-
Haps
-
Jak przygotować
- Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Przypomina lubiane praliny, ale smaku nie opisze nawet tysiąc słów
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Przypomina lubiane praliny, ale smaku nie opisze nawet tysiąc słów
Ciasto kokosowe to idealne propozycja na Wielkanoc z trzech powodów: jest po prostu bajecznie pyszne, jego wykonanie trwa tyle, ile stygnie budyń, czyli maksymalnie 20 minut, a dodatkowo jest banalnie proste i tanie. Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane kokosowymi pralinami? Przydadzą się krakersy i wiórki, a smak "wyrazi więcej niż tysiąc słów".
Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto kokosowe bez pieczenia to idealna propozycja na Wielkanoc i każde inne spotkanie w większym gronie. Jednak na Wielkanoc sprawdzi się szczególnie, ponieważ jest szybkie i możesz je zrobić wtedy, kiedy piekarnika akurat jest zajęty, np. pieką się babki i mazurki. Przepis na ciasto kokosowe jest banalny, a deser smakuje jak kokosowe praliny. Zdziwić może jeden składnik, czyli słone krakersy. Jednak to one właśnie sprawiają, że ciasto nie jest mulące i można je jeść i jeść.
Ciasto kokosowe - prosty przepis na Wielkanoc i nie tylko
Składniki:
- 2 lub 3 opakowania solonych krakerów (prostokątnych)
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g ciepłego masła
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- wiórki kokosowe (ok. 200 g)
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania budyniu. Do rondelka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Resztę mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi. Gorące mleko z cukrem cały czas mieszaj i stopniowo wlewaj mleko z budyniami. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdejmij rondelek z ognia i przykryj folią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Kiedy budyń ostygnie, przygotuj z niego krem. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń. Następnie dodaj wiórki kokosowe (trochę zostaw do dekoracji) i zmiksuj całość.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem i nasmaruj masłem. Następnie połóż na dni 1/3 krakersów. Wyłóż na nie 1/3 część kremu, następnie połóż kolejną porcję krakersów i krem, znowu krakersy i krem.
- Ostatnią warstwę udekoruj wiórkami. Możesz wymieszać je z łyżeczką cukru waniliowego. Następnie posyp nimi wierzch ciasta.
- Blaszkę z ciastem kokosowym włóż do lodówki na całą noc, by krem stężał, a krakersy zmiękły.