chrzan
-
Jak zrobić chrzan domowy do słoików? Sekretem są dwie łyżki tej przyprawy. Niesamowicie podbija smak
Chrzan to doskonały dodatek do wielu potraw, nadający im wyjątkowego smaku i ostrości. Żaden nie smakuje tak dobrze, jak w wersji domowej. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka składników.
-
Chrzan do ogórków kiszonych? Już nawet o nim nie pamiętam. Inne składniki lepiej podbijają smak
Dorzucasz do swoich ogórków kiszonych chrzan? Okazuje się, że taki dodatek potrafi nieraz zdominować smak przetworów. Da się jednak tego uniknąć, zamieniając go na inny składnik. Dzięki takiej zamianie podkreślimy smak tych warzyw, a nie go ukryjemy.
-
Jeśli lubisz biały barszcz, to pokochasz i tę zupę. Smakiem przebija żurek, a to dzięki temu składnikowi
Zupy królują na naszych stołach i nie można im tego odebrać, że są dobre pyszne i łatwe w przygotowaniu. Pomimo że możemy cieszyć się dużą gamą receptur, to i tak chcemy smakować coraz to nowszych rzeczy. Dlatego właśnie wymyślamy przepisy, które...
-
Jeden błąd, a chrzan błyskawicznie wywietrzeje. Tak zachować jego mocny i wyrazisty smak na dłużej
Dobry chrzan to taki, którego intensywny aromat już po pierwszym kęsie czujemy w naszym nosie. Ta reakcja świadczy o świeżości i jakości produktu, aby zatrzymać ten stan na dłużej, warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy.
-
Moja babcia robi najlepszą sałatkę chrzanową. Każdy mów, że smakiem przebija jarzynową
Gdy mówimy o sałatkach świątecznych, to pierwsza nasza myśl kierowana jest w stronę jarzynowej. Tym razem chcemy pokazać, że znamy coś smaczniejszego i ciekawszego. Gdy postawisz ją na stole, gwarantujemy, że zniknie w pierwszej kolejności.
-
Zupa od Magdy Gessler lepsza od tradycyjnego żurku. Tu króluje inny składnik niż zakwas
Zamiast wzdychać do wielkanocnego żurku lepiej postaw na oryginalny przepis prosto od Magdy Gessler. Restauratorka zamienia zupę na zakwasie na nieco bardziej wyraziste smaki i ostrzejsze aromaty. Tu króluje inny, wiosenny składnik i to w...
-
Robię najlepszy żurek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o ważnym składniku - to rada babci Heli
Żurek na Wielkanoc to już niemal świętość, a jak wiadomo, świętości należy szanować. Przepis na żurek opanowałam do perfekcji i robię go najlepiej w całej rodzinie. Dodaję mnóstwo pysznych składników, ale jeden robi prawdziwą robotę. Tego nauczyła...
-
Zrobiłam perfekcyjną ćwikłę na Wielkanoc. Ostra tak, że łaskocze w mózg
Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc to jedna ze świętej trójki świątecznych sosów. Przepis na domową ćwikłę jest banalny, a ostatnio wyszła mi najlepsza ćwikła, jaką jadłam w życiu. Była ostra, wyrazista i już na samo wspomnienie aż ślinka mi cieknie....
-
Żurek idealny na Wielkanoc. Pamiętaj o tych składnikach, a nie zabraknie chętnych po dokładkę
Marzysz o idealnym i esencjonalnym żurku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci jeśli zadbasz o odpowiednie składniki i proporcję jednak warto postawić także na nietypowe dodatki. Kilka łyżeczek doda zupie charakteru i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Polska sałatka na Wielkanoc z chrzanem, którą przygotujesz bez wysiłku w 5 minut
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to idealna propozycja dla miłośników ostrych smaków. Dodatkowy plus jest taki, że przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i wystarczą podstawowe składniki. O szczegółach piszemy poniżej.
- Po zjedzeniu rosołu reszta mięsa trafiła do ciasta. Babcia była w szoku
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Robię ciasto i biorę patelnię. Jest gotowe dwa razy szybciej
- Codziennie wcinam na śniadanie i czuję się lekka. Zmieniłam jedną rzecz
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Nie wydawaj fortuny na pastę pistacjową. Najlepszą zrobisz samodzielnie
-
Ubłagałam babcię o przepis na domowy chrzan wielkanocny. Jest w naszej rodzinie od pokoleń
Ten chrzan domowy musi pojawić się na twoim stole w Wielkanoc. Z jego smakiem nie równa się żaden ze słoika. Jest intensywny i aromatyczny, a przepis na wyjątkowy dodatek został mi przekazany przez moją babcię. Stanowi nieodłączny element naszego...
-
Katarzyna Bosacka porównała składy sklepowych chrzanów. Wskazała, czego lepiej unikać
Chrzan to nieodłączny dodatek do wielkanocnych dań. Pasuje do mięs i jajek, z jego dodatkiem robi się ćwikłę i zupę chrzanową. Niektórzy robią go sami, inni wolą kupić w sklepie gotowy słoiczek. Katarzyna Bosacka porównała więc składy sklepowych...
-
Gdy podałam pierogi na Wielkanoc, goście uznali, że zwariowałam. Dziś dzwonią, by je zrobić
Pierogi kojarzą się większości z nas z Bożym Narodzeniem. Wielkanoc to czas, gdy zajadamy się jajkami. Ale w tamtym roku postanowiłam przełamać ten schemat i podałam pierogi na wielkanocny stół. Goście byli zaskoczeni, a później spałaszowali...
-
Na Wielkanoc zawsze podaję tę obłędną zapiekankę. To miks białej kiełbasy, warzyw i kremowego sosu
Wielkanocny stół to nie tylko jajka w rozmaitej postaci, żurek czy mięsne rarytasy. Postaw w tym roku na obłędną zapiekankę, której nikt się nie oprze. Wystarczy połączyć białą kiełbasę z warzywami i całość zapiec pod kremowym i wyrazistym sosem -...
-
Domowy sos chrzanowy na Wielkanoc z czterech składników. Jajka z nim smakują wybitnie
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek pod różną postacią. A czymże byłyby jajka bez smakowitego dodatku w postaci sosu chrzanowego? Zamiast kupować go w sklepie, przygotuj go samodzielnie z zaledwie kilku składników. Smakuje o niebo...
-
Pasta jajeczna, jakiej nie jedliście. Będzie kremowa i wyrazista dzięki ulubionym składnikom Polaków
Pasta jajeczna to idealny do kanapek i na przykład roladek z wędliny. Przepis na pastę jajeczną jest jednym z najprostszych, jakie widział świat kulinariów, ale przecież łatwo, nie musi oznaczać nudno. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pastę jajeczn...
-
Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Podaj ją wraz z rybą i wędlinami
Rozmawiając z członkami mojej rodziny, każdy się zgodnie zgodził, że niektórych rzeczy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednym z takich dodatków jest właśnie ten charakterystyczny specjał. Niektórych odpycha sam jego zapach, inni go wręcz...
-
Znasz tę roślinę? To nie chwast! Zamiast go wyrywać, poznaj jego właściwości
Przydomowe ogródki skrywają wiele tajemnic. Z czasem, zwłaszcza po deszczu pojawiają się chwasty, które rosną w zastraszającym tempie. Jednak nie każda roślina nadaje się od razu do wyrzucenia. Zdradzamy, z czego nie warto rezygnować, i na co uważ...
-
Nie tylko do jaj i buraczków! Zanurz składnik w domowym trunku, medykament na wagę złota gwarantowany
Domowe nalewki to sprawdzony, babciny sposób na wiele schorzeń i dolegliwości. Jak się okazuje, ten składnik, świetnie wpłynie na działanie trunku. Mowa tu o chrzanie, który zawiera wiele cennych witamin, krzepi i pomaga przy kłopotach z trawieniem.
-
Zapomnij o pieczarkach i wędlinie. Ten przepis na faszerowane jajka to klasyka i raj dla podniebienia
Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto jednak postawić na bazową recepturę z jedynie pięciu składników. Zapomnij o pieczarkach, awokado czy wędlinie - tu króluje prostota i smak!
-
Nie barszcz biały i nie żurek. Ta zupa sprawdzi się lepiej w te święta. 4 łyżki tego składnika zmieniają wszystko
Zapomnij o nudnym żurku i mało oryginalnym białym barszczu. W te święta wybierz tę zupę, która jest jeszcze bardziej aromatyczna. Spróbujesz ją raz i nie zrobisz już nigdy nic innego. Wszystko dzięki składnikowi, który podkręca smak całości.
-
Chrzań sklepowy chrzan pełen konserwantów i chemii! Kąpiel ostrego korzenia zapobiegnie potokowi łez
Nie ma Wielkanocy bez fikuśnych sałatek, tradycyjnych rarytasów, jaj, no i oczywiście chrzanu. Niestety przy ścieraniu esencjonalnego korzenia często towarzyszy nam potok łez uwolniony intensywnym zapachem. Jest na to banalny patent - mowa tu o...
-
Ćwikła z chrzanem. Tylko trzy składniki sprawią, że wielkanocne potrawy będą o niebo lepsze
Niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować wyśmienity dodatek do potraw mięsnych i sałatek. Ćwikła z chrzanem podkreśli smak każdej potrawy. Do jej przyrządzenia będą niezbędne: buraki ćwikłowe, korzeń chrzanu i ocet winny.
-
Zupa chrzanowa Ani Starmach jest obłędna. Zaserwuj ją w Wielkanoc zamiast żurku, a zaskoczysz gości
Zupa chrzanowa Ani Starmach to doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku podczas tegorocznej Wielkanocy. Gwarantujemy, że robi się ją bardzo łatwo, a na dodatek smakuje obłędnie. Jako nowość na świątecznym stole na pewno zaskoczy gości.
-
Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak
Chrzan na Wielkanoc to absolutny must have. Co ważne, zrobienie pysznego domowego chrzanu nie jest trudne. A jak powszechnie wiadomo, chrzan domowej roboty ma znakomity smak. W artykule znajdziesz przepis na klasyczną wersję, ale i nieco...
-
Jajka w sosie chrzanowym. Przystawka w sam raz nie tylko na Wielkanoc!
Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację, nie tylko dla wegetarian. Najczęściej pojawiają się na naszych stołach w Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby częściej gościły w domowym menu.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
-
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.
-
Przepis na zupę chrzanową. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czy żurku - idealna na święta
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowywania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na zupę chrzanową to nie tylko ciekawa alternatywa dla białego barszczu czy żurku, ale i smaczna propozycja, która...
-
Sos chrzanowy na ciepło. Fantastycznie podkreśli smak wielu potraw. Najlepiej zrobić go w ten sposób
Sos chrzanowy na ciepło to świetny pomysł na podkreślenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje się z daniami mięsnymi i jajkami. Jak przygotować aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyjątkową konsystencję.
-
Ania Starmach podzieliła się przepisem na chrzan. Banalny skład
To tarte warzywo jest nie tylko idealnym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do buraczków. Ania Starmach pokazała przepis jak zrobić ten klasyczny przysmak, który jest smaczny i zdrowy. Wystarczy tylko 5 składników i 10 minut, aby zrobić ten dodatek.
-
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jego intensywny zapach może doprowadzić nas do łez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyć ilość wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonać już teraz, aby zimą cieszyć się jego...
-
Botwinka - przepis na letnią ucztę. Ostre warzywo podkręci smak
Botwinka to jedna z najlepszych letnich zup. Przygotowanie jest proste, ale żeby ją nieco podkręcić, warto dodać warzywo, które pomaga w kiszeniu ogórków. Chodzi oczywiście o chrzan - ten dodatek sprawi, że botwinka będzie przepyszna.
-
Sałatka chrzanowa z jajkiem to hit także do grilla. Możesz łatwo modyfikować jej smak
Wytrawna w smaku sałatka chrzanowa może zagościć w majówkowym menu wielu polskich domów. Jej zaletą jest łatwość i krótki czas przygotowania, jak również wartości odżywcze. Jajko to źródło pełnowartościowego jajka, natomiast chrzan to bogactwo...
-
Ćwikła z chrzanem - przepis na idealny dodatek do wielkanocnych mięs. Nietypowy dodatek podkreśli wyrazisty smak
Ćwikła z chrzanem to nieodłączny dodatek do wielkanocnych wędlin, pieczonych mięs i pasztetów. Przygotowanie jest banalne - wstarczy tylko starte buraki połączyć ze startym chrzanem i gotowe. Niby tak, ale... pewien dodatek nada ćwikle niebywałego...
-
Proste i szybkie danie na Wielkanoc? Biała kiełbasa w sosie chrzanowym sprawdzi się idealnie
Z naszym przepisem na białą kiełbasę można już powoli rozpocząć przygotowania do Wielkanocy. Jednym ze sposobów na jej przyrządzenie jest zapieczenie mięsa w wyrazistym sosie chrzanowym, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Proste i...
-
Chrzan w domowym wydaniu. Bez niego nie ma prawdziwych Świąt Wielkanocnych
Chrzan to obowiązkowy element wyposażenia wielkanocnego koszyczka. Jest bardzo popularny jako dodatek do mięs lub jaj. Niekiedy doprawia się nim barszcz wielkanocny. Jak przygotować domowy chrzan?
-
Sos chrzanowy - przepis w dwóch odsłonach. Idealny do wielkanocnych potraw i pieczonego mięsa
Sos chrzanowy to jedna z rzeczy, które są must-have na wielkanocnym stole. Przedstawiamy dwie wersje tego szybkiego sosu - na zimno i na ciepło. Wybierzcie ten, który wam bardziej pasuje!
-
Zapomnijcie o malinówce czy cytrynówce. Nie uwierzycie, że z tego można zrobić nalewki
Domowe nalewki to dobry i naturalny sposób na wzmocnienie, poprawę zdrowia i ulgę w niektórych dolegliwościach. Dziś mamy dla was trzy ciekawe przepisy. Przygotujcie lawendę, korzeń chrzanu lub natkę pietruszki.
-
Chrzan to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Sprawdź, przepis na domowy chrzan
Chrzan podkręca smak wielkanocnych potraw, ale może być też skutecznym lekarstwem na ból i naturalnym środkiem na poprawę trawienia. Szukasz pomysłu jak przyrządzić chrzan? Sprawdź naszą propozycję.