Kluski kładzione

Magazyn Kuchnia 09.06.2020 13:58
(2 oceny)
OCEŃ
Kluski kładzione
Kluski kładzione
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z łyżką masła (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas mieszając, połącz żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie wymieszaj, a jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładź łyżką na osoloną wrzącą wodę.

2 / 3

Przykryj, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieraj je łyżką cedzakową i układaj na półmisku.

3 / 3

Cebulę drobniutko posiekaj i zrumień na złoto na pozostałym maśle. Kluseczki podawaj okraszone cebulką, najlepiej w towarzystwie kubka kwaśnego mleka.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.