Grochówka klasyczna

Magazyn Kuchnia 25.05.2021 14:00
(brak ocen)
OCEŃ
Grochówka klasyczna
Grochówka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Groch dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej wodą i pozostaw na całą noc. Odcedź, zalej co najmniej 1,5 l świeżej wody, włóż obraną cebulę z wbitymi w nią goździkami, dodaj umyte mięso, obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i seler, posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuj, aż groch i mięso będą zupełnie miękkie. 

2 / 2

Wtedy wyjmij mięso z zupy, oddziel je od kości i pokrój na nieduże kawałki. Usuń liście laurowe, wyrzuć goździki. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko, dodaj mięso, zagotuj jeszcze raz.

UWAGA: grochówkę możesz posypać świeżymi listkami majeranku i podawać z grzankami lub chlebem (najlepiej żytnim). My wrzuciliśmy do zupy pokrojone chrupki kukurydziane.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps