Anna Lewandowska zdradza recepturę na pulchniutkie placki. Ten jeden składnik będzie niezbędny

Placki bananowe to pyszna, słodka i zdrowa przekąska, którą kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przedstawiamy przepis Anny Lewandowskiej na to wspaniałe małe co nieco. Gwiazda dodaje do nich dwie specjalne przyprawy, które podkręcą ich smak.

Bananyowocami o licznych właściwościach zdrowotnych - są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm. Zawierają składniki odżywcze takie jak witamina C i B6 oraz minerały, m.in. potas, magnez i mangan. Oprócz tego dostarczają dużych ilości błonnika, tym samym poprawiają pracę układu trawiennego. Placki z nich przyrządzone można serwować na śniadanie, jako słodki obiad lub deser. Oto jak je przygotować, aby były puszyste i miały wyjątkowy smak.

Zobacz wideo Justyna Steczkowska zdradza sekret sylwetki. "Jeśli chcesz mieć formę, mając 50 lat."

Przepis na placki bananowe Anny Lewandowskiej. Te przyprawy podkręcą ich smak

Do przygotowania placków oprócz bananów przydadzą się m.in. cynamon i wanilia - to dzięki nim nabiorą cudownego aromatu i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Dodatkowo można użyć odrobiny mleka roślinnego lub jogurtu.

Składniki:

  • trzy jajka,
  • dwa dojrzałe banany,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • łyżeczka masła ghee,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • opcjonalnie: mleko roślinne.

Placki usmażysz błyskawicznie. Wystarczy połączyć składniki

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki i pozostaw w naczyniu na około piętnaście minut.
  2. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło ghee i smaż placki. Nie powinny smażyć się zbyt długo, ponieważ może to spowodować, że nie będą pulchne. 
  3. Do ciasta można dolać odrobinę mleka roślinnego.
  4. Podawaj bezpośrednio po usmażeniu.

Placki bananowe można serwować na wiele różnych sposobów. Jako dodatek sprawdzą się konfitury, dżemy, miód albo syrop klonowy. Poza tym warto podawać je z odrobiną jogurtu greckiego i sezonowymi owocami, które mogą wzbogacić smak potrawy. Kolejnym smacznym dodatkiem będzie masło orzechowe lub sos czekoladowy. Słodycz placków można przełamać posypując je startą gorzką czekoladą.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA