Poniżej prezentujemy cztery przepisy na rodzinno-przyjacielskiego grilla lub spotkanie w domowym zaciszu. Przepisy są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego nie sprawią kłopotu nawet tym, którzy nie specjalizują się w temacie kulinariów.
Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania
Żeberka pieczone - sprawdzony i łatwy przepis
Żeberka pieczone w towarzystwie cebuli i czosnku, z dużą ilością przypraw, to danie palce lizać! Żeberka możemy podawać tradycyjnie - z pieczonymi ziemniakami i domową surówką. Oto idealny przepis na miękkie i soczyste żeberka:
Składniki:
- kilogram żeberek wieprzowych,
- 3 cebule,
- czosnek,
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, oregano;
- około 3-4 łyżek oleju roślinnego.
Wykonanie krok po kroku:
- Obieramy czosnek, umieszczamy go w specjalnej prasie i przeciskamy. Następnie dodajemy sól i mieszamy.
- Następnie przechodzimy do mięsa. Żeberka dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Dalej wkładamy żeberka do naczynia i doprawiamy przyprawami oraz czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze zamarynowane.
- Następnie naczynie wkładamy do lodówki na mniej więcej 60 minut - aż w mięso wsiąknie zapach marynaty.
- Dalej przystępujemy do przygotowania blaszki. Smarujemy ją olejem, a następnie układamy na dnie kawałki cebuli oraz mięsa.
- Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Dalej odkrywamy danie i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. W taki sposób pieczemy jeszcze przez pół godziny.
- Żeberka są gotowe.
Żeberka w miodzie - słodycz i pikanteria w jednym
Żeberka w miodzie to absolutny hit na naszych stołach. Zapewne wielu z nas pamięta kultowe żeberka w miodzie w wykonaniu pani Michałowej z "Rancza". Mamy nadzieję, że poniższy przepis również przypadnie wszystkim do gustu. Oto i wykonanie:
Składniki na miodowe żeberka:
- około dwóch kilogramów żeberek z wieprzowiny,
- 5 dużych łyżek miodu,
- około 4 łyżek musztardy klasycznej,
- 4 łyżki sosu sojowego.
Wykonanie:
- Łączymy musztardę, miód i sos sojowy.
- Następnie wszystko dokładnie miksujemy.
- Dalej przechodzimy do przygotowania mięsa. Myjemy je dokładnie i dzielimy na mniejsze części.
- Żeberka marynujemy w przygotowanym sosie i odstawiamy na osiem godzin do lodówki. Wskazówka: Najlepiej zacząć przygotowania na wieczór przed planowanym posiłkiem.
- Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je olejem, przekładamy żeberka do naczynia i pieczemy przez godzinę. Temperatura powinna wynosić około 180 stopni Celsjusza.
Żeberka w kapuście kiszonej
Żeberka w kapuście kwaszonej to przepis dla osób, które lubią klasyczne rozwiązania w nieco bardziej staropolskim smaku. Żeberka tego typu można z powodzeniem podawać z ziemniakami lub kluskami domowej roboty. Sposób wykonania znajduje się tutaj:
Składniki:
- około półtora kilograma żeberek,
- 3 łyżki oleju,
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- około szklanki boczku,
- kilogram kapusty kiszonej - najlepsza będzie oczywiście domowa, wykonana samodzielnie;
- śliwki suszone - kilka sztuk,
- kilkanaście grzybów w wersji suszonej,
- przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszym kroku zajmujemy się mięsem. Żeberka dokładnie je myjemy, a następnie podsmażamy na patelni. Doprawiamy je do smaku.
- Dalej, gdy będą gotowe, odkładamy je na talerz.
- Smażymy boczek, aż będzie ładnie zarumieniony.
- Następnie dodajemy do niego cebulę. Całość mieszamy i dusimy przez kilka minut.
- Dorzucamy czosnek, połowę posiekanej kapusty oraz przyprawy do smaku.
- Na końcu dodajemy suszone śliwki oraz grzyby.
- Całość mieszamy ze sobą. Przykrywamy. Dusimy kilka minut. Następnie wyłączamy ogień.
- Gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Potem wkładamy żeberka, które przykrywamy pozostałą kapustą.
- Całość przykrywamy i pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 180 stopni.
Żeberka duszone w sosie własnym
Żeberka duszone w sosie własnym to już ostatnia propozycja, jaką chcemy przedstawić. Przygotowanie prezentuje się następująco:
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy to:
- kilogram żeberek,
- 4 cebule,
- około 50 gram smalcu - będzie on nam potrzebny do smażenia,
- około litra gotowego bulionu - możemy przygotować go wcześniej,
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, papryka, pieprz,
- duża łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Mięso należy umyć i poćwiartować na mniejsze części.
- Następnie odpowiednio doprawić.
- Dalej przystępujemy do smażenia. Rozpuszczamy smalec na patelni i dokładamy żeberka.
- Podsmażamy.
- W kolejnym kroku zajmujemy się cebulą. Kroimy ją w cienkie plasterki. Dokładamy je do żeberek. Całość smażymy.
- Doprawiamy przyprawami, bulionem oraz sosem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu dolewamy odrobinę wody.
- Jeżeli żeberka będą miękkie, ściągamy je z ognia.
- Danie jest gotowe.