Pyszna zapiekanka z resztek. Prosty przepis w duchu zero waste. Nie wyrzucaj tego produktu, może się przydać

Według badań i statystyk w Polsce rocznie marnujemy około pięciu milionów ton jedzenia. Ponad połowa żywności wyrzucana jest przez nas prosto do śmieci. W odpowiedzi na rosnący problem pojawił się ruch zero waste, który zachęca do wykorzystywania wszystkiego, co mamy w lodówce. Podpowiadamy, jak upiec pyszną zapiekankę z resztek z wczorajszego obiadu.

Podczas gotowania zawsze warto pomyśleć dwa razy, nim coś wyrzucimy. Wiele odpadów można spokojnie wykorzystać do innego przepisu lub eksperymentować z nimi na własną rękę. Często zdarza się ugotować za dużo makaronu lub nie wykorzystać ugotowanej na zupę włoszczyzny, która nierzadko ląduje w śmietniku. Dziś przedstawiamy prosty sposób na wykorzystanie tego, co prawdopodobnie zalega w lodówce po niedzielnym obiedzie.

Składniki na smaczną zapiekankę

  • 400 g ugotowanego makaronu,
  • 200 g kiełbasy lub innego mięsa, 
  • 5 pieczarek lub innych grzybów,
  • 1 łodyga brokułu,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 jajka,
  • ser do starcia (może być żółty, parmezan, grana padano lub inny),
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść szpinaku,
  • gotowana marchew i pietruszka (z wywaru na zupę),
  • olej roślinny,
  • słodka papryka,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Ilości produktów są poglądowe. W przepisie chodzi przede wszystkim o wykorzystanie resztek oraz tego, co posiadamy aktualnie pod ręką. 

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Tak przygotujesz pyszny obiad za grosze

Makaron gotujemy lub używamy wcześniej ugotowanego. Nie bójmy się używać różnych rodzajów. Jeśli z obiadu zostały nam świderki, a my dogotujemy wstążki, przepis nadal będzie udany i smakowity.

Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę lub inne mięso (np. upieczonego kurczaka) kroimy wedle uznania i podsmażamy wspólnie na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, a mięso będzie zarumienione, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, marchewkę i pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy liście szpinaku

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy łodygę brokułu. Gotujemy ją do miękkości. Bardzo często tę część warzywa niepotrzebnie wyrzucamy. Łodyga jest źródłem wartościowych składników i doskonale nadaje się do wielu potraw. Gdy będzie już miękka, wyciągamy ją z wody i czekamy, aż przestygnie. Wówczas kroimy ją w kostkę i dodajemy do reszty warzyw na patelni. 

Śmietankę przelewamy do innego naczynia i wbijamy do niej dwa jajka, dokładnie wszystko mieszając. Warzywa i mięso łączymy z makaronem i zalewamy przygotowaną mieszanką. Podgrzewamy, delikatnie mieszając i doprawiamy przyprawami do smaku. Gdy całość się połączy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i sypiemy startym serem. 

Zapiekankę należy piec w 180 stopniach (tryb góra dół) przez około 25-35 minut. Przed podaniem warto poczekać, aż potrawa się delikatnie schłodzi. Świeżo wyjęta z piekarnika zapiekanka może być trudna do pokrojenia. Smacznego!

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: