Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie ma nic gorszego niż marnowanie żywności. Zasada dotyczy także wyrzucania słodkości, chociaż to zdarza się znacznie rzadziej. Jeśli jednak ciasto się nie udało, wyszło suche lub został ci nadmiar, nadaj mu drugie życie! Przepis na cake popsy na patyku to słodka rewelacja idealna na każdą okazję!
Słodycze z odpadków, czyli wyśmienite cake popsy
Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto poznać nowatorskie przepisy, które sprzyjają ruchowi zero waste. Jednym z nich jest metoda z wykorzystaniem suchego ciasta, które często ląduje w koszu. Wówczas wystarczy odpowiednio je przerobić, dodają inne składniki i słodkie cake popsy są gotowe! To nic innego jak urocze i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Tego typu rarytasy są częstym elementem pojawiającym się na słodkich stołach, weselach i rodzinnych imprezach okolicznościowych.
Cake popsy są banalnie proste w przygotowaniu. Nie trzeba nam na to wiele czasu, jednak niezbędne będą kolorowe dodatki, słodkie polewy i posypki. Bazą jest oczywiście ciasto - ważny by było bez kremu lub nadzienia. Dzięki temu jego data przydatności będzie dłuższa, a i zabawa smakami większa. Wystarczy odpowiednio zadbać o bazę, a następnie estetycznie ozdobić polewą z czekolady, lukru lub ulubionego kremu i gotowe!
Zobacz wideo Majcher: Przeciętny Polak produkuje ponad 300 kg śmieci rocznie
Przepis na słodycze z odpadków - suche ciasto zyska obłędny smak
Składniki:
- zalegające ciasto np. czekoladowe, murzynek, piernik, biszkopt, a nawet drożdżowy placek z owocami,
- czekolada biała, mleczna lub gorzka,
- ulubione ozdoby cukrowe - posypki, małe bezy, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy,
- suszone owoce lub np. jagody i maliny,
- wariant - jeśli chcemy uzyskać cake popsy o danym kolorze wystarczy użyć do polewy dowolnego barwnika.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od pokruszenia ciasta w dużej misce. Ważne by całość miała drobną konsystencję przypominającą mokry piasek.
- Gdy nasza baza jest gotowa, dodajemy do niej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Może być to mleczna, gorzka lub biała - tutaj obowiązuje totalna dowolność. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
- Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy dłońmi (przydadzą się rękawiczki), a następnie przekładamy do specjalnych foremek (np. po lodach) lub formujemy klasyczne kulki.
- Nasze cake popsy nabijamy na drewniane patyczki. Można wykorzystać także papierowe słomki do napojów, jednak wtedy należy pamiętać, że zbyt duża porcja może się nie utrzymać. Masę pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa zastygła. Najlepiej jest jednak włożyć je do lodówki.
- Następnie przechodzimy do dekorowania - cake popsy zanurzamy w dowolnej masie: rozpuszczonej czekoladzie, lukrze lub ulubionym kremie o odpowiedniej konsystencji. Dekorujemy kolorowymi posypkami, cukrowymi perełkami, bezami lub lukrowymi pisakami.
- Wskazówka - ciekawym pomysłem jest dodanie owoców świeżych lub suszonych. Idealnie sprawdzą się te drobne jak maliny, borówki czy jeżyny. Wystarcz np. posmarować cake popsy polewą i na wierzch naklejać owoce. Masa zastygnie, a zdrowy dodatek będzie w pewien sposób przyklejony do ciasta.
- Tak przygotowane cake popsy serwujemy na eleganckim talerzu, wbijamy do udekorowanej gąbki lub styropianu, lub umieszczamy w jakimś wyższym naczyniu - dzięki temu prezencja będzie znakomita! A wszystko tanim kosztem i minimalnym nakładem pracy.