Idealne naleśniki? Wyjdą zawsze smaczne i elastyczne. Wystarczy, że zrezygnujesz z tego składnika

Naleśniki - niby coś tak zwyczajnego i normalnego, a okazuje się, że zwykły placek może być dziełem kulinarnym. Może zabrzmi to patetycznie, ale takiego naleśnika nie powstydziliby się najwięksi szefowie kuchni. Jaki jest sekret smaku i elastyczności?

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to idealny pomysł na śniadanie, obiad i kolację oraz każdy pośredni posiłek. Przepis jest banalny, ale jeśli chcesz zrobić naleśniki po mistrzowsku, zapamiętaj jedną zasadę. Mleko jest całkowicie okej, jednak bez niego naleśniki wychodzą lepsze - smaczniejsze i bardziej elastyczne. W takim razie co zamiast mleka? Z pomocą przyjdzie najzwyklejsza maślanka. 

Naleśniki - przepis z maślanką

Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału (wszystkie typy poniżej 650)
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli lub cukru (w zależności od tego, czy naleśniki mają być słodkie lub wytrawne)

Sposób wykonania:

  1. Oczywiście upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Jeśli są prosto z lodówki, nie jest to duży błąd, ale ciasto wówczas nie będzie dość elastyczne (gluten zawarty w mące lepiej pęcznieje w ciepłej temperaturze).
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wbij jajka, dodaj maślankę oraz płynne masło i za pomocą trzepaczki lub miksera połącz składniki. Miskę z ciastem odłóż na chwilę, by odpoczęło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść (olejem, masłem lub kawałkiem słoniny - co masz pod ręką) i za pomocą chochelki nałóż porcję ciasta. Rozprowadź je na całe powierzchni i na wolnym ogniu smaż, aż naleśniki z obu stron się zarumienią.

Usmażone naleśnik podawaj tak, jak lubisz. Naleśniki na maślance są idealne do zawijania i zapiekania, ale także do krokietów. Jeśli marzą ci się naleśniki po meksykańsku lub krokiety z mięsem z rosołu, już znasz najlepszy przepis.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.