Jajka na twardo i sos chrzanowy do danie dobrze znane polskiej kuchni. Często – zwłaszcza w bezmięsne piątki – pojawiało się dawniej zarówno w naszych domach, jak i stołówkach czy jadłodajniach. Sos chrzanowy do jajek na twardo najczęściej podawany jest na ciepło, do mięs zwykle na zimno. Jak zrobić obie wersje sosu? Czy może być też smacznym dodatkiem do innych potraw?
Składniki:
Przygotowanie:
Sos chrzanowy na zimno do mięsa będzie pasował idealnie. Sprawdzi się zarówno do mięs pieczonych, dobrej jakości wędlin, kiełbas i pasztetów. Można z nim także podawać pasztety warzywne lub rybne. Jest też dobrym dodatkiem do jajek na twardo, ale tych, które podajemy również na zimno, a nie w wersji obiadowej. Na stole stawiamy go w sosjerce.
Składniki:
* Bulion można przygotować z kostki rosołowej, można także użyć przecedzonego rosołu lub wywaru domowej roboty.
Przygotowanie:
Taki sos chrzanowy do jajek pasuje najlepiej. Podajemy je jako danie obiadowe z ziemniakami. W ten sam sposób można również podać duszone bądź smażone mięso, sprawdzi się także do mięs pieczonych i krojonych w plastry. Ciekawym połączeniem jest doprawienie sosem chrzanowym naleśników. Można usmażyć je ze szpinakowym nadzieniem lub przyrządzić ze szpinakiem i wędzonym łososiem, a na koniec polać odrobiną ciepłego sosu chrzanowego. Taki sos będzie również dobrym dodatkiem do pieczonej lub gotowanej białej kiełbasy – można ją podawać nie tylko na wielkanocnym stole.