Luksusowy pasztet z resztek. Już nigdy nie zmarnujesz wędlin i mięsnych wkładek, a smak podkręci korzenna przyprawa

Chyba wszyscy uwielbiamy kanapki z pasztetem i ogóreczkiem i na pewno ucieszy was fakt, że domowy pasztet do smarowania jest w wykonaniu prostszy niż grzanki z serem. Luksusowy pasztet z resztek to nie tylko świetny patent na sprzątnięcie lodówki, ale także pomysł na autorskie smarowidło do chleba. Dlaczego autorskie? Bo zawsze możesz dodać coś innego, ale nie zapomnij o gałce muszkatołowej.

Więcej pomysłów na smakowitości z resztek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Luksusowy bigos z resztek to za każdym razem nowy smak. Najlepiej go zrobić oczywiście z mięsa z rosołu lub każdej innej zupy, ale można też dołożyć resztki wędlin, ponownie zmielić kotlety lub niedojedzone resztki pieczeni. Do tego warzywa z zupy, podduszone pieczarki, czosnek i cebulka i mamy własne, niepowtarzalne smarowidło do chleba. Oto inspiracja i przepis, który ostatnio wypróbowałam.

Luksusowy pasztet z resztek

Składniki:

  • mięso z rosołu (ok. 600 g)
  • resztki wędlin (u mnie była to polędwica z indyka w ziołach, boczek wędzony i kilka plastrów polędwicy sopockiej)
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 bułka namoczona w rosole
  • warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera
  • kawałek duszonej karkówki (ok. 150 g)
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
  • pół szklanki rosołu lub dowolnego bulionu
  • bułka tarta
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Mięso z rosołu dokładnie oddziel od kości i chrząstek. Przygotuj dużą miskę i maszynkę do mielenia. Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. 
  2. Na solidnej łyżce masła zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki z odrobiną soli. 
  3. Mięso z rosołu, wędliny, kawałki mięs, namoczoną bułkę oraz warzywa z rosołu zmiel w maszynce przynajmniej trzy razy.
  4.  Do zmielonych składników dodaj podsmażone pieczarki, żółtka jajek, przeciśnij czosnek, wlej odrobinę bulionu (jeśli masa będzie za gęsta, dolej więcej) i zacznij wyrabiać. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Piankę z jajek ubij na sztywno i kiedy pasztet będzie już wyrobiony, delikatnie ją wmieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić jej delikatnej struktury. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia, natrzyj ją w środku masłem i oprósz bułką tartą. Następnie przełóż masę na pasztet i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu powinien być wciąż kremowy, teraz możesz go włożyć do pojemników. 

Wskazówka: Do takiego pasztetu możesz dodać niemal wszystko, a szczególnej delikatności dodadzą mu drobiowe wątróbki. Je należy jednak wcześniej wymoczyć w mleku i sparzyć, by pozbyć się ich charakterystycznej goryczki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.