Mięso na święta. Jakie podać i jak przygotować, aby było soczyste i oryginalne?

W pierwszy i drugi dzień świąt przygotowujesz obiad dla większej grupy osób i zastanawiasz się, jakie mięso podać? Mamy dla ciebie trzy sprawdzone przepisy na mięso na święta, dzięki którym nakarmisz całą rodzinę, a goście ich smak będą pamiętać długo.

Więcej przepisów na soczyste mięsa znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Wigilia to dzień, w którym stronimy od mięsa, a na stole królują przede wszystkim ryby. Zupełnie inaczej jest już 25 i 26 grudnia. Tego dnia często umawiamy się na spotkania rodzinne lub w gronie przyjaciół i przygotowujemy obiad. Jeśli planujesz podać mięso, ale nie bardzo masz pomysł, jak je przyrządzić, spieszymy z pomocą. Może któryś z proponowanych przez nas przepisów cię zainspiruje.

Mięso na święta. Kurczak pieczony na butelce piwa

Genialne połącznie smakowe, dzięki któremu twoje umiejętności kulinarne będą jeszcze długo wspominane wśród gości. Poniżej wyjaśniamy, jak przygotować takiego kurczaka.

Składniki:

  • jeden cały kurczak
  • butelka piwa 0,5 litra

Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Kurczaka umyj, odetnij szyję, jeśli ją ma. Z butelki piwa odlej tyle, ile mieści się w szyjce i nadziej kurczaka na butelkę. Polej drób marynatą i rozprowadź ją dokładnie. Ustaw kurczaka nabitego na butelkę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza. W czasie pieczenia polewaj kurczaka marynatą i wytopionym tłuszczem. By marynata i tłuszcz się nie przypalały, do formy wlej szklankę piwa lub wody.

Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca skórka

Mięso na święta. Schab ze śliwką

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu
  • ok. 250 g suszonych śliwek (możliwe, że zmieści się mniej)
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek i majeranek

Sposób przygotowania:

Myjemy i wycieramy mięso. Nożem na środku robimy w nim otwór, aby nadziać schab śliwkami, ale tak, aby nie rozciąć mięsa na końcu. Mieszamy oliwę, miód, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Nacieramy mięso i chowamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, jeśli mamy czas. Następnego dnia mięso w naczyniu żaroodpornym wkładamy na około 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (niepisana zasada mówi, że na każdy kilogram schabu przypada godzina pieczenia). W czasie pieczenia możesz polewać mięso wytwarzającym się sosem, aby było bardziej soczyste.

Soczysty schab ze śliwką to jedno z najsmaczniejszych pieczonych mięs, jakie przygotowuje się w polskich kuchniachSchab ze śliwką - jak zrobić to pyszne danie? Sprawdzi się nie tylko na święta

Mięso na święta. Pieczeń w coli

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml coli
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka bulionu
  • odrobina oleju

Na solankę:

  • litr wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 10 goździków
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól, goździki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gdy wystygnie, wkładamy do wody mięso - zalewa powinna przykrywać je całkowicie. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na jeden dzień. Po wyjęciu należy osuszyć je ręcznikiem papierowym.

Kroimy cebule (w ósemki) i marchew (w plasterki). Układamy je razem z mięsem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy kolejne 30 minut.

Pieczeń wieprzowaPieczeń świąteczna na różne sposoby. Mamy trzy pyszne przepisy

W garnku mieszamy ok. 300 ml coli, miód, musztardę i rozgniecione ząbki czosnku. Gdy będzie mieć konsystencję syropu, wyjmujemy mięso z piekarnika i polewamy je połową glazury. Wkładamy z powrotem, a po 10 minutach smarujemy glazurą jeszcze raz. Jeśli mięso jest gotowe (po nakłuciu nie wypływa z niego krew), wyjmujemy je i odstawiamy na bok na ok. 30 minut. Jeśli nie jest, pieczemy jeszcze 10 minut i sprawdzamy ponownie.

Upieczone warzywa razem z powstałym sosem wykładamy do garnka, zalewamy bulionem i 100 ml coli. Podgrzewamy i podajemy jako sos do mięsa. 

Więcej o: