Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Najlepsza przekąska na grilla? Pewnie każdy ma swój ulubiony zestaw podgryzajek, a dziś na pewno dołączą do niego faszerowane pieczarki. Jak je zrobić, by były aromatyczne, pachnące i pyszniejsze nawet od karkówki? Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku dodatkach. Najważniejszym z nich jest ser. Zapomnij o startej Goudzie i postaw na francuski camembert - goście lepiej niech założą śliniaki, bo ślinka pocieknie od samego zapachu.
Najlepsza przekąska na grilla? Postaw na faszerowane pieczarki
Składniki:
- 6-7 dużych pieczarek
- 2 krążki sera camembert
- 1 dymka
- pół cukinii
- mała papryka
- sol, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka papryka
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Oderwij ogonki pieczarek tak, by zostały puste kapelusze (ogonków nie wyrzucaj - zachowaj je na później np. do jajecznicy). Blaszki pieczarki delikatnie osól i natrzyj oliwą, by zmiękły.
- Do miseczki włóż paprykę posiekaną w drobną kostkę, cukinię posiekaną w taką samą kostkę, dymkę, przyprawy i całość wymieszaj. Odstaw na chwilę, by cukinia puściła sok - jego nadmiar odlej.
- Camembert pokrój na kawałki tak, by do każdej pieczarki dodać dwa. Następnie na dno każdego kapelusza połóż jeden z nich, dołóż porcję farszu i na wierzchu połóż drugi kawałek sera.
- Nafaszerowane pieczarki połóż na grillowym ruszcie i grilluj przez ok. 10-12 minut w zależności od temperatury. Przed podaniem możesz skropić je odrobiną soku z cytryny.
Wskazówka: Do pieczenia, faszerowania i grillowania idealnie nadają się pieczarki portobello. Są nieco większe od zwykłych pieczarek, zawierają także mniej wody, dlaczego po obróbce wciąż pozostaję jędrne i mięsiste.