Placek po węgiersku - przepis na sycący i pyszny obiad. Gwarantujemy, że nie zdołasz mu się oprzeć

Placek po węgiersku to przepis na prawdziwy klasyk. To wspaniałe i sycące danie składa się z placka ziemniaczanego i idealnie doprawionego mięsa z dodatkami. Jak przygotować placek po węgiersku, by były rumiane i chrupiące, a przy tym obłędnie dobre? Podpowiadamy.

Placki po węgiersku nazywane są również plackami zbójnickimi. Choć przygotowanie tej potrawy może być nieco czasochłonne, efekt zdecydowanie jest tego wart. Jak zrobić sycące placki po węgiersku, by smakowały najlepiej? Oto sprawdzony sposób.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Placek po węgiersku - przepis na sycący i pyszny obiad. Zadbaj o najlepszej jakości mięso

Jeśli chcemy, by nasz gulasz zachwycał smakiem, musimy zadbać o najlepszej jakości składniki. Szczególnie istotną rolę odgrywa dobrej jakości świeże mięso, które stanowi podstawę smaku.

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 5 ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • olej do smażenia placków.

 Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na gulasz po węgiersku:

  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • kilka pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • mielona słodka papryka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Placek po węgiersku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Mięso kroimy na kawałki i obsypujemy mąką. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Siekamy drobno czosnek lub używamy wyciskarki. Podsmażamy cebulę i mięso, a następnie smażymy, aż nabiorą koloru. Dorzucamy pozostałe warzywa i przyprawy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy. Mieszamy je w misce z jajkami, mąką i solą. Następnie smażymy placki na patelni, aż zarumienią się z dwóch stron.

Gulasz podajemy na plackach i składamy je na pół. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.