Czemu tak chętnie wkładamy żeberka na grilla? Z pewnością jest to ciekawa alternatywa dla kiełbasy, kaszanki i przygotowywanych w ten sposób mięs. Pomimo tego, że danie jest z pozoru proste i łatwe w przygotowaniu, to jednak można po nim sprawdzić czyjś kunszt kucharski. Na to, żeby żeberka z grilla były odpowiednio przygotowane, składa się kilka elementów. Istotna jest jakość mięsa, temperatura na ruszcie i czas grillowania, ale przede wszystkim właściwe przyprawienie dania.
Kluczowa jest zwłaszcza marynata. Nie dość, że to ona nadaje ostateczne walory smakowe mięsu, to jeszcze musi ono w niej odpowiednio długo spoczywać przed położeniem go na ruszt. Także zalewa sprawia, że żeberka na grilla można przygotować w różnych wariantach. Może być to danie przyrządzone na sposób amerykański, ale też tajski lub inny.
Okazuje się jednak, że marynata do żeberek na grilla może mieć jeszcze inne ważne funkcje. Niekiedy wskazuje się, że grillowane mięso może mieć w sobie szkodliwe substancje (np. rakotwórcze). Okazuje się, że odpowiednia zalewa, do której wkładamy mięso przed położeniem na ruszt, może niwelować działanie tych niepożądanych czynników. Podobno szczególne właściwości w tym zakresie posiada marynata wykonana na bazie piwa. Naukowcy z uniwersytetu w portugalskim Porto dowiedli, że zalanie na kilka godzin mięsa piwem obniża obecność szkodliwych dla zdrowia substancji nawet o 53 proc. W swoich badaniach wykorzystywali ciemne piwo typu ale, które posiada najsilniejsze właściwości ochronne. Jakie jeszcze typy marynat możemy wykorzystać? Spotyka się żeberka marynowane m.in. w:
Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku, żeby smakowały nawet wytrawnym smakoszom? Potrzebne będą:
Jak zrobić żeberka z grilla w coli i ketchupie? Zaczynamy od ugotowania żeberek w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż do zmięknięcia. Po odcedzeniu mięso kroimy na porcje. Następnie sporządzamy marynatę z oleju, ketchupu i coli. Pędzelkiem nakładamy marynatę na mięso i odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po odczekaniu aż nabiorą smaku - grillujemy.
Jak wykorzystać przepisy na żeberka z grilla w piwie? Na całe szczęście nie jest to zbyt skomplikowane. Na 1 kg żeberek przypadają:
Rozpoczynamy od stworzenia marynaty. W tym celu należy wymieszać piwo, sos sojowy, miód, zmiażdżony czosnek, curry i czerwoną paprykę. W marynatę wkładamy żeberka. Należy je dokładnie wysmarować płynem i odstawić do lodówki. W tym przypadku długość pozostawania mięsa w marynacie ma duże znaczenie. Minimum to 3 - 4 godz., ale dobrze jest pozostawić je w zalewie na całą noc. Po tym czasie są gotowe do włożenia na grilla.
Zobacz też: Cevapcici - postaw na bałkańskie smaki i sprawdź nasz banalny przepis na cevapcici