Soczysty schab ze śliwką to jedno z najsmaczniejszych pieczonych mięs, jakie przygotowuje się w polskich kuchniach. Czy na co dzień, czy od święta, schab pieczony ze śliwką musi smakować rewelacyjnie! To jeden z tych uniwersalnych przepisów, które warto znać!
Marynata do schabu ze śliwką to bardzo ważny element przygotowania tej potrawy. Nadaje ona aromat mięsu i wzmacnia jego smak. Nie należy jej pomijać – danie wiele straci, jeżeli ją pominiesz! Jak zrobić marynatę?
Przygotuj:
Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, wyciśnięty w wyciskarce czosnek, a także sól, majeranek i pokruszone liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą natrzyj opłukane wodą i osuszone papierowym ręcznikiem mięso. Odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.
Składniki:
Suszone śliwki oprósz pieprzem i wymieszaj z masłem. Po zamarynowaniu mięsa weź długi ostry nóż. Wbij go w środek mięsa wzdłuż i poprowadź, aby powstał kanał. Wyjmij go, przytrzymaj mięso w pionie i używając drewnianej łyżki, wpychaj śliwki po kolei do samego końca. Jeśli trzonek jest za krótki, włóż je tak głęboko, jak się da, a kolejne owoce wciskaj od drugiej strony.
Schab faszerowany śliwką można upiec na dwa sposoby – w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym. Warto pamiętać, że po upieczeniu mięsa nie należy wylewać pysznego sosu, który się wytworzy!
Przygotowany kawałek schabu umieść w rękawie do pieczenia. Zamknij go szczelnie i włóż do naczynia żaroodpornego lub innej formy. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180*C. Jeżeli chcesz, by skórka z wierzchu była chrupiąca, rozetnij rękaw od góry na 15 minut przed zakończeniem pieczenia i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Podawaj na zimno lub na gorąco.
Przygotowany kawałek schabu włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia możesz kilkakrotnie polać mięso wytwarzającym się sosem.
Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, będzie najlepszym dodatkiem do schabu ze śliwką na ciepło. Po wyjęciu mięsa zbierz sos, dodaj do niego odrobinę (łyżkę-dwie, w zależności od ilości sosu) mąki (rozrobionej uprzednio z odrobiną ciepłej, ale nie gorącej wody). Sos wymieszaj i polej nim mięso pokrojone w dość grube plastry. Podawaj z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz również:
Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor, a my znamy je tylko z wigilijnego kompotu. Błąd!