• Link został skopiowany

Strudel na drożdżowym to słodki synonim świąt. Tak przygotowany makowiec pochwali nawet babcia

W nadchodzące święta nie może zabraknąć słodkich akcentów - godnym reprezentantem będzie tradycyjny makowiec. Babciny rarytas przygotowany na puszystym i delikatnym cieście drożdżowym podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających. A to wszystko szybko, sprawnie i niedrogo.
Stary przepis babci na makowiec. Tego smakołyku nie może zabraknąć na świątecznym stole (zdjęcie ilustracyjne)
zi3000 / Getty Images/iStockphoto

Makowiec to must have na świątecznym stole. Słodki zawijas lubuje się jednak w szczegółach. Postaw zatem na nasz sprawdzony przepis bazujący na drożdżowym cieście - to gwarancja smaku i pięknej prezencji, która zadowoli tegorocznych gości. 

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Makowiec jakiego jeszcze nie było - puszysty, hojnie nadziany i wyśmienity 

Na bożonarodzeniowym stole króluje wiele łakoci i specjałów, zaczynając od rybnych kąsków, kończąc na kolorowych sałatkach i rozgrzewających zupach. Warto pamiętać także o słodkim akcencie - nie obejdzie się bez klasycznego makowca, serników czy warstwowych deserów. Strudel makowy nie ma jednak konkurencji, a szczególnie ten bazujący na puszystym i delikatnym cieście drożdżowym

Wiele osób niesłusznie rezygnuje z domowego pieczenia makowca z obawy przed cukierniczą porażką. Zamiast zatem kupować słodycz w piekarni lub supermarkecie, sięgnij po sprawdzony przepis, który nie tylko zawsze się udaje, ale i smakuje jak kawałek nieba. Wszystko to za sprawą makowej masy, drożdżowego ciasta i zjawiskowego kształtu. 

Przepis na makowiec na drożdżowym cieście, czyli słodka klasyka na święta

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 200 ml mleka ciepłego,
  • 2 jajka. 

Masa makowa: 

  • 250 g suchego maku,
  • 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele),
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 400 ml wody,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • solidna łyżka masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek ciasto drożdżowe. W kubku połącz pokruszone drożdże z łyżką cukru, 100 ml ciepłego mleka i łyżką mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Po tym czasie do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj następnie rozczyn, resztę mleka i cukru. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, późnej wbij jaja i dodaj masło - ponownie zamieszaj i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta
  3. Wyrabianie powinno trwać kilka minut - konsystencja powinna być jednolita i gładka. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę leżakowania. Wówczas pięknie podwoi, a nawet potroi swoją objętość. 
  4. Teraz pora na masę makową. Do rondelka przesyp mak, zalej go wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, odliczamy 10 minut. Ziarenka odcedź na drobnym sitku.
  5. Wszystkie bakalie drobno posiekaj i przełóż do garnka. Mak dwukrotnie zmiel w maszynce. Połącz go teraz z bakaliami, miodem, masłem i cukrem. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. 
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, jedną z nich rozwałkuj na prostokąt i wyłóż połową masy makowej. Zawijamy w rulon i pokrój wzdłuż, a następnie charakterystycznie zawiń. Powtórz to z drugą częścią ciasta.
  7. Tak powstałe dwa dorodne makowce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przez 20 minut powinny jeszcze podrosnąć przykryte ściereczką. 
  8. Po tym czasie piecz ciasta przez 20 minut w 180 stopniach.
  9. Ostudzone ciasto można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o: