Marnowanie żywności raczej nie jest niczym popisowym, ale można to łatwo zmienić. Niektóre produkty, zamiast wylądować w koszu, mogą zostać wykorzystane do przygotowania obłędnej zapiekanki. Danie nie tylko podreperuje domowy budżet, ale i rozpieści kubki smakowe - jest smacznie i ekspresowo.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Zapiekanka w stylu zero waste - mikst składników da obłędne danie
Przed świętami warto dokładnie wysprzątać lodówkę i zwolnić miejsce na bożonarodzeniowe specjały. Wiele produktów może jednak przydać się do zrobienia wybitnej zapiekanki, zamiast po raz kolejny lądować w koszu. To nie tylko sposób na kuchnię zero waste, ale i mistrzowski patent na coś smacznego, co nie kosztuje nas wiele wysiłku i kilku godzin spędzonych w kuchni.
Co zatem dodać do zapiekanki z resztek? Tu panuje dowolność, a pomysłowość jest jak najbardziej wskazana. Jako baza może nam posłużyć kasza, makaron, ziemniaki czy nawet suchy, czerstwy chleb. Później warto dodać kilka warzyw - nawet tych lekko zwiędniętych, a także sery i wędliny, które nam zalegają Na koniec tylko kilka dodatków jak sos czy przyprawy o gotowe.
Koniec z marnowaniem żywności - oto obłędna zapiekanka z resztek
Składniki:
- 7 ziemniaków,
- 4 jajka,
- ser cheddar, gouda lub bursztyn (co mamy pod ręką),
- kilka plasterków boczku,
- 200 ml śmietanka 30 proc.,
- kilka plasterków wędliny (może być także szarpany kurczak gotowany lub np. kiełbasa)
- natka pietruszki,
- sól,
- cebula,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- dodatkowa porcja sera.
Sposób przygotowania:
- Wczorajsze ziemniaki ułóż na die naczynia do pieczenia - mogą być w kawałkach lub w postaci puree.
- Wędliny, kiełbasę czy boczek podsmaż na patelni. Dodaj także cebulę lub np. pora.
- Teraz zetrzyj ser lub pokrój go na mniejsze kawałki. Jajka rozmąć w miseczce, połącz je ze śmietanką i przyprawami.
- Całość posyp serem. Powtarzaj na nowo warstwy, tak, by ostatnią warstwą były ziemniaki.
- Na koniec naszą zapiekankę dopraw i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp serem.
- Danie piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po tym czasie udekoruj całość zieleniną i gotowe!
- Zapiekanka świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimny smakołyk np. na lunch kolejnego dnia.
.