Szybki obiad latem, to idealne rozwiązanie. Kiedy jest nam gorąco, to nie mamy ochoty na ciężkie obiady i posiłki, które wymagają czasu, aby je przygotować. Najlepiej smakują wtedy sezonowe warzywa, które wystarczy ugotować i schrupać. Takimi warzywami są bób, fasolka, czy właśnie kalafior. Ten niepozorny kwiat ma bardzo ciekawy smak i świetnie sprawdza się nawet w najprostszej formie podania. Nie każdy jednak wie, jak poprawnie go ugotować, aby smakował naprawdę wybornie. Zazwyczaj był nam znany, jako dodatek do obiadu, oprószony bułką tartą i polany masłem. Okazuje się, że można z niego wykrzesać o wiele więcej. Placki z kalafiora to prawdziwy rarytas! Jak je przyrządzić?
Kalafior, jako dodatek do młodych ziemniaków i kotleta, to zestaw niemal idealny. Niestety, nie każdy umie przygotować go we właściwy sposób. Jeśli spotkaliście się z opiniami, że kalafior jest gorzki, lub mdły, to prawdopodobnie został źle ugotowany. Jak poprawnie go ugotować, aby dopełnił niemal każde danie obiadowe? Aby zachował swój niepowtarzalny smak, należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim, od kalafiora należy dokładnie odkroić liście. Odciąć twarde elementy i zostawić jedynie okrągłą główkę, składającą się z małych różyczek. Jeśli kalafior miał przebarwienia, to lepiej odciąć te miejsca. Nie muszą być szkodliwe, ale dla pewności i zachowania smaku będzie to bardziej bezpieczne. Wstawić wodę i zaczekać, aż zacznie się gotować. Następnie włożyć do niej kalafiora i przykryć przykrywką. Pamiętaj, aby wziąć wystarczająco duży garnek. Najlepiej największy, jaki masz w domu, aby kalafior nie był "wciśnięty". Kiedy kalafior zrobi się miękki po kilkunastu minutach, należy go odcedzić i dokładnie podzielić na mniejsze różyczki. Na patelni, na małym ogniu roztopić masło, najlepiej jeśli będzie to prawdziwe masło, a nie masło roślinne. Następnie, dodać bułkę tartą i mieszać, aż delikatnie się zarumieni. Polać kalafiora i serwować z ulubionymi dodatkami. Znakomicie smakuje również z koperkiem.
Tak, z kalafiora możemy wykonać również placki. Jeśli placki z cukinii, albo placki ziemniaczane ci się znudziły, to ta wersja będzie znacznie bardziej delikatna i z pewnością pyszna. Przygotowuje się je podobnie, jak pizzę z kalafiora, można nawet powiedzieć, że jest ona po prostu dużym plackiem. Do przygotowania placków z kalafiora potrzebne będą:
Składniki łączymy ze sobą. Na początku ścieramy surowego i umytego kalafiora na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy marchewkę i zblanszowaną na patelni cebulkę z czosnkiem. Mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami, do uzyskania zwartej masy. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, podsmażonymi na maśle kurkami, lub twarożkiem i łososiem.