Sandacz w rieslingu

Magazyn Kuchnia 17.05.2021 21:01
(brak ocen)
OCEŃ
Sandacz w rieslingu
Sandacz w rieslingu
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, podsmaż na łyżce masła. Zabezpiecz przed wystygnięciem.

2 / 4

Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprósz je solą. 

3 / 4

Wino zagotuj na patelni, włóż ryby, przykryj. Duś 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek. Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparuje. Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kostkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, cały czas mieszając. Nie gotuj! 

4 / 4

Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sandacza podawaj z sosem i maślanymi ziemniaczkami. Możesz udekorować.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.