Szynka pieczona: nie tylko na wielkanocny stół. Słodycz owoców podkręci smak mięsa [PRZEPISY]

Szynka pieczona to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs, zwłaszcza w okresie świątecznym. Może być doskonałym pomysłem na obiad, ale także stanowić dodatek do kanapek (zamiast tradycyjnych wędlin) czy też bazę do sałatek. Sprawdzamy, jak upiec szynkę, by rozpływała się w ustach.

Szynka pieczona w rękawie: zawsze soczysta

Szynka pieczona w rękawie z pewnością będzie soczysta i aromatyczna. Umieszczenie mięsa w foliowym rękawie powoduje, że wilgoć z niego nie ucieka, a ponadto przenika je aromat ziół i warzyw, z którymi szynka jest pieczona. Oczywiście nie bez znaczenia jest jakość wybranego przez nas mięsa – powinno być świeże, niezbyt tłuste, sprężyste, nie śliskie, nie posiadać wyraźnego zapachu. Najlepiej kupić szynkę bez kości, czyli tzw. kulkę wieprzową, o wadze od jednego do półtora kilograma. Mięso warto umieścić na kilka godzin w marynacie ziołowej, następnie przygotować warzywa: 1 średniej wielkości marchew, 1 pietruszkę, 1 paprykę czerwoną, 1 pora. Pokrojone w słupki warzywa (i plasterki pora) umieścić wraz z mięsem z marynaty w rękawie. Zamykając rękaw należy pamiętać, że szynka powinna mieć z obu stron trochę luzu, gdyż podczas pieczenia pojawi się sos. Całość przewrócić kilkakrotnie, ułożyć na blasze do pieczenia i przekuć w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około półtorej – dwie godziny, potem przeciąć rękaw i dopiec jeszcze od góry około kwadransa.

Szynka pieczona na obiad: warto zadbać o dodatki

Szczególnie podczas świątecznych posiłków dość często na stole pojawia się szynka pieczona. Na obiad podawana jest z różnymi dodatkami, na kolację czy śniadanie, po pokrojeniu w plasterki, z powodzeniem zastępuje wędliny. Jeśli szynka zostanie upieczona wraz z warzywami w rękawie, to wystarczy podać ją z ziemniakami i surówką. Dobrze, by surówka stanowiła kontrast dla potrawy – może to być surówka z kiszonej kapusty, selera czy mizeria. Ciekawym dodatkiem do szynki mogą być też buraczki zasmażane z jabłkiem. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Szynka pieczona w sosie – przepis

Choć w sosie własnym najczęściej przyrządzana jest szynka duszona, to i szynka pieczona w sosie może okazać się doskonałym pomysłem na świąteczny obiad.

Składniki:

  • szynka bez kości,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół szklanki wody,
  • mała śmietana,
  • majeranek, oregano, rozmaryn,
  • sól, pieprz.

Mięso natrzeć ziołami, startym czosnkiem i tłuszczem, odstawić do lodówki na kilka godzin, następnie podsmażyć na gorącej patelni przez kilka minut z obu stron. Obrać cebulę, pokroić w piórka. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, przełożyć podsmażone mięso i cebulę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około półtorej godziny, podlewając wytrącającym się wywarem. Doprawić mięso solą i pieprzem. Po upieczeniu mięso wyjąć na talerz i pokroić w grube plastry. Wywar zlać do rondla, dodać bulion, zagęścić śmietaną. Przełożyć mięso do sosu i chwilę pogotować.

Zobacz też: Żurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie zupy? Którą z nich wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy

Szynka pieczona w piekarniku: słodycz owoców podkręca smak

Szynka pieczona w piekarniku nie zawsze musi być wytrawna lub ziołowa. Jak połączyć szynkę ze słodyczą owoców?

Składniki:

  • szynka wieprzowa bez kości,
  • 2 łyżki masła,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 jabłka,
  • 2 szalotki,
  • 3 łyżki dżemu morelowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki goździków,
  • sól, pieprz cayenne.

Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę, natrzeć solą, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 2 łyżki masła i piec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza, następnie wyjąć z piekarnika. Połączyć sok z cytryny, dżem i pieprz cayenne, natrzeć mieszaniną mięso, w szczeliny nacięć wbić goździki. Całość ponownie wsadzić do piekarnika i piec około 40 minut. W tym czasie ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę, jabłka i szalotkę obrać i pokroić na 8 części. Warzywa i owoce dodać do mięsa i piec kolejne 20 minut. Ważne: w czasie pieczenia mięso trzeba od czasu do czasu podlewać wodą.

Szynka pieczona: marynata ma ogromne znaczenie

Jeśli na świątecznym stole ma pojawić się szynka pieczona, marynata będzie w dużej mierze stanowiła o doskonałości potrawy. Wiele zależy od tego, jak docelowo planujemy upiec i podać szynkę. Jeśli chcemy przygotować ją z warzywami, warta uwagi będzie marynata ziołowa. W niejednym przepisie z kolei pojawia się marynata z musztardą.

Marynata ziołowa

Składniki:

  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 ząbki czosnku (ewentualnie pół łyżeczki czosnku granulowanego),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Olej lub oliwę wymieszać z przyprawami i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Marynata z musztardą

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 9 ząbków czosnku,
  • 20 ziaren pieprzu czarnego,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 goździków,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka majeranku suszonego,
  • słoiczek musztardy gruszkowej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól, pieprz.

Do dużego naczynia wlać półtora litra wody, dodać pokrojoną w plastry cebulę, 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, liście laurowe, goździki, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz 4 łyżki soli. Wymieszać do rozpuszczenia się soli. Szynkę zanurzyć w solance, zafoliować i odstawić do lodówki na 48 godzin. Następnie szynkę wyjąć z solanki, osuszyć. Wymieszać musztardę, utarte 3 ząbki czosnku, olej roślinny oraz sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub rękawie – wedle upodobań.

Zobacz też: Sałatki na Wielkanoc - trzy banalne przepisy, które zawsze się udają

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.