Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Przypomina lubiane praliny, ale smaku nie opisze nawet tysiąc słów

Ciasto kokosowe to idealne propozycja na Wielkanoc z trzech powodów: jest po prostu bajecznie pyszne, jego wykonanie trwa tyle, ile stygnie budyń, czyli maksymalnie 20 minut, a dodatkowo jest banalnie proste i tanie. Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane kokosowymi pralinami? Przydadzą się krakersy i wiórki, a smak "wyrazi więcej niż tysiąc słów".

Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto kokosowe bez pieczenia to idealna propozycja na Wielkanoc i każde inne spotkanie w większym gronie. Jednak na Wielkanoc sprawdzi się szczególnie, ponieważ jest szybkie i możesz je zrobić wtedy, kiedy piekarnika akurat jest zajęty, np. pieką się babki i mazurki. Przepis na ciasto kokosowe jest banalny, a deser smakuje jak kokosowe praliny. Zdziwić może jeden składnik, czyli słone krakersy. Jednak to one właśnie sprawiają, że ciasto nie jest mulące i można je jeść i jeść.

Ciasto kokosowe - prosty przepis na Wielkanoc i nie tylko 

Składniki:

  • 2 lub 3 opakowania solonych krakerów (prostokątnych)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g ciepłego masła
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • wiórki kokosowe (ok. 200 g)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. Do rondelka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Resztę mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi. Gorące mleko z cukrem cały czas mieszaj i stopniowo wlewaj mleko z budyniami. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdejmij rondelek z ognia i przykryj folią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Kiedy budyń ostygnie, przygotuj z niego krem. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń. Następnie dodaj wiórki kokosowe (trochę zostaw do dekoracji) i zmiksuj całość. 
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem i nasmaruj masłem. Następnie połóż na dni 1/3 krakersów. Wyłóż na nie 1/3 część kremu, następnie połóż kolejną porcję krakersów i krem, znowu krakersy i krem.
  4. Ostatnią warstwę udekoruj wiórkami. Możesz wymieszać je z łyżeczką cukru waniliowego. Następnie posyp nimi wierzch ciasta. 
  5. Blaszkę z ciastem kokosowym włóż do lodówki na całą noc, by krem stężał, a krakersy zmiękły. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA