Więcej pomysłów na smakowitości z resztek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Luksusowy bigos z resztek to za każdym razem nowy smak. Najlepiej go zrobić oczywiście z mięsa z rosołu lub każdej innej zupy, ale można też dołożyć resztki wędlin, ponownie zmielić kotlety lub niedojedzone resztki pieczeni. Do tego warzywa z zupy, podduszone pieczarki, czosnek i cebulka i mamy własne, niepowtarzalne smarowidło do chleba. Oto inspiracja i przepis, który ostatnio wypróbowałam.
Luksusowy pasztet z resztek
Składniki:
- mięso z rosołu (ok. 600 g)
- resztki wędlin (u mnie była to polędwica z indyka w ziołach, boczek wędzony i kilka plastrów polędwicy sopockiej)
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 bułka namoczona w rosole
- warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera
- kawałek duszonej karkówki (ok. 150 g)
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
- pół szklanki rosołu lub dowolnego bulionu
- bułka tarta
- masło
Sposób wykonania:
- Mięso z rosołu dokładnie oddziel od kości i chrząstek. Przygotuj dużą miskę i maszynkę do mielenia. Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Na solidnej łyżce masła zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki z odrobiną soli.
- Mięso z rosołu, wędliny, kawałki mięs, namoczoną bułkę oraz warzywa z rosołu zmiel w maszynce przynajmniej trzy razy.
- Do zmielonych składników dodaj podsmażone pieczarki, żółtka jajek, przeciśnij czosnek, wlej odrobinę bulionu (jeśli masa będzie za gęsta, dolej więcej) i zacznij wyrabiać. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Piankę z jajek ubij na sztywno i kiedy pasztet będzie już wyrobiony, delikatnie ją wmieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
- Przygotuj formę do pieczenia, natrzyj ją w środku masłem i oprósz bułką tartą. Następnie przełóż masę na pasztet i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu powinien być wciąż kremowy, teraz możesz go włożyć do pojemników.
Wskazówka: Do takiego pasztetu możesz dodać niemal wszystko, a szczególnej delikatności dodadzą mu drobiowe wątróbki. Je należy jednak wcześniej wymoczyć w mleku i sparzyć, by pozbyć się ich charakterystycznej goryczki.