Wśród popularnych na mięsnych grillach kiełbas czy karkówki, coraz częściej sięgamy też po boczek na grilla. Możemy przyrządzić go na różne sposoby. Na patyku, do sałatki czy jako przekąska. Najbardziej wygodnym sposobem podania będzie pokrojenie mięsa w cienkie plastry i np. przygotowanie spiralek na patyczkach (możemy użyć takich samych patyczków jak do szaszłyków). Boczek odznacza się sporym i widocznym przerostem tłuszczowym przez co uchodzi za mięso wysokokaloryczne o znacznej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dlatego warto pamiętać, że idealnym dodatkiem do grillowanych mięs będą lekki i bogate w witaminy sałatki. Z samym boczkiem oczywiście nie ma co przesadzać, ale świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie dań z grilla.
Należy pamiętać, że aby mięso było delikatne a zarazem kruche, ważna jest odpowiednia marynata, której użyjemy do naszej przekąski. Surowy boczek warto zamarynować dużo wcześniej i pozostawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc w lodówce. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że mięso się nie zepsuje i idealnie przejdzie smakiem naszych ulubionych przypraw i ziół.
Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po przyrządzeniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa, jak i tłuszczu, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużej ilości soli, gdyż boczek ma dosyć słony smak. Marynowanie boczku w oliwie i przyprawach przed upieczeniem, pozwala nadać potrawie ciekawego smaku.
Jeśli lubimy wyraziste i ostre smaki, możemy pokusić się o marynatę, w której królują takie przyprawy jak papryka, chilli, czosnek a także pieprz gruboziarnisty. Możemy dodać do nich również ketchup, musztardę. Należy pamiętać o dodaniu oleju aby wszystko dobrze się wymieszało i odpowiednio zamarynowało. W przypadku łagodnych przypraw warto sięgnąć po paprykę słodką lub wędzoną, czosnek, a czasem nawet majeranek. Czasami warto dodać jeszcze sok wyciśnięty z cytryny, dzięki temu możemy zmiękczyć mięso.
Marynata do boczku na 1 kilogram surowego mięsa:
Interesują was inne smaki? Spróbujcie takiej marynaty:
Same mieszanki przypraw można przygotować w większej ilości i przechowywać do kolejnego grilla.
Podpowiadamy krok po kroku jak prawidłowo przygotować boczek na grilla:
1. Plastry surowego boczku myjemy, osuszamy i wkładamy do miski.
2. W woreczku strunowym mieszamy przyprawy i olej.
3. Do woreczka wkładamy plastry boczku, mieszamy dokładnie tak, aby obtoczyły się w marynacie i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
4. Boczek wyjmuję z torebki i układam na aluminiowych tackach. Grillujemy około 15-25 minut przewracając mięso od czasu do czasu.
Zobacz też: 10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko [PRZEPISY]
Boczek z grilla będzie świetną samodzielną przekąską w towarzystwiej lekkiej sałaty. Warto też poeksperymentować i podawać go w towarzystwie ziemniaków grillowanych lub z ogniska, szparagów czy cukinii. Grillowany boczek można też pokroić i dodać do sałatki z bobem. To kapitalne połączenie!