Planujesz upiec pyszny mazurek? Przepis siostry Anastazji oczarował wiele osób. Od lat możemy zaobserwować rosnącą popularność autorki kulinarnych książek. Wieloletnie doświadczenie sprawia, że przepisy siostry Anastazji uznawane są za najlepsze. Szukasz wielkanocnych inspiracji? Zajrzyj do artykułu.
Ciasto na mazurek to podstawa udanego przepisu. Oczywiście istotne jest także nadzienie i dekoracja. Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Jajka, święconka, sałatki, mięsa i domowe ciasta, a zwłaszcza mazurki to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć się na wielkanocnej liście przygotowań. Wiele osób jest zdania, iż mazurki są trudne w przygotowaniu. Jednak nie jest to do końca prawdą. Dużo zależy nie tylko od umiejętności, ale i przepisu. Z recepturą siostry Anastazji mazurkowe arcydzieła będą prostsze. Nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu ciast poradzi sobie bez trudu.
100 g masła - ważne, aby było ono w pokojowej temperaturze
100 g margaryny - miękkiej
1 jajo + 2 żółtka
100 g cukru - najlepiej do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
niepełna szklanka utartych orzechów włoskich
100 g cukru pudru
4 żółtka
szklanka 36-procentowej śmietanki
odrobina aromatu np. migdałowego
2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka kaszy manny
Dodatkowo:
bakalie do dekoracji
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagnieć i wyrób kulę.
Następnie rozwałkuj je na około 5 mm i wyłóż na specjalnej formie do tarty. Spód delikatnie ponakłuwaj.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. przez 15-20 minut.
Później wyciągnij i ostudź.
Teraz przejdź do wykonania masy.
Utrzyj dokładnie żółtka z cukrem pudrem. Całość przełóż do małego garnka.
Dołóż do niego kaszę, śmietankę oraz orzechy. Wymieszaj i podgrzej na niewielkim ogniu.
Mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
Gotuj do czasu, aż zgęstnieje.
Potem ściągnij garnek i dodaj aromat. Wymieszaj i przestudź.
Na cieście rozsmaruj powidła, a później ułóż masę orzechową.
Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami. Ciasto umieść w lodówce.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Jak zrobić mazurek wielkanocny różany z dodatkiem migdałów? Podpowiadamy
Jak zrobić mazurek wielkanocny o różanym smaku z migdałami? Spieszymy z odpowiedzią. Mazurek różany to szczególne ciasto, receptura na nie często jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Poniżej znajdziecie przepis:
Ciasto na mazurek - przepis na pyszny wielkanocny deser:
Składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej
50 g cukru białego
80 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
150 g masła - z lodówki
Składniki na krem różany:
250 g serka mascarpone
szklanka konfitury różanej
Dodatkowo:
pół szklanki migdałów
płatki z jadalnej róży z około 2 sztuk
Wykonanie:
Przesiej mąki. Dodaj cukier oraz posiekane masło.
Wyrób i posiekaj na kruszonkę.
Dodaj żółtka. Zagnieć porządnie ciasto na jednolitą masę. Uformuj kulę.
Zwiń w folię. Odstaw do lodówki na 60 minut.
Później, rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na formie. Ugnieć palcami w formie, wylep brzegi.
Na spodzie wykonaj dziurki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez 15 - 20 minut.
Wykonaj masę różaną. Zmiksuj serek z konfiturą. Posmaruj nią ciasto.
Upraż płatki migdałowe na patelni. Posyp wierzch. Udekoruj płatkami róży.
Wszystkie mazurki przed podaniem należy przechowywać w chłodnym miejscu.