Żeberka z grilla i marynata do nich. Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku? [PRZEPIS]

Jednym z dań, które najchętniej przygotowujemy na ruszcie, są żeberka z grilla. Proste i lubiane przez większość osób. Jak przygotować odpowiednią marynatę? Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku? Podpowiadamy.

Żeberka na grilla - dlaczego chętnie je wybieramy?

Czemu tak chętnie wkładamy żeberka na grilla? Z pewnością jest to ciekawa alternatywa dla kiełbasy, kaszanki i przygotowywanych w ten sposób mięs. Pomimo tego, że danie jest z pozoru proste i łatwe w przygotowaniu, to jednak można po nim sprawdzić czyjś kunszt kucharski. Na to, żeby żeberka z grilla były odpowiednio przygotowane, składa się kilka elementów. Istotna jest jakość mięsa, temperatura na ruszcie i czas grillowania, ale przede wszystkim właściwe przyprawienie dania.

Kluczowa jest zwłaszcza marynata. Nie dość, że to ona nadaje ostateczne walory smakowe mięsu, to jeszcze musi ono w niej odpowiednio długo spoczywać przed położeniem go na ruszt. Także zalewa sprawia, że żeberka na grilla można przygotować w różnych wariantach. Może być to danie przyrządzone na sposób amerykański, ale też tajski lub inny. 

Marynata do żeberek na grilla - kilka ważnych uwag

Okazuje się jednak, że marynata do żeberek na grilla może mieć jeszcze inne ważne funkcje. Niekiedy wskazuje się, że grillowane mięso może mieć w sobie szkodliwe substancje (np. rakotwórcze). Okazuje się, że odpowiednia zalewa, do której wkładamy mięso przed położeniem na ruszt, może niwelować działanie tych niepożądanych czynników. Podobno szczególne właściwości w tym zakresie posiada marynata wykonana na bazie piwa. Naukowcy z uniwersytetu w portugalskim Porto dowiedli, że zalanie na kilka godzin mięsa piwem obniża obecność szkodliwych dla zdrowia substancji nawet o 53 proc. W swoich badaniach wykorzystywali ciemne piwo typu ale, które posiada najsilniejsze właściwości ochronne. Jakie jeszcze typy marynat możemy wykorzystać? Spotyka się żeberka marynowane m.in. w:

Zobacz wideo

Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku?

Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku, żeby smakowały nawet wytrawnym smakoszom? Potrzebne będą:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • ketchup łagodny - 8 łyżek
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 0,2 l coli
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 łyżek oleju
  • 6 l wody

Jak zrobić żeberka z grilla w coli i ketchupie? Zaczynamy od ugotowania żeberek w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż do zmięknięcia. Po odcedzeniu mięso kroimy na porcje. Następnie sporządzamy marynatę z oleju, ketchupu i coli. Pędzelkiem nakładamy marynatę na mięso i odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po odczekaniu aż nabiorą smaku - grillujemy. 

Przepisy na żeberka z grilla w piwie. Czy trudno zrobić takie danie?

Jak wykorzystać przepisy na żeberka z grilla w piwie? Na całe szczęście nie jest to zbyt skomplikowane. Na 1 kg żeberek przypadają:

  • 0,25 l ciemnego piwa
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki czerwonej papryki

Rozpoczynamy od stworzenia marynaty. W tym celu należy wymieszać piwo, sos sojowy, miód, zmiażdżony czosnek, curry i czerwoną paprykę. W marynatę wkładamy żeberka. Należy je dokładnie wysmarować płynem i odstawić do lodówki. W tym przypadku długość pozostawania mięsa w marynacie ma duże znaczenie. Minimum to 3 - 4 godz., ale dobrze jest pozostawić je w zalewie na całą noc. Po tym czasie są gotowe do włożenia na grilla. 

Zobacz też: Cevapcici - postaw na bałkańskie smaki i sprawdź nasz banalny przepis na cevapcici

Więcej o:
Copyright © Agora SA