Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przy stole gromadzi się cała rodzina. Jak powszechnie wiadomo, świąteczne spotkania wymagają odpowiedniej oprawy kulinarnej. Oprócz tradycyjnej święconki pierwsze skrzypce grają mięsne dania. Jakie mięsa na Wielkanoc wybrać? Przygotowaliśmy dla was dwa wyjątkowe przepisy.
Najbardziej popularne rodzaje mięsa na Wielkanoc to przede wszystkim wieprzowina i drób. Zazwyczaj stosuje się tradycyjne receptury na mięsa pieczone w piekarniku. Przepisy nie są skomplikowane, wystarczy przygotować odpowiednią marynatę, w której należy zostawić mięso na całą noc, a następnie upiec je w odpowiednim naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na wielkanocny obiad, wybór mięsa możesz ograniczyć do dwóch poniższych propozycji.
Zastanawiasz się, jakie mięso można jeść w Wielkanoc? Warto postawić na schab w niecodziennej odsłonie, czyli w połączeniu z winogronem. Zaskakująca propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, ale z elementem zaskoczenia. Sprawdź koniecznie nasz przepis na mięso, które jest soczyste i wyróżnia się smakiem.
Lista składników:
Przygotowanie:
Mięsne dania na Wielkanoc są bardzo różnorodne, ich wybór zależy od preferencji smakowych zgromadzonych gości. Polędwiczki z królika są niecodziennym wyborem, jednak receptura na nie nie jest skomplikowana. Oto przepis:
Lista składników:
Przygotowanie:
Polędwiczki z królika natrzyj oliwą i tymianek i odstaw na noc do lodówki. Następnie mięso smażymy z dodatkiem skórki z pomarańczy oraz boczku lub pancetty na oliwie do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodajemy zioła i zalewamy mięso winem. Smażymy jeszcze kilka minut. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 7 minut. Powstały sos, wlewamy na patelnię i dodajemy bulion. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i musztardę, chwilę gotujemy i przekładamy do sosjerki. Sos podajemy do królika.
Zobacz też: Dania na Wielkanoc 2022 - wszystkie pozycje w menu. Bez tych potraw nie ma prawdziwych świąt