Mięsa na Wielkanoc - soczysty obiad na święta. Dwa sprawdzone przepisy na schab i królika

Jeśli chodzi o mięsa na Wielkanoc, to możliwości ich przygotowania jest bez liku. Szukasz przepisu na aromatyczne mięso pełne smaku? Sprawdź poniższe propozycje na schab z winogronami i polędwiczki z królika.

Jakie mięsa na Wielkanoc? Najlepszy wybór 

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przy stole gromadzi się cała rodzina. Jak powszechnie wiadomo, świąteczne spotkania wymagają odpowiedniej oprawy kulinarnej. Oprócz tradycyjnej święconki pierwsze skrzypce grają mięsne dania. Jakie mięsa na Wielkanoc wybrać? Przygotowaliśmy dla was dwa wyjątkowe przepisy

Rodzaje mięsa na Wielkanoc - propozycje

Najbardziej popularne rodzaje mięsa na Wielkanoc to przede wszystkim wieprzowina i drób. Zazwyczaj stosuje się tradycyjne receptury na mięsa pieczone w piekarniku. Przepisy nie są skomplikowane, wystarczy przygotować odpowiednią marynatę, w której należy zostawić mięso na całą noc, a następnie upiec je w odpowiednim naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na wielkanocny obiad, wybór mięsa możesz ograniczyć do dwóch poniższych propozycji. 

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Z pewnością schab 

Zastanawiasz się, jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Warto postawić na schab w niecodziennej odsłonie, czyli w połączeniu z winogronem. Zaskakująca propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, ale z elementem zaskoczenia. Sprawdź koniecznie nasz przepis na mięso, które jest soczyste i wyróżnia się smakiem. 

Lista składników: 

  • 1 kg schabu 
  • 50 dag winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml śmietany 30 proc.
  • 2 łyżeczki cząbru

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj składniki na marynatę (przyprawy, sok z cytryny, sok jabłkowy, olej) i włóż do niej schab na około 12 godzin.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i ostrym nożem wydrąż otwór, następnie wypełnij go winogronami.
  3. Mięso natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle z każdej strony.
  4. Następnie schab ułóż w brytfannie, polej marynatą.
  5. Następnie piecz przez około godzinę w 180°C.
  6. Następnie wyjmujemy schab i przelewamy powstały sos na patelnię. Zagęszczamy go śmietaną i mąką.
  7. Schab serwujemy z przygotowanym sosem. 

Mięsne dania na Wielkanoc - przepis na królika

Mięsne dania na Wielkanoc są bardzo różnorodne, ich wybór zależy od preferencji smakowych zgromadzonych gości. Polędwiczki z królika są niecodziennym wyborem, jednak receptura na nie nie jest skomplikowana. Oto przepis:

Lista składników: 

  • 4 polędwiczki z królika
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • skórka pomarańczowa z 1 owocu
  • liść laurowy
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • kilka łyżek bulionu drobiowego
  • oliwa
  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego lub pancetty
  • cebula
  • marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego

Przygotowanie: 

Polędwiczki z królika natrzyj oliwą i tymianek i odstaw na noc do lodówki. Następnie mięso smażymy z dodatkiem skórki z pomarańczy oraz boczku lub pancetty na oliwie do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodajemy zioła i zalewamy mięso winem. Smażymy jeszcze kilka minut. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 7 minut. Powstały sos, wlewamy na patelnię i dodajemy bulion. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i musztardę, chwilę gotujemy i przekładamy do sosjerki. Sos podajemy do królika. 

Zobacz też: Dania na Wielkanoc 2022 - wszystkie pozycje w menu. Bez tych potraw nie ma prawdziwych świąt

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.