Ciasto na mazurek - orzechowy mazurek siostry Anastazji. Przepis palce lizać!
Ciasto na mazurek to podstawa udanego przepisu. Oczywiście istotne jest także nadzienie i dekoracja. Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Jajka, święconka, sałatki, mięsa i domowe ciasta, a zwłaszcza mazurki to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć się na wielkanocnej liście przygotowań. Wiele osób jest zdania, iż mazurki są trudne w przygotowaniu. Jednak nie jest to do końca prawdą. Dużo zależy nie tylko od umiejętności, ale i przepisu. Z recepturą siostry Anastazji mazurkowe arcydzieła będą prostsze. Nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu ciast poradzi sobie bez trudu.
Pyszny mazurek orzechowy od siostry Anastazji:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 100 g masła - ważne, aby było ono w pokojowej temperaturze
- 100 g margaryny - miękkiej
- 1 jajo + 2 żółtka
- 100 g cukru - najlepiej do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- niepełna szklanka utartych orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szklanka 36-procentowej śmietanki
- odrobina aromatu np. migdałowego
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka kaszy manny
Dodatkowo:
Mazurki wielkanocne to słodkie ciasta serwowane najczęściej na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto zagnieć i wyrób kulę.
- Następnie rozwałkuj je na około 5 mm i wyłóż na specjalnej formie do tarty. Spód delikatnie ponakłuwaj.
- Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. przez 15-20 minut.
- Później wyciągnij i ostudź.
- Teraz przejdź do wykonania masy.
- Utrzyj dokładnie żółtka z cukrem pudrem. Całość przełóż do małego garnka.
- Dołóż do niego kaszę, śmietankę oraz orzechy. Wymieszaj i podgrzej na niewielkim ogniu.
- Mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
- Gotuj do czasu, aż zgęstnieje.
- Potem ściągnij garnek i dodaj aromat. Wymieszaj i przestudź.
- Na cieście rozsmaruj powidła, a później ułóż masę orzechową.
- Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami. Ciasto umieść w lodówce.
Zobacz wideo
Mazurek kajmakowy z czekoladą
Jak zrobić mazurek wielkanocny różany z dodatkiem migdałów? Podpowiadamy
Jak zrobić mazurek wielkanocny o różanym smaku z migdałami? Spieszymy z odpowiedzią. Mazurek różany to szczególne ciasto, receptura na nie często jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Poniżej znajdziecie przepis:
Ciasto na mazurek - przepis na pyszny wielkanocny deser:
Składniki na ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 50 g cukru białego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 150 g masła - z lodówki
Składniki na krem różany:
- 250 g serka mascarpone
- szklanka konfitury różanej
Dodatkowo:
- pół szklanki migdałów
- płatki z jadalnej róży z około 2 sztuk
Mazurek / zdj. ilustracyjne zi3000 /Shutterstock / zdj. ilustracyjne
Wykonanie:
- Przesiej mąki. Dodaj cukier oraz posiekane masło.
- Wyrób i posiekaj na kruszonkę.
- Dodaj żółtka. Zagnieć porządnie ciasto na jednolitą masę. Uformuj kulę.
- Zwiń w folię. Odstaw do lodówki na 60 minut.
- Później, rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na formie. Ugnieć palcami w formie, wylep brzegi.
- Na spodzie wykonaj dziurki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez 15 - 20 minut.
- Wykonaj masę różaną. Zmiksuj serek z konfiturą. Posmaruj nią ciasto.
- Upraż płatki migdałowe na patelni. Posyp wierzch. Udekoruj płatkami róży.
Wszystkie mazurki przed podaniem należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Zobacz też: Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją