Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Klasyczne słodycze i wypieki świąteczne to m.in. piernik, keks, szarlotka, sernik korzenny czy najróżniejsze ciasteczka. Wśród nich nie może zabraknąć także tradycyjnego rarytasu, jakim bez dwóch zdań jest strucla makowa.
Strucla makowa - tradycyjny rarytas bożonarodzeniowy
Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia, bez słodkich wypieków i aromatycznych dań. Poza piernikiem czy szarlotką elementem obowiązkowym jest tradycyjna strucla makowa. Domowe ciasto przygotowane według babcinej receptury to przysłowiowe niebo w gębie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio utarta masa z maku i bakalii. Dzięki niej drożdżowe ciasto będzie długo świeże, wilgotne i smaczne.
Poza makiem nie może zbraknąć, słodkiego lukru, skórki z pomarańczy lub ulubionych orzechów. Wszystkie składniki pięknie ze sobą współgrają, tworząc klasyczny smak świąt. Istotne jest także staranne zawijanie ciasta i późniejsza dekoracja.
Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Przepis na świąteczną struclę makową
Składniki ciasta drożdżowego:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka ciepłego,
- 50 g cukru,
- 2 jajka,
- 50 g masła.
Masa makowa:
- 250 g suchego maku,
- 50 g orzechów włoskich,
- 400 ml wody,
- 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele).
- 50 g brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- solidna łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ciasta - w kubku łączymy pokruszone drożdże z łyżką cukru, 100 ml ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesypujemy mąkę, rozczyn, resztę mleka i cukru. Dokładnie mieszamy, a następnie wbijamy jaja i masło - ponownie mieszamy i zaczynamy wyrabiać przez kilka minut, aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawajmy na godzinę leżakowania.
- Masa makowa - mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, odliczamy 10 minut. Odcedzamy na gęstym sitku, dokładnie odsączamy.
- Wszystkie bakalie drobno siekamy i przekładamy do garnka.
- Mak dwukrotnie, drobno mielimy w maszynce. Łączymy z bakaliami, miodem, masłem i cukrem.
- Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy - kleistą masę łączymy później z ciastem.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy połową masy makowej. Zawijamy w rulon i kroimy wzdłuż, a następnie charakterystycznie zawijamy. Powtarzamy to z drugą częścią ciasta.
- Makowce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 minut. Smarujemy mieszanką jaja i mleka.
- Po tym czasie pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- Ostudzone ciasto ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem.