-
Haps
-
Jak przygotować
- Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis. Te kultowe słodkości pokocha największy łasuch
Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis. Te kultowe słodkości pokocha największy łasuch
Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis, który na stałe zagości w twoim domu. W końcu czy jest na świecie ktoś, kto nie kocha rurek z bitą śmietaną? Na pewno nie. A ceny tych słodkości w kawiarniach potrafią niemiło zaskoczyć, więc warto zrobić je samodzielnie w domu.
Jeśli w twoim domu nie brakuje łasuchów, musisz koniecznie przygotować domowe rurki z bitą śmietaną. Dla dorosłych będą radosnym wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy zajadaliśmy się rurkami wypełnionymi bitą śmietaną, lub aksamitnym kremem. Dla dzieci zaś wspaniałymi łakociami, którym nie można się oprzeć.
Zobacz wideo Rurki z kremem
Domowe rurki z bitą śmietaną - przepis. Są kruche i pyszne
Składniki na rurki:
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej,
- 250 g śmietany 18 proc.,
- 250 g zimnego masła,
- szczypta soli.
Składniki na bitą śmietanę:
- 400 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić rurki z bitą śmietaną? Sposób przygotowania krok po kroku
- Aby przygotować półkruche ciasto, na stolnicę wysyp przesianą mąkę, wlej śmietanę i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Całość zacznij siekać nożem, aż składniki się połączą, następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto ponownie połóż na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkuj je. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.
- Rozwałkowane ciasto potnij na długie paski szerokości 1,5-2 cm i nawijaj je na foremkę do rurek posmarowaną masłem. Paski z ciasta możesz obsypać drobnym cukrem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i piecz rurki przez 15 minut w 200 stopniach, aż będą złociste.
- Ubijamy śmietankę 36 proc. z cukrem wanilinowym.
- Po wystudzeniu rurek napełniamy je śmietanką. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!