Majonez na wielkanocnym stole. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz go w sklepie

Majonez to jeden z dodatków, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka podane z nim i szczypiorkiem to prawdziwa klasyka. W jaki sposób przygotować domowy majonez? Podpowiadamy.

Majonez wielkanocny? Tak, ale tylko domowej roboty!

Majonez wielkanocny chyba nie bez powodu nazywany jest czasami "królem świątecznego stołu". Przygotowania do rodzinnego ucztowania chyba najbardziej utwierdzają w przekonaniu, że bez majonezu trudno o tradycyjną Wielkanoc pod względem kulinarnym. Dodaje się go przecież do jajek, ale również do bardzo wielu sałatek. Oczywiście wszystkie te potrawy są dość tłuste, ale raz w roku można sobie chyba pozwolić na nieco mniej zdrową ucztę.

Jak wybrać majonez wielkanocny? Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików z różnymi majonezami. Niektóre z nich są nawet specjalnie przygotowane do sałatek. Niestety, nie zawsze są równie dobre. Bardzo często zaś można wewnątrz znaleźć liczne konserwanty i niezbyt korzystne dla zdrowia składniki. Jaka jest alternatywa? Z pewnością bardzo smaczna, bo jest nią majonez domowej roboty. O wiele zdrowszy od kupionego w sklepie. Jak go przygotować? Na szczęście nie jest to bardzo trudne. 

Majonez na Wielkanoc: składniki

Z czego przygotować majonez na Wielkanoc? Do zrobienia domowej roboty majonezu potrzebne będą:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Jak widać, zestaw składników potrzebnych do zrobienia majonezu nie jest zbyt długi. Należy liczyć się jednak z tym, że doprowadzenie ostatecznego produktu do odpowiedniej konsystencji może chwilę potrwać. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jak zrobić majonez krok po kroku?

Wiemy już, że należy się uzbroić w cierpliwość. Jak zrobić majonez krok po kroku? Na początku koniecznie trzeba zadbać o bezpieczeństwo. Niezbędne jest sparzenie jajka wrzątkiem, ponieważ w przepisie występuje ono w wersji surowej. Po sparzeniu skorupki wrzątkiem trzeba ją szybko zalać gorącą wodą.  

Jajko należy wbić do wysokiego naczynia. Następnie dodaje się musztardę i ocet lub sok z cytryny. Każdy z produktów występuje w niewielkiej ilości: chodzi o jedną łyżeczkę. Składniki trzeba miksować na wysokich obrotach. Stopniowo dodaje się w tym czasie olej słonecznikowy (ewentualnie inny). Zasada jest prosta: im więcej oleju i dłuższe miksowanie, tym majonez będzie gęstszy. 

Całość należy miksować przez kilka minut po to, by uzyskać puszystą konsystencję. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. 

Domowy majonez. W których daniach się przyda?

Domowy majonez jest idealnym dodatkiem do różnych potraw, który powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Z pewnością będzie doskonale smakował gościom. Warto przy tym przygotować go w dwóch wersjach: gęstszej i rzadszej. Gęsta będzie doskonale nadawała się do dekoracji różnych potraw lub przygotowania jajek. Rzadszy majonez to z kolej świetny składnik do sosów i sałatek.   

Majonez domowej roboty. Czy można go czymś zastąpić?

Majonez domowej roboty jest smaczny i nie zawiera konserwantów, ale w dalszym ciągu jest bardzo kaloryczny. W 100 g sosu z jajek, oleju i musztardy jest ok. 700 kcal. Co można wykorzystać zamiast niego? Najczęściej proponuje się:

Zobacz też: Ciasto na Wielkanoc 2022 - sernik Oreo a może kokosowe Rafaello? Proste przepisy bez pieczenia

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.