Wywar wykorzystujesz, a reszta leci do kosza? To kulinarny grzech! Co zrobić z mięsem z rosołu? Podpowiadamy

Mięso z rosołu - co zrobić z takich "resztek"? Odpowiadamy prosto i zwięźle: wszystko!

Więcej kulinarnych wskazówek znajdziecie na Gazeta.pl.

Mięso z rosołu - co zrobić?

Gotowanie rosołu czy jakiejkolwiek innej zupy na mięsie wiąże się z pewnym "problemem". Interesuje nas głównie wywar, więc mięso czy warzywa często są produktem ubocznym. Jednak wyrzucanie ich to prawdziwy kulinarny grzech! Co więc z nimi zrobić? Mamy kilka podpowiedzi.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie też, co zrobić, by rosół był zawsze, ale to zawsze idealny. Oto garść babcinych wskazówek:

Rosół jak u babci. Zdj. ilustracyjnePerfekcyjny rosół. Babcie mają sposoby, o których nie wszyscy wiedzą

Mięso z rosołu - co zrobić z "resztkami"?

Mięso z rosołu to zwykle kurczak. Często też dodaje się inne rodzaje mięs, dzięki czemu wywar jest bardziej aromatyczny i bogatszy w smaku. Więcej o tym:

Rosół na mięsieRosół na samym kurczaku? Dodaj inny rodzaj mięsa, a będzie smaczniej

Poza kurczakiem do zupy dajemy najczęściej elementy indyka, np. szyjkę czy wołowiny, np. szponder. Wydłubywanie mięsa spomiędzy kostek może być nieco czasochłonne, ale - uwierzcie - warto. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa jest... wrzucenie go z powrotem do zupy. Dzięki temu będzie ona bardziej sycąca.

Mięso z rosołu - co zrobić? Jak jeszcze je wykorzystać? Klasycznym pomysłem jest przygotowanie farszu do pierogów. Sprawdzi się też idealnie jako nadzienie do pasztecików - szczególnie, jeśli rosół stoi już dwa dni i chcemy też z niego zrobić inną zupę. Zamieńmy go na barszczyk, a będzie idealny do pasztecików. Możemy do farszu dodać także warzywa z rosołu. Zamiast nich warto też wykorzystać je do krokietów, czyli zawinąć nadzienie w naleśniki i usmażyć w panierce albo przygotować krokieciki z samego mięsa (albo mięsa z warzywami), dodać jajko, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu.

Zobacz wideo Krokiety z kurczakiem - twój szczęśliwy obiad!

Innym pomysłem jest zrobienie pasty, na przykład z dodatkiem majonezu i musztardy. Będzie idealna na kanapki! Tak samo, jak pieczony pasztet. Warto dodać do niego też zmielone warzywa z rosołu, doprawić go, dodać suszoną żurawinę lub inne ulubione składniki.

Mięso z rosołu - co zrobić? Teraz już sami widzicie, że można je dodać naprawdę do wszystkiego. Zdecydowanie nie należy go wyrzucać!

Więcej o: