Pieprz nie leci z pieprzniczki? Radzimy, co można zrobić w takim przypadku. Istnieje kilka trików

Pieprz to przyprawa, którą używa się do wielu potraw. Dodaje się go do zup, mięs i sosów. Co można zrobić, kiedy pieprz przestaje wylatywać z pieprzniczki? Można spróbować jednego z bardzo prostych sposobów.

Przyprawy to bardzo ważny element każdej kuchni. Bez nich potrawy nie mają smaku, dlatego warto mieć zawsze pod ręką dwie najbardziej podstawowe - sól i pieprz. Jak sobie poradzić, kiedy z pieprzniczki przestaje lecieć pieprz? Można zastosować kilka sprytnych metod, które wam w tym pomogą.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Dlaczego pieprz nie leci? Przyprawy mogą leżeć zbrylone na dnie pojemnika

Jeśli z pieprzniczki nie lecą przyprawy, prawdopodobnie zbiły się i leżą zbrylone na dnie. Inny powód to zatkane otwory urządzenia. Dlaczego tak się dzieje? Główną przyczyną jest obecna w przyprawnikach wilgoć. Otwory jednorazowo można przetkać wykałaczką, ale lepiej jest zapobiegać ponownemu ich zatkaniu. Do pieprzniczki warto wsypać kilka ziaren ryżu. Pochłoną one gromadzącą się wilgoć i przyprawy nie będą się zbrylały. Jeszcze innym sposobem będzie używanie młynka, do którego można wrzucić całe ziarna pieprzu. W ten sposób z pewnością uniknie się zbrylania mielonego pieprzu w pojemniku.     

Rurki z krememDomowe rurki z bitą śmietaną - przepis. To pyszny, kultowy deser

Trik na rozkruszenie zbitego pieprzu. Potrzebna będzie solniczka

Pieprzniczkę, z której nic nie leci, wystarczy odwrócić do góry nogami i potrzeć jej spód spodem solniczki. Po chwili wykonywania kolistych ruchów pieprz powinien zacząć się sypać. To wszystko za sprawą wibracji wywołanych pocieraniem jednego pojemnika o drugi. Taka metoda jest równie skuteczna, jak ostukiwanie pieprzniczki o stół czy blat kuchenny. Warto jednak pamiętać, że lepiej jest zapobiegać takim problemom i przechowywać przyprawy w suchym miejscu. 

NaleśnikiCiasto na naleśniki idealne. Tradycyjna receptura gwarantuje idealny smak

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: