Kluski kładzione
Kluski kładzione
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Jajka - 4Masło - 5 łyżekMąka pszenna - szklankaMleko 3.2 proc. - kilka łyżek (opcjonalnie)Cebula - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z łyżką masła (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas mieszając, połącz żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie wymieszaj, a jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładź łyżką na osoloną wrzącą wodę.
2 / 3
Przykryj, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieraj je łyżką cedzakową i układaj na półmisku.
3 / 3
Cebulę drobniutko posiekaj i zrumień na złoto na pozostałym maśle. Kluseczki podawaj okraszone cebulką, najlepiej w towarzystwie kubka kwaśnego mleka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory