Strucla makowa to przepis na słodkie święta. Klasyczne ciasto smakuje najlepiej z domową masą

Strucla makowa to synonim świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie klasycznego cista nie jest trudne, jednak wymaga najlepszej jakości składników. Mowa tu o świeżej, domowej masie z bakalii i maku, a także puszystym cieście drożdżowym. To połączenie nie tylko pięknie się prezentuje na wigilijnym stole, ale i obłędnie smakuje.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Klasyczne słodycze i wypieki świąteczne to m.in. piernik, keks, szarlotka, sernik korzenny czy najróżniejsze ciasteczka. Wśród nich nie może zabraknąć także tradycyjnego rarytasu, jakim bez dwóch zdań jest strucla makowa. 

Strucla makowa - tradycyjny rarytas bożonarodzeniowy 

Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia, bez słodkich wypieków i aromatycznych dań. Poza piernikiem czy szarlotką elementem obowiązkowym jest tradycyjna strucla makowa. Domowe ciasto przygotowane według babcinej receptury to przysłowiowe niebo w gębie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio utarta masa z maku i bakalii. Dzięki niej drożdżowe ciasto będzie długo świeże, wilgotne i smaczne. 

Poza makiem nie może zbraknąć, słodkiego lukru, skórki z pomarańczy lub ulubionych orzechów. Wszystkie składniki pięknie ze sobą współgrają, tworząc klasyczny smak świąt. Istotne jest także staranne zawijanie ciasta i późniejsza dekoracja. 

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Przepis na świąteczną struclę makową

Składniki ciasta drożdżowego: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • 200 ml mleka ciepłego,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła.

Masa makowa: 

  • 250 g suchego maku,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 400 ml wody,
  • 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele).
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • solidna łyżka masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - w kubku łączymy pokruszone drożdże z łyżką cukru, 100 ml ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. 
  2. Do dużej miski przesypujemy mąkę, rozczyn, resztę mleka i cukru. Dokładnie mieszamy, a następnie wbijamy jaja i masło - ponownie mieszamy i zaczynamy wyrabiać przez kilka minut, aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawajmy na godzinę leżakowania. 
  3. Masa makowa - mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, odliczamy 10 minut. Odcedzamy na gęstym sitku, dokładnie odsączamy. 
  4. Wszystkie bakalie drobno siekamy i przekładamy do garnka.
  5. Mak dwukrotnie, drobno mielimy w maszynce. Łączymy z bakaliami, miodem, masłem i cukrem. 
  6. Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy - kleistą masę łączymy później z ciastem. 
  7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy połową masy makowej. Zawijamy w rulon i kroimy wzdłuż, a następnie charakterystycznie zawijamy. Powtarzamy to z drugą częścią ciasta. 
  8. Makowce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 minut. Smarujemy mieszanką jaja i mleka. 
  9. Po tym czasie pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 
  10. Ostudzone ciasto ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.