Jak zrobić jajecznicę, aby była delikatna i miała aksamitną konsystencję? To proste danie można przygotowywać na wiele sposobów. Podajemy przepis na idealne śniadanie oraz kilka wskazówek, dzięki którym wyjdzie idealna. Aby uzyskać lekką strukturę, warto dodać do niej kilka kropli soku z cytryny.
Dlaczego sok z cytryny powoduje, że jajecznica jest jeszcze bardziej delikatna? Skropione sokiem białko nie ścina się za mocno i danie pozostanie aksamitne. Należy uważać, żeby nie dodać zbyt dużej ilości soku, ponieważ może on zmienić smak jajek. Kolejny trik na puszystą jajecznicę to wylanie jajek na patelnię razem z masłem. W tym przypadku trzeba ciągle mieszać jajecznicę.
Jajecznicę dobrze jest podawać z boczkiem oraz z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze dania, śniadanie z jajek można doprawić sosem tabasco albo pieprzem cayenne. Poza tym jajecznica świetnie komponuje się z pomidorami - można je podsmażyć na oddzielnej patelni albo razem z jajkami.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl