Boczek na grilla. Jak przyprawić? Jak zamarynować? Sprawdzone przepisy

Boczek na grilla przygotować można bardzo prosto, a efekt będzie zachwycający. To dla fanów mięsnego grilla nie lada gratka. Jak go pokroić? Jak przygotować marynatę? Jak zapeklować boczek na grilla? Podpowiadamy.

Boczek na grilla - Jaki boczek na grilla? Jak pokroić boczek na grilla?

Wśród popularnych na mięsnych grillach kiełbas czy karkówki, coraz częściej sięgamy też po boczek na grilla. Możemy przyrządzić go na różne sposoby. Na patyku, do sałatki czy jako przekąska. Najbardziej wygodnym sposobem podania będzie pokrojenie mięsa w cienkie plastry i np. przygotowanie spiralek na patyczkach (możemy użyć takich samych patyczków jak do szaszłyków). Boczek odznacza się sporym i widocznym przerostem tłuszczowym przez co uchodzi za mięso wysokokaloryczne o znacznej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dlatego warto pamiętać, że idealnym dodatkiem do grillowanych mięs będą lekki i bogate w witaminy sałatki. Z samym boczkiem oczywiście nie ma co przesadzać, ale świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie dań z grilla. 

 Jak przygotować surowy boczek na grilla?

Należy pamiętać, że aby mięso było delikatne a zarazem kruche, ważna jest odpowiednia marynata, której użyjemy do naszej przekąski. Surowy boczek warto zamarynować dużo wcześniej i pozostawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc w lodówce. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że mięso się nie zepsuje i idealnie przejdzie smakiem naszych ulubionych przypraw i ziół.  

Boczek na grilla - Jak przyprawić? Jak zamarynować boczek na grilla?

Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po przyrządzeniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa, jak i tłuszczu, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużej ilości soli, gdyż boczek ma dosyć słony smak. Marynowanie boczku w oliwie i przyprawach przed upieczeniem, pozwala nadać potrawie ciekawego smaku. 

Jeśli lubimy wyraziste i ostre smaki, możemy pokusić się o marynatę, w której królują takie przyprawy jak papryka, chilli, czosnek a także pieprz gruboziarnisty. Możemy dodać do nich również ketchup, musztardę. Należy pamiętać o dodaniu oleju aby wszystko dobrze się wymieszało i odpowiednio zamarynowało. W przypadku łagodnych przypraw warto sięgnąć po paprykę słodką lub wędzoną, czosnek, a czasem nawet majeranek. Czasami warto dodać jeszcze sok wyciśnięty z cytryny, dzięki temu możemy zmiękczyć mięso. 

Zobacz wideo Sprytne!

Marynata do boczku na 1 kilogram surowego mięsa:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka papryki wędzonej i 1 łyżka papryki słodkiej, 
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz wedle uznania.

Interesują was inne smaki? Spróbujcie takiej marynaty:

  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka mielonej kolendry,
  • 1 łyżka granulowanej cebuli,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżka kminku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy.

Same mieszanki przypraw można przygotować w większej ilości i przechowywać do kolejnego grilla.

 Boczek na grilla. Jak zapeklować boczek na grilla?

Podpowiadamy krok po kroku jak prawidłowo przygotować boczek na grilla:

1. Plastry surowego boczku myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. 

2. W woreczku strunowym mieszamy przyprawy  i olej.

3. Do woreczka wkładamy plastry boczku, mieszamy dokładnie tak, aby obtoczyły się w marynacie i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 

4. Boczek wyjmuję z torebki i układam na aluminiowych tackach. Grillujemy około 15-25 minut przewracając mięso od czasu do czasu.

Zobacz też: 10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko [PRZEPISY]

Boczek na grilla. Z czym podawać?

Boczek z grilla będzie świetną samodzielną przekąską w towarzystwiej lekkiej sałaty. Warto też poeksperymentować i podawać go w towarzystwie ziemniaków grillowanych lub z ogniska, szparagów czy cukinii. Grillowany boczek można też pokroić i dodać do sałatki z bobem. To kapitalne połączenie! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.