Nie zgadniesz, z czym Bosacka robi majonez. Wiosenny dodatek sprawi, że twoje jajka będą prima sorcik

Umówmy się: wszyscy kochamy majonez i bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocny. Niestety, ceny majonezu są, jakie są, dlatego warto zakasać rękawy i ukręcić swój własny. Jeśli jednak chcesz podkręcić jego smak i zaskoczyć wielkanocnych gości czymś zupełnie nowym, zrób majonez z przepisu Katarzyny Bosackiej. Efekt będzie taki, że jajka, wędliny i sałatki wielkanocne będą istną małmazją, a to wszystko dzięki sekretnemu, zielonemu dodatkowi. "To jest coś takiego, co się nie zdarza".

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na domowy majonez jest prosty i wymaga jedynie kilku składników oraz wyczucia podczas miksowania. W jednym z odcinków  na YouTube, na kanale EkoBosacka, lubiana prezenterka pokazała swój przepis na niezwykły majonez. Dlaczego niezwykły? Bo zielony, wiosenny i pyszny jak nigdy wcześniej. Co jest tym sekretnym składnikiem? Szczypiorek, a w zasadzie olej szczypiorkowy. Wyobrażasz sobie to zdziwienie wielkanocnych gości, kiedy na stole zobaczą jajka w zielonym majonezie? Na wszelki wypadek zrób ich troszkę więcej - to będzie hit świąt.

Majonez Bosackiej ma piękny, zielony kolorMajonez Bosackiej ma piękny, zielony kolor Screen. Jak zrobić domowy majonez - EkoBosacka odc. 190 /YouTube

Niezwykły majonez Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • pęczek szczypiorku (w zależności od tego, jak dużo go będzie, majonez będzie mniej lub bardziej intensywny. 
  • 2 łyżki octu, najlepiej jabłkowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, cukier
  • musztarda francuska

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania oleju szczypiorkowego. Szczypiorek dość drobno posiekaj i przełóż go do rondla. Następnie wlej olej i na minimalnej mocy palnika podgrzewaj całość, aż olej będzie gorący. Uważaj jednak, by szczypiorek nie zaczął smażyć się w oleju - całosć ma się jedynie dość mocno podgrzać, by szczypiorek zaromatyzował olej. 
  2. Olej odstaw na kilka - kilkanaście minut. Następnie zmiksuj całość na gładką masę, dokładając przy tym starań, by olej był gładki, bez "farfocli" i drobinek. 
  3. Jajko sparz wrzątkiem, oddziel białko od żółtka. Białko odłóż np. do bezy, a żółtko włóż do wysokiego i dość wąskiego naczynia. Dołóż łyżeczkę musztardy francuskiej oraz ocet. 
  4. Na dno naczynia włóż blender i wlej trochę oleju szczypiorkowego. Zacznij blendować na niskich obrotach, cały czas trzymając blender przyciśnięty do dna. Możesz trochę ruszać nim na boki, jednak nie podnoś go za wcześnie. Musisz robić to spokojnie i z wyczuciem, w przeciwnym razie majonez się rozwarstwi. 
  5. Stopniowo dolewaj resztę oleju i kiedy majonez zacznie robić się gęsty, dodaj do niego sól i pieprz do smaku, a także odrobinę cukru. Dalej blenduj, wykonując delikatne ruchy góra-dół. Kiedy dolejesz już cały olej, blenduj jeszcze chwilę, aż majonez stanie się gęsty i kremowy.
  6. Tak przygotowany majonez jest w całości pozbawiony konserwantów i ulepszaczy, dlatego trzeba przechowywać go w lodówce maksymalnie kilka dni. 

Jajka z zielonym majonezemJajka z zielonym majonezem screen: Jak zrobić domowy majonez - EkoBosacka odc. 190 /YouTube

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.