Cake pops - przepis na zjawiskowe ciastka na patyku. Swoim uroczym wyglądem zachwycą każdego

Cake pops - przepis, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Popularność zawdzięczają swojemu nietuzinkowemu wyglądowi. Oto kilka propozycji na wykonanie tych zjawiskowych ciastek na patyku w domu.

Cake popsy to małe ciasteczka podawane na patyku. Swoim wyglądem przypominają lizaki. Często są ozdobione różnokolorowymi posypkami, lukrem czy czekoladą. Dzięki takiej formie podania robią furorę zawsze, gdy pojawią się na stole. Wszystko to czyni je idealną propozycją na imprezę ze znajomymi, spotkanie rodzinne czy urodziny dziecka. 

Więcej inspiracji na ciekawe i pyszne desery znajdziecie na Gazeta.pl

Cake popsy to także świetna propozycja na deser w stylu zero waste. Można je bowiem wykonać z większości niezjedzonych wypieków. Świetnie sprawdzi się do tego biszkopt lub domowe brownie.

Cake Pops - przepis na urocze ciasteczka na patyku. Zachwycą gości

Składniki: 

  • 6 babeczek waniliowych lub ok. 350 g innego podobnego ciasta,
  • 3 łyżki serka mascarpone (ok. 120 g),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • łyżeczka domowej skórki pomarańczowej (można pominąć),
  • 200 g białej czekolady,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • Można skorzystać także z gotowej polewy dostępnej w różnych kolorach,
  • Różnokolorowe posypki.

Wykonanie krok po kroku

1. Ciasto drobno pokruszyć, najlepiej użyć do tego blendera.

2. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Zagnieść i uformować dużą kulę. Obwinąć ją folią spożywczą i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum godzinę, ale można zostawić na całą noc.

3. Po schłodzeniu formować z ciasta małe kuleczki. Najlepiej robić to partiami. Z części ciasta robić kuleczki, a reszta powinna się w tym czasie chłodzić. Kuleczki układać na deseczce i ponownie chłodzić podczas szykowania pozostałego ciasta.

4. Czekoladę roztopić z łyżką oleju w mikrofali lub w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego (można pominąć, ale czekolada lepiej współpracuje, gdy dodamy olej). Posypki wysypać do oddzielnych miseczek.

5. Kulki nadziewać na patyczki i obtaczać w czekoladzie, a następnie w posypkach. Wbijać pionowo w styropian. Jeśli kuleczki są mocno schłodzone, to czekolada w miarę szybko na nich zastygnie, ale można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce/zamrażalniku. 

Zobacz wideo Monkey bread - idealna przekąska na imprezę

Różnokolorowe i wielosmakowe. Cake pops zachwycą nie tylko najmłodszych

Składniki:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego ciasta czekoladowego (np.: biszkopt, brownie),
  • 120 g serka mascarpone,
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego,
  • 200 g czekolady, do obtoczenia,
  • łyżka oleju,
  • kolorowe posypki.

1. Ciasto drobno pokruszyć, najlepiej użyć do tego blendera.

2. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i nutellą lub masłem orzechowym. Zagnieść i uformować dużą kulę. Obwinąć ją folią spożywczą i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum godzinę, ale można zostawić i na całą noc.

Dalej postępować jak w przepisie wyżej. 

Świetnie smakują wykonane również z ciasta piernikowego lub sklepowych pierników i powideł, oblane czekoladą. Cake pops dają wielką swobodę w tworzeniu rozmaitych wersji smakowych. Dzięki temu można popuścić wodzę wyobraźni i świetnie się przy tym bawić.

Więcej o: