Nie tylko kiełbaska i karkówka - faszerowane pieczarki to najlepsza przekąska na grilla. Smaku doda konkretny ser

Sezon grillowy w końcu wystartował i z tej okazji mamy dla was coś zupełnie nowego. Jeśli kiełbasa z grilla wydaje wam się zbyt nudna, a karkówka już się przejadła, postawcie na faszerowane pieczarki. Ten przepis to hit sezonu, a to między innymi za sprawą aromatycznego sera, który perfekcyjnie podkreśli grzybowy smak i apetycznie rozpłynie się po całej pieczarce.

Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Najlepsza przekąska na grilla? Pewnie każdy ma swój ulubiony zestaw podgryzajek, a dziś na pewno dołączą do niego faszerowane pieczarki. Jak je zrobić, by były aromatyczne, pachnące i pyszniejsze nawet od karkówki? Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku dodatkach. Najważniejszym z nich jest ser. Zapomnij o startej Goudzie i postaw na francuski camembert - goście lepiej niech założą śliniaki, bo ślinka pocieknie od samego zapachu. 

Zobacz wideo

Najlepsza przekąska na grilla? Postaw na faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 6-7 dużych pieczarek
  • 2 krążki sera camembert
  • 1 dymka
  • pół cukinii
  • mała papryka
  • sol, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka papryka
  • odrobina oliwy

Sposób wykonania:

  1. Oderwij ogonki pieczarek tak, by zostały puste kapelusze (ogonków nie wyrzucaj - zachowaj je na później np. do jajecznicy). Blaszki pieczarki delikatnie osól i natrzyj oliwą, by zmiękły. 
  2. Do miseczki włóż paprykę posiekaną w drobną kostkę, cukinię posiekaną w taką samą kostkę, dymkę, przyprawy i całość wymieszaj. Odstaw na chwilę, by cukinia puściła sok - jego nadmiar odlej. 
  3. Camembert pokrój na kawałki tak, by do każdej pieczarki dodać dwa. Następnie na dno każdego kapelusza połóż jeden z nich, dołóż porcję farszu i na wierzchu połóż drugi kawałek sera. 
  4. Nafaszerowane pieczarki połóż na grillowym ruszcie i grilluj przez ok. 10-12 minut w zależności od temperatury. Przed podaniem możesz skropić je odrobiną soku z cytryny. 

Wskazówka: Do pieczenia, faszerowania i grillowania idealnie nadają się pieczarki portobello. Są nieco większe od zwykłych pieczarek, zawierają także mniej wody, dlaczego po obróbce wciąż pozostaję jędrne i mięsiste. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.