Wbiłeś za dużo jajek? Katarzyna Bosacka zdradza, czy jajecznicę można zamrozić

Zdarza się, że kiedy jesteś bardzo głodny, przyrządzasz większą porcję, niż jesteś w stanie zjeść. O ile są to kanapki, to problem masz z głowy, wkładasz do lodówki i zjadasz później. Gorzej kiedy nikt nie ma ochoty na to samo, a ty nie chcesz marnować jedzenia. Dlatego jeśli przygotowujesz śniadanie na ciepło i zastanawiasz się, czy jajecznicę można mrozić, to sprawdź nasze wskazówki.
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Jajecznica z kurkami, na masełku, z boczkiem lub w zupełnie innej wersji to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Choć połączeń smakowych jest niezliczona ilość, to jednak jedno jest pewne, taki posiłek jest mocno sycący i nie zawsze udaje się zjeść całą porcję. Zatem jak to jest z jajkami? Czy można je mrozić? Sprawdź, zanim wyrzucisz resztki do kosza.

Czy można zamrozić jajecznicę? Jest jeden warunek

Przygotowywanie śniadania dla całej rodziny to czasem spore wyzwanie. Kiedy ustalasz, że wspólnie zjecie jajecznicę i każdy się zgadza, to już połowa sukcesu. Gorzej, jeśli zaraz po tym jak rozbiłeś jajka, część domowników zmieniła zdanie. Wówczas zaczynasz zastanawiać się, czy jajecznicę można zamrozić, aby nie zmarnować jedzenia. Odpowiedź brzmi: tak, ale pod pewnym warunkiem. Zdaniem Katarzyny Bosackiej do zamrażarki nie wolno wkładać już przetworzonych jajek. Dlatego, najlepszym sposobem jest przelanie rozbitych jaj do pudełka i umieszczenie w komorze zamrażarki. 

Najważniejsze jest jednak to, aby po rozmrożeniu produktu od razu wrzucić go na patelnię i niezwłocznie zjeść. W przeciwnym razie długie przechowywanie rozmrożonych jaj w lodówce, czy co gorsza, na blacie grozi poważnym zatruciem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Czy można mrozić jajka? Zdradzamy jak to zrobić

Katarzyna Bosacka, dziennikarka, która często podejmuje tematykę zdrowego żywienia oraz dbania o urodę zdradziła czy można mrozić jajka. Zamieściła nagranie na Instagramie, z którego wynika, że tego typu produkt wymaga odpowiedniego podejścia.

 

Autorka filmu w pierwszej kolejności zaznaczyła, że nie da się także mrozić jajek w całości, ponieważ pod wpływem temperatury zwyczajnie pękną. Jedynym bezpiecznym rozwiązaniem jest przełożenie świeżo wybitych jaj do pojemnika. Warto także oddzielić białka od żółtek. Zdaniem Bosackiej zamrożone w tej formie jaja i opisane datą można przechowywać nawet sześć miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.