Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak mówi znane niemal wszystkim przysłowie: święta, święta i po świętach. Wigilijne rarytasy jednak często zostają z nami nieco dłużej, chociaż nie zawsze data przydatności na to pozwala. Warto zatem poznać przepis, który rozwiąże problem zalegającego w brytfance ciasta. Jest nie tylko zjawiskowy, ale i wyjątkowo smaczny.
Jak ograniczyć marnowanie świątecznych wypieków?
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim bogato zastawiony stół i niekończące się smakołyki. Niestety jak co roku, sporo żywności się marnuje i zalega w lodówkach. Aby zapobiec wyrzucania jedzenia i jednocześnie pieniędzy, warto poznać metody, które nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują. Mowa tu o cake popsach przygotowanych z ciasta, które zalega po świętach.
Cake popsy to nic innego jak urocze i zjawiskowe ciasteczka na patyku. To częsty element pojawiający się na słodkich stołach, weselach i rodzinnych imprezach okolicznościowych. Jak się okazuje, przygotowanie jest banalnie proste, a do bardzo przyjemne. Wystarczy odpowiednio zadbać o bazę, a następnie estetycznie ozdobić polewą z czekolady, lukru lub ulubionego kremu i gotowe!
Zobacz wideo Ciasteczka z amarantusa z żurawiną [HAPS KIDS]
Cake popsy ze świątecznego ciasta
Składniki:
- zalegające świąteczne ciasto np. czekoladowe, murzynek, piernik, biszkopt,
- czekolada biała, mleczna lub gorzka,
- ulubione ozdoby cukrowe - posypki, małe bezy, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy,
- wariant - jeśłi chcemy uzyskać cake popsy o danym kolorze wystarczy użyć do polewy dowolnego barwnika.
Sposób przygotowania:
- Świąteczne ciasto (bez kremu) dokładnie kruszymy w dużej misce. W zależności od wybranego wypieku dodajemy spoiwo, czyli białą, ciemną lub mleczną czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy dłońmi, a następnie przekładamy do specjalnych foremek (np. po lodach) lub formujemy klasyczne kulki.
- Ciastka nabijamy na drewniane patyczki np. do szaszłyków i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa zastygła.
- Następnie przechodzimy do dekorowania - cake popsy zanurzamy w dowolnej masie: rozpuszczonej czekoladzie, lukrze lub ulubionym kremie o odpowiedniej konsystencji. Dekorujemy kolorowymi posypkami, cukrowymi perełkami, bezami lub lukrowymi pisakami. Pozastawiamy do zastygnięcia masy.
- Tak przygotowane cake popsy serwujemy na eleganckim talerzu, wbijamy do udekorowanej gąbki lub styropianu. Warto rozważyć także podanie w ładnym szklanym wazonie lub naczyniu.