Placki po węgiersku nazywane są również plackami zbójnickimi. Choć przygotowanie tej potrawy może być nieco czasochłonne, efekt zdecydowanie jest tego wart. Jak zrobić sycące placki po węgiersku, by smakowały najlepiej? Oto sprawdzony sposób.
Jeśli chcemy, by nasz gulasz zachwycał smakiem, musimy zadbać o najlepszej jakości składniki. Szczególnie istotną rolę odgrywa dobrej jakości świeże mięso, które stanowi podstawę smaku.
Składniki na placki ziemniaczane:
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na gulasz po węgiersku:
Mięso kroimy na kawałki i obsypujemy mąką. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Siekamy drobno czosnek lub używamy wyciskarki. Podsmażamy cebulę i mięso, a następnie smażymy, aż nabiorą koloru. Dorzucamy pozostałe warzywa i przyprawy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy. Mieszamy je w misce z jajkami, mąką i solą. Następnie smażymy placki na patelni, aż zarumienią się z dwóch stron.
Gulasz podajemy na plackach i składamy je na pół. Smacznego!