chrzan
-
Jeden b³±d, a chrzan b³yskawicznie wywietrzeje. Tak zachowaæ jego mocny i wyrazisty smak na d³u¿ej
Dobry chrzan to taki, którego intensywny aromat ju¿ po pierwszym kêsie czujemy w naszym nosie. Ta reakcja ¶wiadczy o ¶wie¿o¶ci i jako¶ci produktu, aby zatrzymaæ ten stan na d³u¿ej, warto pamiêtaæ o jednej wa¿nej rzeczy.
-
Moja babcia robi najlepsz± sa³atkê chrzanow±. Ka¿dy mów, ¿e smakiem przebija jarzynow±
Gdy mówimy o sa³atkach ¶wi±tecznych, to pierwsza nasza my¶l kierowana jest w stronê jarzynowej. Tym razem chcemy pokazaæ, ¿e znamy co¶ smaczniejszego i ciekawszego. Gdy postawisz j± na stole, gwarantujemy, ¿e zniknie w pierwszej kolejno¶ci.
-
Zupa od Magdy Gessler lepsza od tradycyjnego ¿urku. Tu króluje inny sk³adnik ni¿ zakwas
Zamiast wzdychaæ do wielkanocnego ¿urku lepiej postaw na oryginalny przepis prosto od Magdy Gessler. Restauratorka zamienia zupê na zakwasie na nieco bardziej wyraziste smaki i ostrzejsze aromaty. Tu króluje inny, wiosenny sk³adnik i to w...
-
Robiê najlepszy ¿urek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o wa¿nym sk³adniku - to rada babci Heli
¯urek na Wielkanoc to ju¿ niemal ¶wiêto¶æ, a jak wiadomo, ¶wiêto¶ci nale¿y szanowaæ. Przepis na ¿urek opanowa³am do perfekcji i robiê go najlepiej w ca³ej rodzinie. Dodajê mnóstwo pysznych sk³adników, ale jeden robi prawdziw± robotê. Tego nauczy³a...
-
Zrobi³am perfekcyjn± æwik³ê na Wielkanoc. Ostra tak, ¿e ³askocze w mózg
Æwik³a z chrzanem na Wielkanoc to jedna ze ¶wiêtej trójki ¶wi±tecznych sosów. Przepis na domow± æwik³ê jest banalny, a ostatnio wysz³a mi najlepsza æwik³a, jak± jad³am w ¿yciu. By³a ostra, wyrazista i ju¿ na samo wspomnienie a¿ ¶linka mi cieknie....
-
¯urek idealny na Wielkanoc. Pamiêtaj o tych sk³adnikach, a nie zabraknie chêtnych po dok³adkê
Marzysz o idealnym i esencjonalnym ¿urku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci je¶li zadbasz o odpowiednie sk³adniki i proporcjê jednak warto postawiæ tak¿e na nietypowe dodatki. Kilka ³y¿eczek doda zupie charakteru i sprawi, ¿e ka¿dy poprosi o...
-
Polska sa³atka na Wielkanoc z chrzanem, któr± przygotujesz bez wysi³ku w 5 minut
Sa³atka na Wielkanoc z chrzanem to idealna propozycja dla mi³o¶ników ostrych smaków. Dodatkowy plus jest taki, ¿e przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i wystarcz± podstawowe sk³adniki. O szczegó³ach piszemy poni¿ej.
-
Ub³aga³am babciê o przepis na domowy chrzan wielkanocny. Jest w naszej rodzinie od pokoleñ
Ten chrzan domowy musi pojawiæ siê na twoim stole w Wielkanoc. Z jego smakiem nie równa siê ¿aden ze s³oika. Jest intensywny i aromatyczny, a przepis na wyj±tkowy dodatek zosta³ mi przekazany przez moj± babciê. Stanowi nieod³±czny element naszego...
-
Katarzyna Bosacka porówna³a sk³ady sklepowych chrzanów. Wskaza³a, czego lepiej unikaæ
Chrzan to nieod³±czny dodatek do wielkanocnych dañ. Pasuje do miês i jajek, z jego dodatkiem robi siê æwik³ê i zupê chrzanow±. Niektórzy robi± go sami, inni wol± kupiæ w sklepie gotowy s³oiczek. Katarzyna Bosacka porówna³a wiêc sk³ady sklepowych...
-
Gdy poda³am pierogi na Wielkanoc, go¶cie uznali, ¿e zwariowa³am. Dzi¶ dzwoni±, by je zrobiæ
Pierogi kojarz± siê wiêkszo¶ci z nas z Bo¿ym Narodzeniem. Wielkanoc to czas, gdy zajadamy siê jajkami. Ale w tamtym roku postanowi³am prze³amaæ ten schemat i poda³am pierogi na wielkanocny stó³. Go¶cie byli zaskoczeni, a pó¼niej spa³aszowali...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbowaæ
- Ten przepis to prawdziwa miêsna uczta. Rodzina za ni± szaleje
- Najlepszy przepis na kapu¶niak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- To najlepsze flaki. Jakie by³o zdziwienie, gdy okaza³o siê, ¿e s± bez miêsa
- Ju¿ nigdy nie wyrzucisz warzyw po rosole. Przepyszny przepis na kotlety
- Kochali¶my gdy w dzieciñstwie babcia polewa³a je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy ¶wiata
- Pod t± nazw± znamy sa³atkê i kebaby. Jednak zupa te¿ jest przepyszna
- Przepis na biszkopt, który nie opada i piêknie wspina siê po tortownicy. Babcia dodawa³a sk³adnik z barku
- Jak zrobiæ szparagi? Najlepiej w 10 minut. I bez pieczenia
-
Na Wielkanoc zawsze podajê tê ob³êdn± zapiekankê. To miks bia³ej kie³basy, warzyw i kremowego sosu
Wielkanocny stó³ to nie tylko jajka w rozmaitej postaci, ¿urek czy miêsne rarytasy. Postaw w tym roku na ob³êdn± zapiekankê, której nikt siê nie oprze. Wystarczy po³±czyæ bia³± kie³basê z warzywami i ca³o¶æ zapiec pod kremowym i wyrazistym sosem -...
-
Domowy sos chrzanowy na Wielkanoc z czterech sk³adników. Jajka z nim smakuj± wybitnie
Trudno wyobraziæ sobie ¶wiêta wielkanocne bez jajek pod ró¿n± postaci±. A czym¿e by³yby jajka bez smakowitego dodatku w postaci sosu chrzanowego? Zamiast kupowaæ go w sklepie, przygotuj go samodzielnie z zaledwie kilku sk³adników. Smakuje o niebo...
-
Pasta jajeczna, jakiej nie jedli¶cie. Bêdzie kremowa i wyrazista dziêki ulubionym sk³adnikom Polaków
Pasta jajeczna to idealny do kanapek i na przyk³ad roladek z wêdliny. Przepis na pastê jajeczn± jest jednym z najprostszych, jakie widzia³ ¶wiat kulinariów, ale przecie¿ ³atwo, nie musi oznaczaæ nudno. Dzi¶ podpowiemy wam, jak zrobiæ pastê jajeczn...
-
Nie mo¿e jej zabrakn±æ na ¶wi±tecznym stole. Podaj j± wraz z ryb± i wêdlinami
Rozmawiaj±c z cz³onkami mojej rodziny, ka¿dy siê zgodnie zgodzi³, ¿e niektórych rzeczy nie mo¿e zabrakn±æ na ¶wi±tecznym stole. Jednym z takich dodatków jest w³a¶nie ten charakterystyczny specja³. Niektórych odpycha sam jego zapach, inni go wrêcz...
-
Znasz tê ro¶linê? To nie chwast! Zamiast go wyrywaæ, poznaj jego w³a¶ciwo¶ci
Przydomowe ogródki skrywaj± wiele tajemnic. Z czasem, zw³aszcza po deszczu pojawiaj± siê chwasty, które rosn± w zastraszaj±cym tempie. Jednak nie ka¿da ro¶lina nadaje siê od razu do wyrzucenia. Zdradzamy, z czego nie warto rezygnowaæ, i na co uwa¿...
-
Nie tylko do jaj i buraczków! Zanurz sk³adnik w domowym trunku, medykament na wagê z³ota gwarantowany
Domowe nalewki to sprawdzony, babciny sposób na wiele schorzeñ i dolegliwo¶ci. Jak siê okazuje, ten sk³adnik, ¶wietnie wp³ynie na dzia³anie trunku. Mowa tu o chrzanie, który zawiera wiele cennych witamin, krzepi i pomaga przy k³opotach z trawieniem.
-
Zapomnij o pieczarkach i wêdlinie. Ten przepis na faszerowane jajka to klasyka i raj dla podniebienia
Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka, której nie mo¿e zabrakn±æ na wielkanocnym stole. Warto jednak postawiæ na bazow± recepturê z jedynie piêciu sk³adników. Zapomnij o pieczarkach, awokado czy wêdlinie - tu króluje prostota i smak!
-
Nie barszcz bia³y i nie ¿urek. Ta zupa sprawdzi siê lepiej w te ¶wiêta. 4 ³y¿ki tego sk³adnika zmieniaj± wszystko
Zapomnij o nudnym ¿urku i ma³o oryginalnym bia³ym barszczu. W te ¶wiêta wybierz tê zupê, która jest jeszcze bardziej aromatyczna. Spróbujesz j± raz i nie zrobisz ju¿ nigdy nic innego. Wszystko dziêki sk³adnikowi, który podkrêca smak ca³o¶ci.
-
Chrzañ sklepowy chrzan pe³en konserwantów i chemii! K±piel ostrego korzenia zapobiegnie potokowi ³ez
Nie ma Wielkanocy bez fiku¶nych sa³atek, tradycyjnych rarytasów, jaj, no i oczywi¶cie chrzanu. Niestety przy ¶cieraniu esencjonalnego korzenia czêsto towarzyszy nam potok ³ez uwolniony intensywnym zapachem. Jest na to banalny patent - mowa tu o...
-
Æwik³a z chrzanem. Tylko trzy sk³adniki sprawi±, ¿e wielkanocne potrawy bêd± o niebo lepsze
Nied³ugo Wielkanoc, dlatego warto przygotowaæ wy¶mienity dodatek do potraw miêsnych i sa³atek. Æwik³a z chrzanem podkre¶li smak ka¿dej potrawy. Do jej przyrz±dzenia bêd± niezbêdne: buraki æwik³owe, korzeñ chrzanu i ocet winny.
-
Zupa chrzanowa Ani Starmach jest ob³êdna. Zaserwuj j± w Wielkanoc zamiast ¿urku, a zaskoczysz go¶ci
Zupa chrzanowa Ani Starmach to doskona³a alternatywa dla tradycyjnego ¿urku podczas tegorocznej Wielkanocy. Gwarantujemy, ¿e robi siê j± bardzo ³atwo, a na dodatek smakuje ob³êdnie. Jako nowo¶æ na ¶wi±tecznym stole na pewno zaskoczy go¶ci.
-
Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkrêc± smak
Chrzan na Wielkanoc to absolutny must have. Co wa¿ne, zrobienie pysznego domowego chrzanu nie jest trudne. A jak powszechnie wiadomo, chrzan domowej roboty ma znakomity smak. W artykule znajdziesz przepis na klasyczn± wersjê, ale i nieco...
-
Jajka w sosie chrzanowym. Przystawka w sam raz nie tylko na Wielkanoc!
Jajka w sosie chrzanowym to ¶wietny pomys³ zarówno na ¶niadanie jak i na kolacjê, nie tylko dla wegetarian. Najczê¶ciej pojawiaj± siê na naszych sto³ach w Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby czê¶ciej go¶ci³y w domowym menu.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna æwik³a, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje siê idealnie do ¶wi±tecznych miês. Na szczê¶cie jej przygotowanie nie jest zbyt pracoch³onne.
-
Sa³atka na Wielkanoc z chrzanem. Najwa¿niejszy sk³adnik uchodzi za symbol si³y i dobrego zdrowia
Sa³atka na Wielkanoc z chrzanem? Na ¶wi±tecznym stole nie mo¿e zabrakn±æ przystawek, które swoim sk³adem nawi±zuj± do najbardziej popularnych wielkanocnych sk³adników. Smaczna sa³atka te¿ znajdzie tu miejsce.
-
Przepis na zupê chrzanow±. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czy ¿urku - idealna na ¶wiêta
Wielkanoc zbli¿a siê wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszaj± pierwsze przygotowywania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na zupê chrzanow± to nie tylko ciekawa alternatywa dla bia³ego barszczu czy ¿urku, ale i smaczna propozycja, która...
-
Sos chrzanowy na ciep³o. Fantastycznie podkre¶li smak wielu potraw. Najlepiej zrobiæ go w ten sposób
Sos chrzanowy na ciep³o to ¶wietny pomys³ na podkre¶lenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje siê z daniami miêsnymi i jajkami. Jak przygotowaæ aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyj±tkow± konsystencjê.
-
Ania Starmach podzieli³a siê przepisem na chrzan. Banalny sk³ad
To tarte warzywo jest nie tylko idealnym dodatkiem do miês i wêdlin, a tak¿e do buraczków. Ania Starmach pokaza³a przepis jak zrobiæ ten klasyczny przysmak, który jest smaczny i zdrowy. Wystarczy tylko 5 sk³adników i 10 minut, aby zrobiæ ten dodatek.
-
Jak zrobiæ chrzan do s³oika na zimê, aby by³ kremowy i lekko s³odki? Zdradzamy najlepszy przepis
Jak zrobiæ chrzan do s³oika na zimê? Jego intensywny zapach mo¿e doprowadziæ nas do ³ez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyæ ilo¶æ wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonaæ ju¿ teraz, aby zim± cieszyæ siê jego...
-
Botwinka - przepis na letni± ucztê. Ostre warzywo podkrêci smak
Botwinka to jedna z najlepszych letnich zup. Przygotowanie jest proste, ale ¿eby j± nieco podkrêciæ, warto dodaæ warzywo, które pomaga w kiszeniu ogórków. Chodzi oczywi¶cie o chrzan - ten dodatek sprawi, ¿e botwinka bêdzie przepyszna.
-
Sa³atka chrzanowa z jajkiem to hit tak¿e do grilla. Mo¿esz ³atwo modyfikowaæ jej smak
Wytrawna w smaku sa³atka chrzanowa mo¿e zago¶ciæ w majówkowym menu wielu polskich domów. Jej zalet± jest ³atwo¶æ i krótki czas przygotowania, jak równie¿ warto¶ci od¿ywcze. Jajko to ¼ród³o pe³nowarto¶ciowego jajka, natomiast chrzan to bogactwo...
-
Æwik³a z chrzanem - przepis na idealny dodatek do wielkanocnych miês. Nietypowy dodatek podkre¶li wyrazisty smak
Æwik³a z chrzanem to nieod³±czny dodatek do wielkanocnych wêdlin, pieczonych miês i pasztetów. Przygotowanie jest banalne - wstarczy tylko starte buraki po³±czyæ ze startym chrzanem i gotowe. Niby tak, ale... pewien dodatek nada æwikle niebywa³ego...
-
Proste i szybkie danie na Wielkanoc? Bia³a kie³basa w sosie chrzanowym sprawdzi siê idealnie
Z naszym przepisem na bia³± kie³basê mo¿na ju¿ powoli rozpocz±æ przygotowania do Wielkanocy. Jednym ze sposobów na jej przyrz±dzenie jest zapieczenie miêsa w wyrazistym sosie chrzanowym, który jest nie tylko smaczny, ale te¿ zdrowy. Proste i...
-
Chrzan w domowym wydaniu. Bez niego nie ma prawdziwych ¦wi±t Wielkanocnych
Chrzan to obowi±zkowy element wyposa¿enia wielkanocnego koszyczka. Jest bardzo popularny jako dodatek do miês lub jaj. Niekiedy doprawia siê nim barszcz wielkanocny. Jak przygotowaæ domowy chrzan?
-
Sos chrzanowy - przepis w dwóch ods³onach. Idealny do wielkanocnych potraw i pieczonego miêsa
Sos chrzanowy to jedna z rzeczy, które s± must-have na wielkanocnym stole. Przedstawiamy dwie wersje tego szybkiego sosu - na zimno i na ciep³o. Wybierzcie ten, który wam bardziej pasuje!
-
Zapomnijcie o malinówce czy cytrynówce. Nie uwierzycie, ¿e z tego mo¿na zrobiæ nalewki
Domowe nalewki to dobry i naturalny sposób na wzmocnienie, poprawê zdrowia i ulgê w niektórych dolegliwo¶ciach. Dzi¶ mamy dla was trzy ciekawe przepisy. Przygotujcie lawendê, korzeñ chrzanu lub natkê pietruszki.
-
Chrzan to obowi±zkowa pozycja na wielkanocnym stole. Sprawd¼, przepis na domowy chrzan
Chrzan podkrêca smak wielkanocnych potraw, ale mo¿e byæ te¿ skutecznym lekarstwem na ból i naturalnym ¶rodkiem na poprawê trawienia. Szukasz pomys³u jak przyrz±dziæ chrzan? Sprawd¼ nasz± propozycjê.
-
Zupa chrzanowa Magdy Gessler - jak j± zrobiæ? Podpowiadamy
Zupa chrzanowa Magdy Gessler to pyszna propozycja na pierwsze danie. Choæ kojarzy siê g³ównie z Wielkanoc±, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowaæ j± tak¿e nie od ¶wiêta. Jak siê za to zabraæ? Sprawd¼cie przepis.
-
Sos chrzanowy - do jajek i do miês
Sos chrzanowy to doskona³y tradycyjny dodatek do jajek na twardo oraz do pieczonych miês. Ostro¶æ chrzanu tworzy z nimi ciekaw± kompozycjê smakow±, dobrze znan± polskiej kuchni. Jak zrobiæ sos chrzanowy do miêsa i jajek? Sprawd¼ nasz przepis!
-
Dlaczego warto go je¶æ i jak zrobiæ domowy chrzan? Podpowiadamy
Chrzan jest bardzo wa¿nym sk³adnikiem w polskiej kuchni. Jest doskona³y do kie³bas, pieczonych miês czy jajek, ale tak¿e do innych dodatków. ¦wiêta Wielkanocne bez niego nie istniej±! Jakie w³a¶ciwo¶ci od¿ywcze ma chrzan? Sprawd¼, jak zrobiæ chrza...