Żeberka w miodzie - jak przygotować i z czym podawać?

Żeberka w miodzie to danie jednocześnie proste i wymagające pewnej wprawy. Chodzi zwłaszcza o to, by mięso miało właściwą konsystencję, zapach i oczywiście smak. O czym pamiętać przy przygotowywaniu żeberek w glazurze?

Za co lubimy żeberka w miodzie?

Dlaczego tak chętnie przygotowujemy żeberka w miodzie? Przede wszystkim jest to danie proste w formie, które wymaga jednak pewnej wprawy przy przygotowaniu. Właściwie przygotowane, żeberka w miodzie są lubiane niemal przez wszystkich — od dzieci, aż po seniorów. Wówczas słodycz miodu ciekawie komponuje się z soczystym mięsem. Oczywiście w tak minimalistycznym daniu bardzo ważne są też przyprawy.  

Żeberka w miodzie - jak przygotować?

Jak przygotować żeberka w miodzie? Mięso takie może być przyrządzone na dowolnym grillu, także elektrycznym, z którego można korzystać przez cały rok. Można jednak upiec je także w piekarniku i taką opcję wybiera się zdecydowanie najczęściej. Można też znaleźć przepisy na duszone żeberka w miodzie. Samo przygotowanie dania nie powinno trwać dłużej, niż 20 do 30 min. Należy oczywiście dodać do tego czas pieczenia, który wynosi 60 minut.

Zobacz wideo Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!

Żeberka w miodzie - składniki

Z czego zrobić żeberka w miodzie? Składniki to przede wszystkim mięso wieprzowe, miód i przyprawy, które sprawią, że danie stanie się bardziej pikantne. Potrzebne będą więc:

  • żeberka wieprzowe - 1000 g
  • miód - 4 łyżki
  • oliwa - 100 ml
  • cebula - 1 duża sztuka
  • ostra papryka - 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny - 1/4 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 1/4 łyżeczki
  • suszone oregano - pół łyżeczki
  • czosnek granulowany - pół łyżeczki
  • suszona bazylia - pół łyżeczki
  • słodka mielona papryka - 2 łyżeczki 

Żeberka w miodzie krok po kroku. Przepis, który warto znać 

Jak zrobić żeberka w miodzie krok po kroku? Warto zacząć od samego mięsa. Kluczowe jest to, aby było dobrej jakości. Podstawą jest ich opłukanie i późniejsze osuszenie. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki tak, by szybciej się upiekły i by było łatwiej je spożyć.

Następnie trzeba przygotować marynatę, która jest kluczowa dla żeberek w miodzie. Dla jej powstania niezbędne jest wymieszanie oliwy z miodem, papryką ostrą i słodką, pieprzem czarnym i cayenne, oregano, czosnkiem i bazylią. 

Pocięte wcześniej żeberka należy obtoczyć marynatą. Można do tego użyć małego pędzelka. Następnie całość włożyć do woreczka do pieczenia. Cebulę pokroić na talarki i wrzucić do woreczka przed jego zawiązaniem. Całość powinna zostać włożona do rozgrzanego piekarnika i pieczona przez 60 minut w temp. 200 stopni C.   

Oczywiste jest, że żeberka powinny nie tylko dobrze smakować, ale i ładnie wyglądać. Ich zarumienienie się jest pożądane, bo potrawa wygląda wówczas bardzo apetycznie. Jak osiągnąć taki stan? Sposób jest bardzo prosty: wystarczy rozciąć woreczek na 15 min przed zakończeniem pieczenia.

Jak podać żeberka w miodzie? Dodatki 

Jak podać żeberka w miodzie? Pomysłów może być przynajmniej kilka. Można serwować je z pieczywem i surówką Coleslaw. Żeberka w miodzie mogą jednak stać się mięsnym składnikiem obiadu. Wówczas dobrze komponują się m.in. z pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym lub kluskami kładzionymi.  Często podaje się je też z duszoną lub zasmażaną kapustą. Do żeberek w miodzie doskonale pasuje również kwaśna musztarda

Zobacz też: Grill mięsny, grill wege - co na grilla? 10 prostych przekąsek z grilla dla każdego

Więcej o:
Copyright © Agora SA