Schab ze śliwką - jak zrobić to pyszne danie? Sprawdzi się nie tylko na święta
Soczysty schab ze śliwką to jedno z najsmaczniejszych pieczonych mięs, jakie przygotowuje się w polskich kuchniach. Czy na co dzień, czy od święta, schab pieczony ze śliwką musi smakować rewelacyjnie! To jeden z tych uniwersalnych przepisów, które warto znać!
Schab ze śliwką – marynata
Marynata do schabu ze śliwką to bardzo ważny element przygotowania tej potrawy. Nadaje ona aromat mięsu i wzmacnia jego smak. Nie należy jej pomijać – danie wiele straci, jeżeli ją pominiesz! Jak zrobić marynatę?
Przygotuj:
- 3 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli
Marynata do schabu ze śliwką – przygotowanie:
Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, wyciśnięty w wyciskarce czosnek, a także sól, majeranek i pokruszone liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą natrzyj opłukane wodą i osuszone papierowym ręcznikiem mięso. Odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.
Schab ze śliwką - przepis
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości zamarynowanego według przepisu powyżej,
- 250 g suszonych śliwek,
- 2 łyżki masła,
- pieprz
Schab faszerowany śliwką – przygotowanie:
Suszone śliwki oprósz pieprzem i wymieszaj z masłem. Po zamarynowaniu mięsa weź długi ostry nóż. Wbij go w środek mięsa wzdłuż i poprowadź, aby powstał kanał. Wyjmij go, przytrzymaj mięso w pionie i używając drewnianej łyżki, wpychaj śliwki po kolei do samego końca. Jeśli trzonek jest za krótki, włóż je tak głęboko, jak się da, a kolejne owoce wciskaj od drugiej strony.
Jak upiec schab ze śliwką?
Schab faszerowany śliwką można upiec na dwa sposoby – w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym. Warto pamiętać, że po upieczeniu mięsa nie należy wylewać pysznego sosu, który się wytworzy!
Schab ze śliwką w rękawie – jak zrobić?
Przygotowany kawałek schabu umieść w rękawie do pieczenia. Zamknij go szczelnie i włóż do naczynia żaroodpornego lub innej formy. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180*C. Jeżeli chcesz, by skórka z wierzchu była chrupiąca, rozetnij rękaw od góry na 15 minut przed zakończeniem pieczenia i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Podawaj na zimno lub na gorąco.
Schab ze śliwką pieczony w naczyniu
Przygotowany kawałek schabu włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia możesz kilkakrotnie polać mięso wytwarzającym się sosem.
Schab ze śliwką – sos
Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, będzie najlepszym dodatkiem do schabu ze śliwką na ciepło. Po wyjęciu mięsa zbierz sos, dodaj do niego odrobinę (łyżkę-dwie, w zależności od ilości sosu) mąki (rozrobionej uprzednio z odrobiną ciepłej, ale nie gorącej wody). Sos wymieszaj i polej nim mięso pokrojone w dość grube plastry. Podawaj z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz również:
- Kaczka, schab, a może ryba? Co podać na bożonarodzeniowy obiad?
- Wędliny i zimne mięsa na świąteczny stół - domowe są najlepsze!
Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor, a my znamy je tylko z wigilijnego kompotu. Błąd!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica