Znamy sekret puszystej jajecznicy. Pamiętaj o tym składniku, a będzie lekka i delikatna

Jajecznica to doskonały wybór na śniadanie - dodaje energii z rana i jest prosta w przygotowaniu. Jak sprawić, aby była puszysta jak obłok? Jedną z metod jest dodanie do niej kilku kropli soku z cytryny.

Jak zrobić jajecznicę, aby była delikatna i miała aksamitną konsystencję? To proste danie można przygotowywać na wiele sposobów. Podajemy przepis na idealne śniadanie oraz kilka wskazówek, dzięki którym wyjdzie idealna. Aby uzyskać lekką strukturę, warto dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. 

Zobacz wideo Anna Lewandowska w drodze do Polski. Opowiedziała o tym, jak aktywnie zaczęła dzień

Sok z cytryny sprawi, że jajecznica będzie wyjątkowo puszysta

Dlaczego sok z cytryny powoduje, że jajecznica jest jeszcze bardziej delikatna? Skropione sokiem białko nie ścina się za mocno i danie pozostanie aksamitne. Należy uważać, żeby nie dodać zbyt dużej ilości soku, ponieważ może on zmienić smak jajek. Kolejny trik na puszystą jajecznicę to wylanie jajek na patelnię razem z masłem. W tym przypadku trzeba ciągle mieszać jajecznicę. 

Co do jajecznicy? Boczek i pietruszka to niezbędne składniki, które dodadzą smaku potrawie

Jajecznicę dobrze jest podawać z boczkiem oraz z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze dania, śniadanie z jajek można doprawić sosem tabasco albo pieprzem cayenne. Poza tym jajecznica świetnie komponuje się z pomidorami - można je podsmażyć na oddzielnej patelni albo razem z jajkami. 

Przepis na jajecznicę. Z tym dodatkiem będzie wyjątkowo puszysta

Składniki:

  • trzy jajka,
  • kawałek boczku,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia,
  • pajda chleba do podania.

Przygotowanie:

  1. Umyj i posiekaj pół natki pietruszki.
  2. Pokrój boczek i usmaż go na złoty kolor.
  3. Rozpuść łyżkę masła na patelni. Kiedy się rozpuści, wbij jajka i powoli je mieszaj.
  4. Do jajek dodaj kilka kropli soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. 
  5. Gotową jajecznicę połącz z boczkiem. Podawaj posypaną natką pietruszki i z dodatkiem pajdy chleba.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.