Żeberka w różnych odsłonach. Poznaj cztery przepisy na wyjątkowe żeberka [KROK PO KROKU]

Żeberka to doskonała propozycja na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną. Co ważniejsze, danie tego typu można modyfikować na wiele sposobów. Poznaj nietuzinkowe przepisy dla smakoszy dobrych mięsnych dań.

Poniżej prezentujemy cztery przepisy na rodzinno-przyjacielskiego grilla lub spotkanie w domowym zaciszu. Przepisy są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego nie sprawią kłopotu nawet tym, którzy nie specjalizują się w temacie kulinariów.

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Żeberka pieczone - sprawdzony i łatwy przepis

Żeberka pieczone w towarzystwie cebuli i czosnku, z dużą ilością przypraw, to danie palce lizać! Żeberka możemy podawać tradycyjnie - z pieczonymi ziemniakami i domową surówką. Oto idealny przepis na miękkie i soczyste żeberka:

Składniki:

  • kilogram żeberek wieprzowych,
  • 3 cebule,
  • czosnek,
  • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, oregano;
  • około 3-4 łyżek oleju roślinnego.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Obieramy czosnek, umieszczamy go w specjalnej prasie i przeciskamy. Następnie dodajemy sól i mieszamy.
  2. Następnie przechodzimy do mięsa. Żeberka dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Dalej wkładamy żeberka do naczynia i doprawiamy przyprawami oraz czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze zamarynowane.
  4. Następnie naczynie wkładamy do lodówki na mniej więcej 60 minut - aż w mięso wsiąknie zapach marynaty.
  5. Dalej przystępujemy do przygotowania blaszki. Smarujemy ją olejem, a następnie układamy na dnie kawałki cebuli oraz mięsa.
  6. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Dalej odkrywamy danie i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. W taki sposób pieczemy jeszcze przez pół godziny.
  7. Żeberka są gotowe.

Żeberka w miodzie - słodycz i pikanteria w jednym

Żeberka w miodzie to absolutny hit na naszych stołach. Zapewne wielu z nas pamięta kultowe żeberka w miodzie w wykonaniu pani Michałowej z "Rancza". Mamy nadzieję, że poniższy przepis również przypadnie wszystkim do gustu. Oto i wykonanie:

Składniki na miodowe żeberka:

  • około dwóch kilogramów żeberek z wieprzowiny,
  • 5 dużych łyżek miodu,
  • około 4 łyżek musztardy klasycznej,
  • 4 łyżki sosu sojowego.

Wykonanie:

  1. Łączymy musztardę, miód i sos sojowy.
  2. Następnie wszystko dokładnie miksujemy.
  3. Dalej przechodzimy do przygotowania mięsa. Myjemy je dokładnie i dzielimy na mniejsze części.
  4. Żeberka marynujemy w przygotowanym sosie i odstawiamy na osiem godzin do lodówki. Wskazówka: Najlepiej zacząć przygotowania na wieczór przed planowanym posiłkiem.
  5. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je olejem, przekładamy żeberka do naczynia i pieczemy przez godzinę. Temperatura powinna wynosić około 180 stopni Celsjusza.

Żeberka w kapuście kiszonej

Żeberka w kapuście kwaszonej to przepis dla osób, które lubią klasyczne rozwiązania w nieco bardziej staropolskim smaku. Żeberka tego typu można z powodzeniem podawać z ziemniakami lub kluskami domowej roboty. Sposób wykonania znajduje się tutaj:

Składniki:

  • około półtora kilograma żeberek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • około szklanki boczku,
  • kilogram kapusty kiszonej - najlepsza będzie oczywiście domowa, wykonana samodzielnie;
  • śliwki suszone - kilka sztuk,
  • kilkanaście grzybów w wersji suszonej,
  • przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się mięsem. Żeberka dokładnie je myjemy, a następnie podsmażamy na patelni. Doprawiamy je do smaku.
  2. Dalej, gdy będą gotowe, odkładamy je na talerz.
  3. Smażymy boczek, aż będzie ładnie zarumieniony.
  4. Następnie dodajemy do niego cebulę. Całość mieszamy i dusimy przez kilka minut.
  5. Dorzucamy czosnek, połowę posiekanej kapusty oraz przyprawy do smaku.
  6. Na końcu dodajemy suszone śliwki oraz grzyby.
  7. Całość mieszamy ze sobą. Przykrywamy. Dusimy kilka minut. Następnie wyłączamy ogień.
  8. Gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Potem wkładamy żeberka, które przykrywamy pozostałą kapustą.
  9. Całość przykrywamy i pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 180 stopni.

Żeberka duszone w sosie własnym

Żeberka duszone w sosie własnym to już ostatnia propozycja, jaką chcemy przedstawić. Przygotowanie prezentuje się następująco:

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy to:

  • kilogram żeberek,
  • 4 cebule,
  • około 50 gram smalcu - będzie on nam potrzebny do smażenia,
  • około litra gotowego bulionu - możemy przygotować go wcześniej,
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, papryka, pieprz,
  • duża łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

  1. Mięso należy umyć i poćwiartować na mniejsze części.
  2. Następnie odpowiednio doprawić.
  3. Dalej przystępujemy do smażenia. Rozpuszczamy smalec na patelni i dokładamy żeberka.
  4. Podsmażamy.
  5. W kolejnym kroku zajmujemy się cebulą. Kroimy ją w cienkie plasterki. Dokładamy je do żeberek. Całość smażymy.
  6. Doprawiamy przyprawami, bulionem oraz sosem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu dolewamy odrobinę wody.
  7. Jeżeli żeberka będą miękkie, ściągamy je z ognia.
  8. Danie jest gotowe.
Więcej o: