Już nigdy nie wyrzucisz resztek dżemu ze słoika. "Moja mama zawsze tak robiła"

Komu nigdy nie zdarzyło się wyrzucić słoik z resztkami dżemu, niech pierwszy rzuci łyżką. Rzadko kiedy wygrzebujemy do końca wszystko, co osiadło na ściankach. Jest jednak pewien prosty sposób na to, by tych resztek nie zmarnować. Wystarczy dodać kilka składników i wymieszać.

Wyrzucanie słoików z resztkami dżemu na ściankach to norma. Mało kto jest tak zdeterminowany, by próbować wyskrobać ze środka wszystko do cna. Czasem dżemu zostaje mniej, czasem więcej, ale nie ma wątpliwości, że w pewnym stopniu się marnuje. Jest jednak prosty sposób, by temu zapobiec i nie gimnastykować się przy tym nadmiernie.

Zobacz wideo Do jakiego kontenera wrzucić paragon, a gdzie stare ubrania? Wyjaśniamy

Wyrzucasz słoik z resztkami dżemu? Więcej tego nie zrobisz

Na amerykańskim fanpage'u Homesteading Knowledge, który obserwuje około 90 tysięcy osób, opublikowany został post z poradą dotyczącą tego, co zrobić z resztkami dżemu, które zostały w słoiku. Twórcy zwrócili uwagę na powszechny problem, że zazwyczaj taki słoik ląduje w koszu, przez co część dżemu się marnuje. Podpowiedzieli więc, jak postąpić, by więcej do takiej sytuacji nie doszło.

Dodaj jedną część octu, trzy części oliwy z oliwek i potrząśnij słoikiem, by otrzymać sos winegret

- czytamy w instrukcji. 

Post wzbudził ogromne zainteresowanie. W momencie, gdy piszemy ten tekst, pojawiło się pod nim ponad 2700 komentarzy. Większość osób pisała, że to świetny pomysł, ale nie brakowało też tych, które dzieliły się własnymi sposobami na wykorzystanie resztek dżemu zalegających w słoiku.

Ja dodaję wodę lub mleko i wlewam do ciasta naleśnikowego, by nadać naleśnikom smaku.
Ja po prostu dolewam wodę i potrząsam. Moje dzieci nazywają to dżemowym sokiem. Można też dodać lemoniady, by uzyskać lemoniadę smakową.
Wlej do tego mleko, potrząśnij i ciesz się smakowym mlekiem.

Wielu komentującym dużo bardziej spodobały się właśnie te propozycje. Pisali między innymi, że nie przepadają za sosem winegret, ale dodanie mieszanki dżemu z wodą lub mlekiem do naleśników jest bardzo dobrym pomysłem. Pod komentarzem, którego autor zaproponował szybkie zrobienie smakowego mleka, też pojawiło się bardzo dużo odpowiedzi. "Miałam powiedzieć dokładnie to samo. A mój mąż myśli, że jestem dziwna", "Moja mama zawsze tak robiła, gdy byłam mała", "Mój tata zawsze robił mi mleko z resztek dżemu" - czytamy. 

Gdzie wyrzucić słoiki z resztkami?

Zdarza się jednak, że zawartość słoików spleśnieje. Wtedy oczywiście nie ma mowy o jej wykorzystaniu, powinna jak najszybciej wylądować w koszu. Wiele osób wciąż nie jest jednak pewnych, czy dobrze segregują odpady i czy słoik z popsutym jedzeniem wyrzucają do odpowiedniego pojemnika.

Pusty słoik powinien oczywiście trafić do kontenera na szkło (zielonego). Dzięki temu szklany pojemnik będzie mógł trafić do recyklingu. Pamiętaj jednak, że słoik powinien być całkowicie opróżniony z zawartości, ale nie trzeba go myć. Należy też zdjąć metalową zakrętkę (ona powinna znaleźć się w koszu przeznaczonym na metale i tworzywa sztuczne). Ewentualna etykieta z kolei nie jest przeszkodą i nie trzeba jej zrywać. 

Słoik z zepsutą zawartością powinien jednak trafić do innego pojemnika - na odpady zmieszane (czarny kontener). Warto jednak zawsze dbać o to, by opróżnić słoik przed wyrzuceniem go do śmieci. Pusty słoik możesz w końcu umieścić w kontenerze na szkło i dać mu szansę na ponowne wykorzystanie po recyklingu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.