Ogórki nie są bardzo wymagającymi w uprawie warzywami. Aby cieszyć się obfitymi plonami, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Warto pamiętać, że potrzebują one regularnego podlewania - w przeciwnym razie ich jakość oraz wartości smakowe mogą nie być zadowalające. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Ważną kwestią jest nawożenie. Do przygotowania nawozu przyda się jeden produkt, który znajduje się prawie w każdej kuchni.
Gdzie najlepiej uprawiać ogórki? Te warzywa czują się doskonale w dobrze naświetlonych miejscach, do których dociera rozproszone światło. Zbyt duża ilość słońca na otwartych stanowiskach może prowadzić do oparzeń. Z kolei zbyt mała ilość światła w zacienionych miejscach nie będzie sprzyjała rozwojowi ogórków. Kolejną sprawą, o której należy pamiętać, jest regularne usuwanie chwastów. Ogórki rosną najlepiej na glebie żyznej, próchnicznej, bogatej w składniki pokarmowe. Nie będą dobrze rosły na ciężkich glebach oraz na tych lekkich i piaszczystych.
Ogórki nie tolerują przymrozków i rosną najlepiej w temperaturze od 20 do 25 stopni Celsjusza. W temperaturze poniżej 15 st. C ich wzrost może zostać zahamowany. Warto pamiętać, że ogórki powinno się podlewać rano - robiąc to wieczorem, można narazić je na choroby.
Ogórki najlepiej jest nawozić kompostem. Warto też ściółkować je torfem albo korą. Jednym z nawozów, jakie można przygotować, jest nawóz z sody oczyszczonej. Taka mieszanka stymuluje wzrost roślin i wspomaga ich rozwój. Może przyczynić się też do zwiększenia plonów. Jak zrobić taki preparat? Wystarczy rozpuścić 80 g sody oczyszczonej w 10 l ciepłej wody.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl