Jak zrobić kiełbasę na grillu? Źle przygotowana może ci zaszkodzić

Kiełbasa z grilla to właściwie podstawowa pozycja w majówkowym menu. Jest najprostszym daniem, bo wystarczy wrzucić ją na ruszt i czekać, a przyrządzona dobrze jest naprawdę pyszna. Dobrze, czyli jak? Nie tak, jak robi to większość.

Kiełbasa z grilla, choć to danie proste, może być trochę problematyczna. Na ruszcie ostatecznie kończy zwykle śląska albo podwawelska, jednak wcześniej, jeszcze w sklepie, kuszą nas różne jej rodzaje. A może tym razem zaszaleć i wybrać inną niż zwykle? W tej kwestii niestety nie doradzimy, bo to zależy od waszych upodobań. W całej tej grillowo-kiełbasianej sprawie należy jednak zwrócić uwagę na kilka problemów, żeby po grillowaniu nie czuć się źle, albo - co gorsza - nie skończyć z zatruciem pokarmowym.

Jaka kiełbasa na grilla? Nawet nie chodzi o rodzaj

Można kupić dwa kilo brockiej w konkurencyjnej cenie, ale czy na pewno będzie: a) smaczna, b) dobrej jakości, a więc zdrowsza od reszty? To oczywiście nie kwestia rodzaju, bo brocka brockiej nierówna - każda kiełbasa ze złym składem lub źle przechowywana już w sklepie może nam zaszkodzić. Jak wybrać dobrą kiełbasę? Na ten temat porozmawialiśmy z rzeźnikiem, o czym więcej poniżej:

Kiełbasa na grilla, czy na każdą inną okazję, powinna być też odpowiednio przechowywana w domu. Czyli jak? Na pewno nie zawinięta w folię, szczególnie gdy jest skąpana w płynie, który niekiedy z niej wycieka. Najlepiej owinąć ją w pergamin, by zapewnić odpowiedni przewiew. Jeśli kupiliśmy więcej kiełbasy, można ją zamrozić. Najlepiej rozmrażać ją w lodówce.

Pamiętajmy, by nie przerywać niepotrzebnie łańcucha chłodniczego. Jeśli wyciągamy ją z lodówki i chcemy odłożyć z powrotem, zróbmy to od razu, a nie po kilku godzinach. Z tego też powodu kiełbasę powinno się kupować w ostatniej kolejności, by nie ocieplać jej, kontynuując dalsze zakupy. Takie ciągłe zmiany temperatury wzmagają rozwój bakterii.

Zobacz wideo Idealny dodatek na grilla? Kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem. Poezja!

Kiełbasa z grilla - najlepsza mocno przypieczona?

No właśnie nie. To prawdopodobnie najczęstszy błąd, jaki popełniamy, grillując. Wiele osób kuszą ciemne paski na jej powierzchni, sporo z nas wręcz przepada za taką lekko (lub - co gorsza - całkiem porządnie) zwęgloną kiełbasą. Okazuje się, że to prosta droga do problemów żołądkowych i nie tylko.

Częsty błąd, który popełnia wielu grillujących, to zbyt długie trzymanie kiełbas na ruszcie i wypiekanie ich na "skwarkę". Gdy tłuszcz kapie na rozgrzany węgiel, wszystkie szkodliwe związki lotne, w tym na przykład wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, unoszą się w górę i "lądują" na tym, co grillujemy. Jeśli już chcemy grillować kiełbasę, róbmy to nie za długo - tak, żeby się nie spaliła

- mówiła nam mgr inż. Barbara Wojda z Instytutu Żywności i Żywienia. Całą rozmowę znajdziecie w poniższym artykule:

Dobrym rozwiązaniem będzie grillowanie kiełbasy (i ogólnie jedzenia) na tackach. Ważne jednak, by nie były aluminiowe, ponieważ bezpośredni kontakt jedzenia z tym materiałem ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Lepszym wyborem będą żeliwne lub stalowe.

Jak zrobić kiełbasę na grillu? Podsumowanie

Kiełbasa z grilla, podobnie jak wiele typowo "majówkowych" wyrobów mięsnych, nie jest dla nas najlepsza. Jednak sami wiemy, że czasem trudno z niej zrezygnować. By była mniej niezdrowa, warto:

  • wybierać dobry jakościowo produkt;
  • odpowiednio ją przechowywać przed grillowaniem;
  • grillować na tackach, ale nie aluminiowych;
  • często obracać kiełbasy, by uniknąć nadmiernego przypalenia.

A wy jak przygotowujecie kiełbasę? Zawsze porządnie przypalona?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.