Stek z kalafiora na patelni może być przyrządzany na różne sposoby. Grube plastry kalafiora można najpierw usmażyć na patelni, a potem dopiec w piekarniku, by, podobnie jak wołowe steki, były chrupkie i aromatyczne. Można jednakże przygotować steki z kalafiora w panierce, smażąc je wyłącznie na patelni. Warto wówczas uprzednio obgotować warzywo.
Składniki:
Kalafiora umyć i wrzucić w całości do osolonego wrzątku, dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru, gotować od 5 do 8 minut. Wyjąć, odcedzić, przestudzić. Kalafiora pokroić w plastry o grubości około centymetra. Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem. W głębokim talerzu roztrzepać jajka. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z bułką tartą i sporą szczyptą curry. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Plastry kalafiora obtoczyć w jajku, a następnie w panierce. Wkładać ostrożnie na tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć, posypać ziarnami sezamu.
Stek z kalafiora smażony, a następnie podpieczony w piekarniku, nabiera orzechowego posmaku. Może stanowić danie główne podawane z dowolnymi dodatkami, ale można go także serwować jako przekąskę.
Składniki:
Kalafiora umyć i wykroić z niego 4 steki o grubości około 2 cm każdy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Steki posmarować dokładnie oliwą lub olejem, oprószyć solą, położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia się, po około 3 minuty na każdej stronie. Oprószyć steki czosnkiem i papryką. Wstawić do piekarnika wraz z patelnią. Jeśli to niemożliwe – przełożyć steki do żaroodpornego naczynia lub ułożyć na blaszce do pieczenia. Ważne, by naczynie lub blaszka nagrzały się uprzednio wraz z piekarnikiem. Piec w piekarniku przez 15 minut, przewracając raz lub dwa razy.
Składniki:
Umytego kalafiora pokroić na plastry o grubości 2 – 3 centymetrów, posmarować je oliwą i posypać solą. Smażyć na patelni, najlepiej grillowej, po około dwie minuty z każdej strony. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią podsmażone steki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, po 10 minutach przewrócić i piec kolejne 10 minut. W tym czasie pestki dyni i słonecznika podprażyć na patelni, a zioła posiekać. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć do zrumienienia. Wymieszać z pestkami i ziołami, dodać do gotowych steków.
Kalafior smażony w plastrach można przed smażeniem zanurzyć w cieście, dzięki temu otrzymamy niepowtarzalne kotlety, które zasmakują z pewnością nie tylko wegetarianom.
Składniki:
Z umytego kalafiora odciąć łodygę, pokroić go w plastry grubości około 2 centymetrów. Każdy stek oprószyć solą i pieprzem. Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać mąkę i wymieszać rózgą na gładką, dość gęstą masę (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Na patelni rozgrzać olej. Każdy plaster kalafiora zanurzyć w cieście, a następnie smażyć na małym ogniu, po około 5 minut z każdej strony, pod przykryciem. Po usmażeniu steki zdjąć z patelni i odsączyć na papierowych ręcznikach. Można podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pasty sezamowej tahini i czosnku roztartego z solą.
Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?
Stek z kalafiora z grilla może spokojnie konkurować z tradycyjnymi mięsnymi potrawami przyrządzanymi w ten sposób. Wystarczy go tylko odpowiednio przyprawić.
Składniki:
Kalafiory umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć plastry o grubości 2 cm (steki). Roztopione masło wymieszać z olejem i przyprawami. Każdy stek porządnie posmarować z obu stron. Steki ułożyć na rozgrzanym ruszcie, grillować po około 5 minut z każdej strony. Gorące steki na koniec posypać startym parmezanem i polać ulubionym ketchupem.
Zobacz też: Sałatka z kalafiora - sprawdź letnie przepisy, które cię zachwycą