Strucla makowa to przepis na słodkie święta. Klasyczne ciasto smakuje najlepiej z domową masą

Strucla makowa to synonim świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie klasycznego cista nie jest trudne, jednak wymaga najlepszej jakości składników. Mowa tu o świeżej, domowej masie z bakalii i maku, a także puszystym cieście drożdżowym. To połączenie nie tylko pięknie się prezentuje na wigilijnym stole, ale i obłędnie smakuje.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Klasyczne słodycze i wypieki świąteczne to m.in. piernik, keks, szarlotka, sernik korzenny czy najróżniejsze ciasteczka. Wśród nich nie może zabraknąć także tradycyjnego rarytasu, jakim bez dwóch zdań jest strucla makowa. 

Jak zrobić własnoręcznie masę makową? Przepis niezbędny do przygotowania świątecznej strucliJak zrobić własnoręcznie masę makową? Przepis niezbędny do świątecznej strucli

Strucla makowa - tradycyjny rarytas bożonarodzeniowy 

Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia, bez słodkich wypieków i aromatycznych dań. Poza piernikiem czy szarlotką elementem obowiązkowym jest tradycyjna strucla makowa. Domowe ciasto przygotowane według babcinej receptury to przysłowiowe niebo w gębie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio utarta masa z maku i bakalii. Dzięki niej drożdżowe ciasto będzie długo świeże, wilgotne i smaczne. 

Poza makiem nie może zbraknąć, słodkiego lukru, skórki z pomarańczy lub ulubionych orzechów. Wszystkie składniki pięknie ze sobą współgrają, tworząc klasyczny smak świąt. Istotne jest także staranne zawijanie ciasta i późniejsza dekoracja. 

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Przepis na świąteczną struclę makową

Składniki ciasta drożdżowego: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • 200 ml mleka ciepłego,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła.

Masa makowa: 

  • 250 g suchego maku,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 400 ml wody,
  • 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele).
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • solidna łyżka masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - w kubku łączymy pokruszone drożdże z łyżką cukru, 100 ml ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. 
  2. Do dużej miski przesypujemy mąkę, rozczyn, resztę mleka i cukru. Dokładnie mieszamy, a następnie wbijamy jaja i masło - ponownie mieszamy i zaczynamy wyrabiać przez kilka minut, aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawajmy na godzinę leżakowania. 
  3. Masa makowa - mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, odliczamy 10 minut. Odcedzamy na gęstym sitku, dokładnie odsączamy. 
  4. Wszystkie bakalie drobno siekamy i przekładamy do garnka.
  5. Mak dwukrotnie, drobno mielimy w maszynce. Łączymy z bakaliami, miodem, masłem i cukrem. 
  6. Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy - kleistą masę łączymy później z ciastem. 
  7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy połową masy makowej. Zawijamy w rulon i kroimy wzdłuż, a następnie charakterystycznie zawijamy. Powtarzamy to z drugą częścią ciasta. 
  8. Makowce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 minut. Smarujemy mieszanką jaja i mleka. 
  9. Po tym czasie pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 
  10. Ostudzone ciasto ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem. 

Makowiec, ciasto z makiem, strucla. Taki deser musi pojawić się na świątecznym stoleŚwiąteczna strucla makowa. Najszybszy przepis na ciasto

Więcej o: