By przyrządzić pyszny schab gotowany – na obiad lub do kanapki – będziesz potrzebować ładnego, niezbyt tłustego kawałka schabu. Jeśli chcesz go podać jako danie obiadowe, pokrój go raczej w plastry, z kolei schab na kanapki wygodniej kroić dopiero po przyrządzeniu. Jak gotować schab? Sprawdź nasze przepisy!
Schab gotowany w majonezie
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu bez kości
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2-3 litry wody
Przygotowanie:
- Schab płuczemy i dokładnie oczyszczamy z przerostów tłuszczowych.
- Do sporego garnka, który pomieści cały kawałek mięsa, wlewamy szklankę wody i dodajemy majonez. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy sól, cukier, pieprz i majeranek, wrzucamy liście laurowe, obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie. Wlewamy pozostałą ilość wody, wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy schab.
- Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy jeszcze około 10 minut. Potem wyłączamy i odstawiamy, by wystygł, na minimum 5 godzin.
- Przechowujemy w lodówce, podajemy pokrojony na cienkie plasterki.
W podobny sposób możemy przygotować schab gotowany w mleku. Warto go jednak zamarynować w podanych składnikach (zrezygnuj tylko z majonezu, a wykorzystaj suszony rozmaryn) – natrzyj mięso przyprawami. Gotuj schab w 1,5 litra mleka przez około 25 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliło.
Schab gotowany w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 800 g schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka lubczyku
- 3 łyżki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ok. 500 ml wody lub bulionu (najlepiej domowej roboty)
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Po obu stronach posyp każdy kawałek czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Następnie dodaj plastry mięsa, podlej wodą lub bulionem i duś pod przykrywką przez około godzinę, by mięso dobrze zmiękło.
- Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
- Zagęść sos mąką (najpierw połącz ją z odrobiną chłodnej wody, następnie dodaj łyżkę sosu z patelni lub garnka i wymieszaj. Dopiero wtedy wlej do sosu – gdy dodasz mąkę bezpośrednio do gorącego sosu, sparzy się i powstaną kluseczki). Dopraw lubczykiem, solą i pieprzem.
Schab gotowany na obiad – z czym podać?
Tak przygotowany schab można podawać na wiele sposobów. Będzie doskonały do różnych kasz – polecamy go z kaszą jęczmienną, pęczakiem lub gryczaną. Jeśli wolisz ziemniaki lub ryż, również możesz serwować z nimi schab w sosie. Nie zapomnij o dodatku warzyw – ulubiona surówka doskonale uzupełni obiad.