Sandacz w rieslingu
Sandacz w rieslingu
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 80 dagMasło - 5 łyżekRyba - 80 dag filetów z sandacza (ok. 3 filetów)Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuWino białe - 200 ml rieslingaŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlSok cytrynowy - 1-2 łyżeczkiCytryna - Do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, podsmaż na łyżce masła. Zabezpiecz przed wystygnięciem.
2 / 4
Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprósz je solą.
3 / 4
Wino zagotuj na patelni, włóż ryby, przykryj. Duś 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek. Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparuje. Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kostkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, cały czas mieszając. Nie gotuj!
4 / 4
Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sandacza podawaj z sosem i maślanymi ziemniaczkami. Możesz udekorować.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory