Cake popsy to małe ciasteczka podawane na patyku. Swoim wyglądem przypominają lizaki. Często są ozdobione różnokolorowymi posypkami, lukrem czy czekoladą. Dzięki takiej formie podania robią furorę zawsze, gdy pojawią się na stole. Wszystko to czyni je idealną propozycją na imprezę ze znajomymi, spotkanie rodzinne czy urodziny dziecka.
Więcej inspiracji na ciekawe i pyszne desery znajdziecie na Gazeta.pl
Cake popsy to także świetna propozycja na deser w stylu zero waste. Można je bowiem wykonać z większości niezjedzonych wypieków. Świetnie sprawdzi się do tego biszkopt lub domowe brownie.
Składniki:
1. Ciasto drobno pokruszyć, najlepiej użyć do tego blendera.
2. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Zagnieść i uformować dużą kulę. Obwinąć ją folią spożywczą i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum godzinę, ale można zostawić na całą noc.
3. Po schłodzeniu formować z ciasta małe kuleczki. Najlepiej robić to partiami. Z części ciasta robić kuleczki, a reszta powinna się w tym czasie chłodzić. Kuleczki układać na deseczce i ponownie chłodzić podczas szykowania pozostałego ciasta.
4. Czekoladę roztopić z łyżką oleju w mikrofali lub w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego (można pominąć, ale czekolada lepiej współpracuje, gdy dodamy olej). Posypki wysypać do oddzielnych miseczek.
5. Kulki nadziewać na patyczki i obtaczać w czekoladzie, a następnie w posypkach. Wbijać pionowo w styropian. Jeśli kuleczki są mocno schłodzone, to czekolada w miarę szybko na nich zastygnie, ale można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce/zamrażalniku.
Składniki:
1. Ciasto drobno pokruszyć, najlepiej użyć do tego blendera.
2. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i nutellą lub masłem orzechowym. Zagnieść i uformować dużą kulę. Obwinąć ją folią spożywczą i porządnie schłodzić w lodówce. Minimum godzinę, ale można zostawić i na całą noc.
Dalej postępować jak w przepisie wyżej.
Świetnie smakują wykonane również z ciasta piernikowego lub sklepowych pierników i powideł, oblane czekoladą. Cake pops dają wielką swobodę w tworzeniu rozmaitych wersji smakowych. Dzięki temu można popuścić wodzę wyobraźni i świetnie się przy tym bawić.