Wigilia wiąże się z rozmaitymi obchodami, uroczystą kolacją w gronie bliskich osób czy hojnie zastawionym stołem. Warto jednak poznać dania, które królują w innych krajach Europy. Dziś pod lupę trafiła Słowenia, która jak się okazuje, ma do zaoferowania obłędne ciasto na pierwszy rzut oka łudząco przypominające polskiego makowca.
Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Zamień makowca na przysmak rodem ze Słowenii. Jest równie wyborny, co nasza klasyka
Kulinarne podróże podbijają nasze kubki smakowe, przybliżają tradycję oraz historię, ale i uświadamiają nas, że wiele państw ma bardzo podobną koncepcję kuchni. Łatwo można znaleźć podobieństwo w formie podania czy podobne składniki nawet w najdalszych zakątkach Europy, czy świata. Dziś pragniemy zaprezentować przysmak prosto ze Słowenii, czyli odpowiednik naszego tradycyjnego makowca, który króluje na bożonarodzeniowych stołach.
Patia, o której tu mowa, ma podobny kształt - ciasto jest starannie zawijane w wałek, a po przekrojeniu pięknie eksponują się warstwy drożdżowego placka oraz kremowej masy. Całość tworzy pięknego ślimaka. Nadzienie to jednak dwa różne światy, w makowcu bowiem króluje mak, a w odpowiedniku ze Słowenii na pierwszym planie znajdziemy orzechy. Warto też dodać, że pieczenie nieco się różni - specjał zza naszej granicy wkłada się bowiem do glinianego lub porcelanowego naczynia zwanego potičnikiem.
Potica - słoweńska rolada drożdżowa z orzechami serwowana w święta
Składniki na ciasto:
- 285 g mąki pszennej,
- jajko,
- 120 g mleka,
- 15 g wody
- 1,4 g drożdży instant,
- płaska łyżeczka soli,
- 50 g cukru pudru,
- 25 g miękkiego masła.
Składniki na masę:
- 280 g orzechów włoskich,
- 60 g masła,
- pół łyżki kakao,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- szczypta soli,
- 100 g cukru pudru,
- 60 g mleka,
- żółtko,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Na początek ciasto. Mąkę połącz z mlekiem, wodą, jajkiem i drożdżami - do uzyskania jednorodnego ciasta.
- Następnie dodaj cukier i energicznie wyrabiaj ciasto.
- W kolejce powinno znaleźć się teraz masło - dodajemy je do ciasta i wyrabiamy, do momentu aż pięknie się wchłonie - około 10 minut.
- Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Uformuj teraz kulę, przełóż ją do lekko wysmarowanego olejem pojemnika lub miski. Całość przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie lub nawet trzy godziny.
- W tym czasie zrób nadzienie. Zblenduj orzechy z cukrem, cynamonem, solą i kakao. Mleko podgrzej w rondelku, lekko przestudź i dodaj do niego masę orzechową, Wszystko starannie wymieszaj.
- Teraz kolej na dodanie żółtka i ekstraktu - wszystko starannie wymieszaj i odstaw.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blat, rozciągnij je na kształt prostokąta.
- Na drożdżowy placek wyłóż masę orzechową. Zawijaj starannie ciasto w roladę.
- Uformuj roladę w kształt litery "S", następnie z dużą starannością i uwagą przełóż do formy. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na kolejne kilka godzin- pamiętaj o przykryciu wypieku ściereczką, by się nie zeschło.
- Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut - posmaruj wówczas ciasto roztopionym masłem. Później zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze ok. 45 minut. Gotowią poticę posyp cukrem pudrem, smacznego!