Robisz rosół na samym kurczaku? Wiele tracisz! Dodaj inny rodzaj mięsa, a będzie perfekcyjny

Na niedzielę i od święta musi być rosół? To tradycja w wielu rodzinach. Ale jeśli robicie tę zupę na samym kurczaku, tracicie wiele smaku. Jakie mięsa są najlepsze do rosołu? Podpowiadamy.

Więcej artykułów o swojskiej kuchni znajdziecie także na stronie głównej Gazeta.pl.

Zapewne słyszeliście, że na rosole nie wolno oszczędzać - ani na składnikach, ani na czasie gotowania. Jeśli chcemy podać idealny rosół, nie możemy ograniczać się tylko do kurczaka.  Aby zupa wyszła przepyszna, dodajmy do niej dwa lub trzy rodzaje mięs. Jakich? 

Mięso drobiowe do rosołu

Podstawą rosołu powinien być indyk lub kurczak. Tradycyjna porcja rosołowa z kurczaka to korpus, skrzydło i udko. Do nich można dodać szyję z indyka. Jeśli macie skrzydło z indyka, możecie z niego uczynić bazę i dodać tylko skrzydełko kurczaka lub go w ogóle pominąć. 

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

... ale to nie wystarczy

Obok drobiu najlepiej dodać do zupy kawałek mięsa wołowego. Idealnie sprawdzi się szponder wołowy, łata, karkówka, gicz bądź mostek. Mięso wołowe gotuje się o wiele dłużej niż drób, więc nie można będzie zrobić zupy na szybko. Dzięki dłuższemu czasowi gotowania zupa lepiej "wyciągnie" wszystkie smaki i będzie po prostu smaczniejsza. Czas gotowania może wynieść trzy-cztery godziny - najlepiej od razu przygotować większy gar i zrobić podwójną porcję. Nadmiar rosołu można zawekować lub wykorzystać jako bazę do sosów i zup. 

Jak poprawić smak rosołu?

Nasze mamy i babcie miały swoje tajemne sposoby na to, by rosół wyszedł jeszcze smaczniejszy. Jeden z trików to dodanie do niego łyżki octu (łyżka na pięć litrów zupy). Obawiacie się, że rosół wyjdzie kwaśny? Nic bardziej mylnego. Taka ilość nie wpłynie negatywnie na smak zupy. Dzięki octowi tkanki chrzęstne i łączne mięsa łatwiej się rozpuszczą i oddadzą rosołowi więcej smaku. Więcej trików na pyszny rosół znajdziecie w artykule poniżej.

Więcej o: