-
ARTYKUŁ
Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Jak zrobić rybę, żeby każdy dosłownie wylizał talerze i prosił o dokładkę? Mamy na to sprawdzony przepis. Jak tylko wypróbujesz przepis na rybę w kremowym, jasnym sosie, na dobre zapomnisz o panierowanych i smażonych filetach. To zaledwie chwila roboty, a smak? Co tu dużo mówić - genialny. To zasługa śmietany i dwóch warzyw.
-
ARTYKUŁ
Co na obiad w piątek? Zrób te delikatne kotlety, a rodzina obsypie cię złotem. Lepsze od mielonych
Obiad na piątek to dla wielu Polaków, dla których ważna jest wiara katolicka, oczywiście obiad bez mięsa. Chociaż często stawiamy tego dnia na rybę, można zjeść przecież także przepyszne kotlety. Nasz dzisiejszy przepis śmiało może konkurować z mielonymi, a w roli głównej tanie i kochane przez nas warzywo.
-
ARTYKUŁ
Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Nawet kwaśnica mi tak nie smakowała. Chodzi o wywar
Zupa czosnkowa może nie kojarzy się tak bardzo z kuchnią podhalańską, jak choćby kwaśnica czy moskole, ale w każdej karczmie w okolicach Zakopanego w karcie na pewno znajdziemy tę pozycję. To wymarzona potrawa na zimę, kiedy chcemy się szybko rozgrzać i zjeść coś pysznego. Przepis jest banalny, ale jeśli nie przyłożysz się do wywaru, zupa straci wiele na smaku. Użyj tych mięs.
-
ARTYKUŁ
Krewetki na oryginalny piątkowy obiad. Jeśli tylko masz ochotę na coś niebanalnego
Jak przygotować krewetki? Przepis nie jest zbyt skomplikowany, jeśli planujemy zaserwować krewetki jako przekąskę bądź danie główne podczas lekkiego obiadu czy też szybkiej kolacji.
-
ARTYKUŁ
Zupa wielkopolska, ale babcia z Lubelszczyzny robiła najlepszą. Zawsze wylizywałam talerz do czysta
Zupa z kapusty jest jednym z klasycznych, sycących dań, które potrafią rozgrzać w chłodne dni i przypomnieć o domowych smakach. W polskiej kuchni dania na bazie tego warzywa cieszą się dużą popularnością. Charakteryzują się prostotą składników i wyrazistym smakiem, który zadowoli każdego smakosza. Zupa parzybroda - jak ją przygotować?
-
ARTYKUŁ
Jak zrobić lasagne? Najlepiej jak włoska babcia. Najważniejsze są dwa sosy. Uczta murowana
Lasagne to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Pyszny makaronowy przekładaniec jest słynny na całym świecie. Przepis na lasagne nie jest skomplikowany, ale żeby zrobić ją jak obrotna włoska nonna, musisz znać podstawę smaku, czyli dwa sosy. Tak - sosy, a nie jeden sos pomidorowy, o którym najczęściej myślimy, zabierając się za kuchnię włoską. W przepisie na lasagne tak samo ważny, jak pomidorowo-mięsny, jest sos z mleka, masła i mąki.
-
ARTYKUŁ
Nie kotlety ani bitki. Wolę schab pod pierzynką. Teść spróbował i ogłosił mnie kulinarną królową
Co można zrobić ze schabu? Na pewno chociaż raz zadaliście sobie to pytanie w weekendowy poranek. Jeśli znudziły wam się już bitki i klasyczny kotlet schabowy, wypróbujcie mój przepis. Teść powiedział, że jeszcze nigdy nie jadł nic tak dobrego.
- Sałatkę "królową stołu" robię ekspresowo. Znajomi wolą ją od gyrosa
- Nie ma lepszej pasty do chleba. Zrób raz, a zapomnisz o jajecznej
- Naturalny odświeżacz powietrza zrobisz samodzielnie. Wystarczą owoce
- Pączki angielskie na tłusty czwartek? Klasyczne buły mogą się schować
- Jaka mąka na faworki wygrywa? Mama zakazała mi kupować innej
- Sprawdź, czy znasz te potrawy i kuchnie świata w tym quizie kulinarnym!
- Sprawdź, czy znasz te potrawy i kuchnie świata w tym quizie kulinarnym!
- Ekstremalnie trudny quiz kulinarny na literę E. Zdobycie kompletu to cud
- Ekstremalnie trudny quiz kulinarny na literę E. Zdobycie kompletu to cud
- Podałam znajomym, każdy zaniemówił. Rolada żyrafa zawsze robi wrażenie
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
Zupa miso z kiełkami, tofu i wołowiną
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Grochówka klasyczna
Grochówka
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Gulyasleves
Gulyasleves
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Włoska pomidorowa
Włoska pomidorowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Zupa czosnkowa najlepsza
Zupa czosnkowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Krem pietruszkowo-gruszkowy
Krem pietruszkowo-gruszkowy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Szaszłyki z ryby i cukinii
Szaszłyki z ryby i cukinii
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Sandacz w rieslingu
Sandacz w rieslingu