Banany są owocami o licznych właściwościach zdrowotnych - są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm. Zawierają składniki odżywcze takie jak witamina C i B6 oraz minerały, m.in. potas, magnez i mangan. Oprócz tego dostarczają dużych ilości błonnika, tym samym poprawiają pracę układu trawiennego. Placki z nich przyrządzone można serwować na śniadanie, jako słodki obiad lub deser. Oto jak je przygotować, aby były puszyste i miały wyjątkowy smak.
Do przygotowania placków oprócz bananów przydadzą się m.in. cynamon i wanilia - to dzięki nim nabiorą cudownego aromatu i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Dodatkowo można użyć odrobiny mleka roślinnego lub jogurtu.
Składniki:
Przygotowanie:
Placki bananowe można serwować na wiele różnych sposobów. Jako dodatek sprawdzą się konfitury, dżemy, miód albo syrop klonowy. Poza tym warto podawać je z odrobiną jogurtu greckiego i sezonowymi owocami, które mogą wzbogacić smak potrawy. Kolejnym smacznym dodatkiem będzie masło orzechowe lub sos czekoladowy. Słodycz placków można przełamać posypując je startą gorzką czekoladą.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl