Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis. Te kultowe słodkości pokocha największy łasuch

Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis, który na stałe zagości w twoim domu. W końcu czy jest na świecie ktoś, kto nie kocha rurek z bitą śmietaną? Na pewno nie. A ceny tych słodkości w kawiarniach potrafią niemiło zaskoczyć, więc warto zrobić je samodzielnie w domu.

Jeśli w twoim domu nie brakuje łasuchów, musisz koniecznie przygotować domowe rurki z bitą śmietaną. Dla dorosłych będą radosnym wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy zajadaliśmy się rurkami wypełnionymi bitą śmietaną, lub aksamitnym kremem. Dla dzieci zaś wspaniałymi łakociami, którym nie można się oprzeć.

Zobacz wideo Rurki z kremem

Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis. Są kruche i pyszne

Składniki na rurki:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej,
  • 250 g śmietany 18 proc.,
  • 250 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić rurki z bitą śmietaną? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Aby przygotować półkruche ciasto, na stolnicę wysyp przesianą mąkę, wlej śmietanę i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Całość zacznij siekać nożem, aż składniki się połączą, następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto ponownie połóż na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkuj je. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.
  3. Rozwałkowane ciasto potnij na długie paski szerokości 1,5-2 cm i nawijaj je na foremkę do rurek posmarowaną masłem. Paski z ciasta możesz obsypać drobnym cukrem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i piecz rurki przez 15 minut w 200 stopniach, aż będą złociste.
  4. Ubijamy śmietankę 36 proc. z cukrem wanilinowym.
  5. Po wystudzeniu rurek napełniamy je śmietanką. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.