Słowenia ma ciekawą konkurencję dla naszego świątecznego makowca. Tu króluje jednak inny składnik

Makowiec w okresie świąt króluje na polskich stołach, jednak makowy zawijaniec można łatwo zastąpić specjałem znad Adriatyku. Odpowiednikiem bożonarodzeniowego ciasta w Słowenii jest potica, czyli obłędna słodycz z orzechową nutą - sprawdź przepis i przekonaj się, że nie tylko nasze specjały są wyjątkowe.

Wigilia wiąże się z rozmaitymi obchodami, uroczystą kolacją w gronie bliskich osób czy hojnie zastawionym stołem. Warto jednak poznać dania, które królują w innych krajach Europy. Dziś pod lupę trafiła Słowenia, która jak się okazuje, ma do zaoferowania obłędne ciasto na pierwszy rzut oka  łudząco przypominające polskiego makowca

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Zamień makowca na przysmak rodem ze Słowenii. Jest równie wyborny, co nasza klasyka 

Kulinarne podróże podbijają nasze kubki smakowe, przybliżają tradycję oraz historię, ale i uświadamiają nas, że wiele państw ma bardzo podobną koncepcję kuchni. Łatwo można znaleźć podobieństwo w formie podania czy podobne składniki nawet w najdalszych zakątkach Europy, czy świata. Dziś pragniemy zaprezentować przysmak prosto ze Słowenii, czyli odpowiednik naszego tradycyjnego makowca, który króluje na bożonarodzeniowych stołach. 

Patia, o której tu mowa, ma podobny kształt - ciasto jest starannie zawijane w wałek, a po przekrojeniu pięknie eksponują się warstwy drożdżowego placka oraz kremowej masy. Całość tworzy pięknego ślimaka. Nadzienie to jednak dwa różne światy, w makowcu bowiem króluje mak, a w odpowiedniku ze Słowenii na pierwszym planie znajdziemy orzechy. Warto też dodać, że pieczenie nieco się różni - specjał zza naszej granicy wkłada się bowiem do glinianego lub porcelanowego naczynia zwanego potičnikiem. 

Potica - słoweńska rolada drożdżowa z orzechami serwowana w święta 

Składniki na ciasto:

  • 285 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 120 g mleka,
  • 15 g wody
  • 1,4 g drożdży instant,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 50 g cukru pudru,
  • 25 g miękkiego masła. 

Składniki na masę:

  • 280 g orzechów włoskich,
  • 60 g masła,
  • pół łyżki kakao,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru pudru,
  • 60 g mleka,
  • żółtko,
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek ciasto. Mąkę połącz z mlekiem, wodą, jajkiem i drożdżami - do uzyskania jednorodnego ciasta.
  2. Następnie dodaj cukier i energicznie wyrabiaj ciasto.
  3. W kolejce powinno znaleźć się teraz masło - dodajemy je do ciasta i wyrabiamy, do momentu aż pięknie się wchłonie - około 10 minut.
  4. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Uformuj teraz kulę, przełóż ją do lekko wysmarowanego olejem pojemnika lub miski. Całość przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie lub nawet trzy godziny. 
  5. W tym czasie zrób nadzienie. Zblenduj orzechy z cukrem, cynamonem, solą i kakao. Mleko podgrzej w rondelku, lekko przestudź i dodaj do niego masę orzechową, Wszystko starannie wymieszaj.
  6. Teraz kolej na dodanie żółtka i ekstraktu - wszystko starannie wymieszaj i odstaw. 
  7. Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blat, rozciągnij je na kształt prostokąta. 
  8. Na drożdżowy placek wyłóż masę orzechową. Zawijaj starannie ciasto w roladę. 
  9. Uformuj roladę w kształt litery "S", następnie z dużą starannością i uwagą przełóż do formy. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na kolejne kilka godzin- pamiętaj o przykryciu wypieku ściereczką, by się nie zeschło. 
  10. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut - posmaruj wówczas ciasto roztopionym masłem. Później zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze ok. 45 minut. Gotowią poticę posyp cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.