• Link został skopiowany

Ciasto z rabarbarem - najłatwiejsze, bo nawet bez miksera. Kilka minut i do piekarnika

Jakie jest najłatwiejsze ciasto? Ale takie, które jest pyszne, nie jest drogie i każdy ze smakiem je zje? Drodzy państwo, oto ciasto z rabarbarem - najłatwiejsze, bo nie wymaga nawet miksowania, a jedynie mieszania. Zrobisz je w pięć minut, ale pamiętaj o cynamonie - niewiele osób wie, że rabarbar bardzo się z nim lubi.
ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne)
fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów na szybkie ciasta najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na rabarbar w końcu ruszył i już możemy do woli zajadać się pysznymi babeczkami z rabarbarem, pić najlepszy na świecie kompot i wgryzać się w delikatne jak chmurka ciasto. Dziś mamy dla was przepis na najłatwiejsze ciasto z rabarbarem, które zrobisz bez miksera. Wykonanie zajmuje pięć minut, ale wcześniej warto nieco dopieścić kwaśne łodygi. Przed wyłożeniem na ciasto oprósz je cukrem i cynamonem. Efekt będzie taki, że cała blaszka zniknie w jedno popołudnie. 

Ciasto z rabarbarem - najłatwoejszy przepis

Składniki:

  • 1 pełna szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 kostki masła (trzeba je roztopić)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łodyg rabarbaru

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się rabarbarem. Łodygi umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie przełóż do miski, dodaj 2-3 łyżki cukru oraz 1 czubatą łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Odpowiednio przed przygotowywaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki i roztop masło w rondelku. 
  3. Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą trzepaczki ubijaj całość na jasną masę - powinna nieco zwiększyć swoją objętość od momentu połączenia składników. Partiami dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj jogurt i cały czas mieszając, cienką strużką wlewaj masło. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej na nią ciasto i na wierzchu połóż kawałki rabarbaru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
Zobacz wideo

Takie ciasto jest idealne na każdą okazję i naprawdę pachnie i smakuje wiosną. Jeśli chodzi za tobą chętka na coś słodkiego - nic prostszego i smaczniejszego nie wymyślisz.

Więcej o: