Pieczony kalafior to jeden ze sposobów na przemycenie większej ilości warzyw do naszej codziennej diety. Zalecenia dietetyków mówią o tym, że dziennie powinniśmy spożywać około 400 g owoców i warzyw, które powinny być rozłożone na pięć porcji w ciągu dnia. W każdym posiłku to warzywa i owoce powinny stanowić połowę zawartości talerza. Jeśli spełnimy tą jedną z podstawowych zasad żywienia, wówczas możemy być spokojni o poziom naszej masy ciała czy odżywienia organizmu.
W praktyce jednak wiemy, że nasza dieta często jest daleka od ideału, a wszelkie dostępne badania wskazują, że w naszym jadłospisie jest niewiele warzyw. Dlatego trzeba poszukiwać skutecznych sposobów na wzbogacenie naszej diety o te składniki.
Kalafior pieczony to dobry sposób na lekki, letni obiad, który zapewni nam sporą porcję warzyw, a przy tym pozostanie niskokaloryczny. Oczywiście w znacznej mierze zależy to od tego jak go przygotujemy, gdyż, np. kalafior pieczony nadziewany mięsem mielonym nie będzie aż tak dietetyczny jak ten upieczony bez dodatku mięsnego.
Kalafior powinien w sezonie letnim gościć jak najczęściej na naszych stołach, gdyż jest on dobrym źródłem witaminy C, ale też kwasu foliowego, wapnia i magnezu i żelaza. Co ważne, naukowcy udowodnili, że substancje w nim zawarte w znaczący sposób obniżają ryzyko zachorowania na raka prostaty i inne choroby nowotworowe.
Kalafior bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do zup jarzynowych czy sałatek. Wystarczy krótko podgotować go w lekko osolonym wrzątku, aby móc cieszyć się jego smakiem.
Coraz popularniejszym sposobem na przygotowywanie kalafiora jest zapiekanie go w piecu. Kalafior z piekarnika rozpływa się w ustach, a co więcej przygotowanie go nie zabiera zbyt wiele czasu.
Składniki: średni kalafior, 2-3 marchewki, 2-3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, słodka papryka, ostra papryka, szczypta kurkumy, soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Kalafior pieczony w piekarniku w całości to efektowne danie, które można podawać samodzielnie, a równie dobrze może być serwowane jako dodatek do głównej potrawy zamiast surówki. Aby go przygotować, należy wybrać średni kalafior, który najpierw podgotowujemy w wodzie z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Kiedy lekko zmięknie, wówczas wyciągamy go na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, lekko oprószamy papryką słodką mieloną i polewamy rozpuszczonym wcześniej masłem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut - aż kalafior zyska ładny, złoty kolor.
Pieczone kotlety z kalafiora to ciekawy sposób na obiad warzywny dla dzieci i nie tylko. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Co ważne, pieczone kotlety z kalafiora są daniem sycącym, a jednocześnie niskokalorycznym, co czyni je odpowiednią potrawą dla osób znajdujących się na diecie.
Składniki: kalafior, 2 jajka, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, świeży koperek i natka pietruszki, bułka tarta
Przygotowanie:
Zobacz też: Stek z kalafiora - przepis na dietetyczne danie wegetariańskie. Idealne na grilla i szybki obiad