Makowiec to must have na świątecznym stole. Słodki zawijas lubuje się jednak w szczegółach. Postaw zatem na nasz sprawdzony przepis bazujący na drożdżowym cieście - to gwarancja smaku i pięknej prezencji, która zadowoli tegorocznych gości.
Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Makowiec jakiego jeszcze nie było - puszysty, hojnie nadziany i wyśmienity
Na bożonarodzeniowym stole króluje wiele łakoci i specjałów, zaczynając od rybnych kąsków, kończąc na kolorowych sałatkach i rozgrzewających zupach. Warto pamiętać także o słodkim akcencie - nie obejdzie się bez klasycznego makowca, serników czy warstwowych deserów. Strudel makowy nie ma jednak konkurencji, a szczególnie ten bazujący na puszystym i delikatnym cieście drożdżowym.
Wiele osób niesłusznie rezygnuje z domowego pieczenia makowca z obawy przed cukierniczą porażką. Zamiast zatem kupować słodycz w piekarni lub supermarkecie, sięgnij po sprawdzony przepis, który nie tylko zawsze się udaje, ale i smakuje jak kawałek nieba. Wszystko to za sprawą makowej masy, drożdżowego ciasta i zjawiskowego kształtu.
Przepis na makowiec na drożdżowym cieście, czyli słodka klasyka na święta
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 200 ml mleka ciepłego,
- 2 jajka.
Masa makowa:
- 250 g suchego maku,
- 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele),
- 50 g orzechów włoskich,
- 400 ml wody,
- 50 g brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- solidna łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Na początek ciasto drożdżowe. W kubku połącz pokruszone drożdże z łyżką cukru, 100 ml ciepłego mleka i łyżką mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Po tym czasie do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj następnie rozczyn, resztę mleka i cukru. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, późnej wbij jaja i dodaj masło - ponownie zamieszaj i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta
- Wyrabianie powinno trwać kilka minut - konsystencja powinna być jednolita i gładka. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę leżakowania. Wówczas pięknie podwoi, a nawet potroi swoją objętość.
- Teraz pora na masę makową. Do rondelka przesyp mak, zalej go wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, odliczamy 10 minut. Ziarenka odcedź na drobnym sitku.
- Wszystkie bakalie drobno posiekaj i przełóż do garnka. Mak dwukrotnie zmiel w maszynce. Połącz go teraz z bakaliami, miodem, masłem i cukrem. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, jedną z nich rozwałkuj na prostokąt i wyłóż połową masy makowej. Zawijamy w rulon i pokrój wzdłuż, a następnie charakterystycznie zawiń. Powtórz to z drugą częścią ciasta.
- Tak powstałe dwa dorodne makowce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przez 20 minut powinny jeszcze podrosnąć przykryte ściereczką.
- Po tym czasie piecz ciasta przez 20 minut w 180 stopniach.
- Ostudzone ciasto można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!