Pomysł na wykorzystanie świątecznego ciasta. Eleganckie cake popsy - smaczne zero waste na patyczkach

Świąteczna rozpusta powoli dobiega końca, co za tym idzie, weryfikujemy straty wśród niezjedzonej żywności. Aby temu zapobiec, warto poznać nowatorskie przepisy, które sprzyjają ruchowi zero waste. Słodkie cake popsy przygotowane ze świątecznego ciasta to strzał w dziesiątkę i jednocześnie spektakularny deser na patyczkach.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak mówi znane niemal wszystkim przysłowie: święta, święta i po świętach. Wigilijne rarytasy jednak często zostają z nami nieco dłużej, chociaż nie zawsze data przydatności na to pozwala. Warto zatem poznać przepis, który rozwiąże problem zalegającego w brytfance ciasta. Jest nie tylko zjawiskowy, ale i wyjątkowo smaczny. 

Jak ograniczyć marnowanie świątecznych wypieków? 

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim bogato zastawiony stół i niekończące się smakołyki. Niestety jak co roku, sporo żywności się marnuje i zalega w lodówkach. Aby zapobiec wyrzucania jedzenia i jednocześnie pieniędzy, warto poznać metody, które nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują. Mowa tu o cake popsach przygotowanych z ciasta, które zalega po świętach. 

Cake popsy to nic innego jak urocze i zjawiskowe ciasteczka na patyku. To częsty element pojawiający się na słodkich stołach, weselach i rodzinnych imprezach okolicznościowych. Jak się okazuje, przygotowanie jest banalnie proste, a do bardzo przyjemne. Wystarczy odpowiednio zadbać o bazę, a następnie estetycznie ozdobić polewą z czekolady, lukru lub ulubionego kremu i gotowe!

Zobacz wideo Ciasteczka z amarantusa z żurawiną [HAPS KIDS]

Cake popsy ze świątecznego ciasta

Składniki: 

  • zalegające świąteczne ciasto np. czekoladowe, murzynek, piernik, biszkopt,
  • czekolada biała, mleczna lub gorzka,
  • ulubione ozdoby cukrowe - posypki, małe bezy, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, 
  • wariant - jeśłi chcemy uzyskać cake popsy o danym kolorze wystarczy użyć do polewy dowolnego barwnika. 

Sposób przygotowania: 

  1. Świąteczne ciasto (bez kremu) dokładnie kruszymy w dużej misce. W zależności od wybranego wypieku dodajemy spoiwo, czyli białą, ciemną lub mleczną czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 
  2. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy dłońmi, a następnie przekładamy do specjalnych foremek (np. po lodach) lub formujemy klasyczne kulki. 
  3. Ciastka nabijamy na drewniane patyczki np. do szaszłyków i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa zastygła. 
  4. Następnie przechodzimy do dekorowania - cake popsy zanurzamy w dowolnej masie: rozpuszczonej czekoladzie, lukrze lub ulubionym kremie o odpowiedniej konsystencji. Dekorujemy kolorowymi posypkami, cukrowymi perełkami, bezami lub lukrowymi pisakami. Pozastawiamy do zastygnięcia masy. 
  5. Tak przygotowane cake popsy serwujemy na eleganckim talerzu, wbijamy do udekorowanej gąbki lub styropianu. Warto rozważyć także podanie w ładnym szklanym wazonie lub naczyniu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.