym razem ratujemy zwiędnięte warzywa przed wyrzuceniem ich do kosza.
Jeżeli w lodówce lub poza nią znajdują się wyschnięte i zwiotczałe marchewki w pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy warzywa nie mają oznak zepsucia. Może zdarzyć się, że będą lekko nadgniłe lub pojawi się pleśń. W takim przypadku bezapelacyjnie trzeba je wyrzucić. Jeśli jednak marchewka, czy pietruszka są zdrowe, ale zwiędnięte, wykonajcie prosty trik.
Do miseczki wrzucamy zwiędnięte warzywa. Zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin. Można w tej formie umieścić je w lodówce. Następnie wyciągamy je z wody, osuszamy i pozostawiamy w lodówce na kolejne dni lub przyrządzamy coś pysznego.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Oprócz wspomnianej marchewki, czy pietruszki do wody możemy z powodzeniem wrzucić inne warzywa korzeniowe takie jak:
Poza tym domowy sposób z wykorzystaniem zimnej wody pozwoli uratować także ogórki, ziemniaki, czy fasolka szparagowa.