Tu obejdzie się bez zbędnej filozofii. Wykorzystaj resztki z lodówki i zrób ekspresową zapiekankę

Zamiast po raz kolejny wyrzucać do kosza połowę produktów z lodówki, których termin niebawem minie, lepiej wykorzystać resztki do smakowitego dania. Zapiekanka w stylu zero waste pochłonie naprawdę wiele składników - od warzyw i serów, po suche pieczywo i rozmaite mięsa czy wędliny.

Marnowanie żywności raczej nie jest niczym popisowym, ale można to łatwo zmienić. Niektóre produkty, zamiast wylądować w koszu, mogą zostać wykorzystane do przygotowania obłędnej zapiekanki. Danie nie tylko podreperuje domowy budżet, ale i rozpieści kubki smakowe - jest smacznie i ekspresowo. 

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Zapiekanka w stylu zero waste - mikst składników da obłędne danie

Przed świętami warto dokładnie wysprzątać lodówkę i zwolnić miejsce na bożonarodzeniowe specjały. Wiele produktów może jednak przydać się do zrobienia wybitnej zapiekanki, zamiast po raz kolejny lądować w koszu. To nie tylko sposób na kuchnię zero waste, ale i mistrzowski patent na coś smacznego, co nie kosztuje nas wiele wysiłku i kilku godzin spędzonych w kuchni. 

Co zatem dodać do zapiekanki z resztek? Tu panuje dowolność, a pomysłowość jest jak najbardziej wskazana. Jako baza może nam posłużyć kasza, makaron, ziemniaki czy nawet suchy, czerstwy chleb. Później warto dodać kilka warzyw - nawet tych lekko zwiędniętych, a także sery i wędliny, które nam zalegają Na koniec tylko kilka dodatków jak sos czy przyprawy o gotowe. 

Koniec z marnowaniem żywności - oto obłędna zapiekanka z resztek 

Składniki: 

  • 7 ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • ser cheddar, gouda lub bursztyn (co mamy pod ręką),
  • kilka plasterków boczku,
  • 200 ml śmietanka 30 proc.,
  • kilka plasterków wędliny (może być także szarpany kurczak gotowany lub np. kiełbasa)
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • cebula,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • dodatkowa porcja sera.

Sposób przygotowania:

  1. Wczorajsze ziemniaki ułóż na die naczynia do pieczenia - mogą być w kawałkach lub w postaci puree. 
  2. Wędliny, kiełbasę czy boczek podsmaż na patelni. Dodaj także cebulę lub np. pora.
  3. Teraz zetrzyj ser lub pokrój go na mniejsze kawałki. Jajka rozmąć w miseczce, połącz je ze śmietanką i przyprawami.
  4. Całość posyp serem. Powtarzaj na nowo warstwy, tak, by ostatnią warstwą były ziemniaki.
  5. Na koniec naszą zapiekankę dopraw i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp serem.
  6. Danie piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po tym czasie udekoruj całość zieleniną i gotowe!
  7. Zapiekanka świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimny smakołyk np. na lunch kolejnego dnia.

.

Więcej o: