Grochówka klasyczna
Grochówka
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (1porcja)
-
Groch - 1-1.5 szklanki suszonegoWieprzowina - 30 dag z kościąCebula - 1Marchewka - 1 dużaPietruszka - 1 małaSeler korzeniowy - kawałekCzosnek - 2 ząbkiLiść laurowy - 1-2Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzałwia - do smakuMajeranek suszony - do smakuGoździki - 2-3
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Groch dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej wodą i pozostaw na całą noc. Odcedź, zalej co najmniej 1,5 l świeżej wody, włóż obraną cebulę z wbitymi w nią goździkami, dodaj umyte mięso, obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i seler, posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuj, aż groch i mięso będą zupełnie miękkie.
2 / 2
Wtedy wyjmij mięso z zupy, oddziel je od kości i pokrój na nieduże kawałki. Usuń liście laurowe, wyrzuć goździki. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko, dodaj mięso, zagotuj jeszcze raz.
UWAGA: grochówkę możesz posypać świeżymi listkami majeranku i podawać z grzankami lub chlebem (najlepiej żytnim). My wrzuciliśmy do zupy pokrojone chrupki kukurydziane.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory