chrzan
-
Na Mazowszu jada się taki barszcz na Wielkanoc. Gotuje się go dwa dni, lepszy od żurku
Co kraj, to obyczaj. Co region to też obyczaj i na Mazowszu, a dokładniej w okolicach Radomia, na Wielkanoc w wielu domach nie gotuje się żurku albo klasycznego barszczu białego. W moich rodzinnych stronach gotuje się barszcz chrzanowy, który jest...
-
Katarzyna Bosacka spróbowała chrzanów ze sklepu. "Matko Boska spożywcza"
Chrzan na wielkanocnym stole zajmuje w wielu domach honorowe miejsce. Jeśli ktoś nie robi go sam, najpewniej wybierze w sklepie jedną z popularnych marek. Katarzyna Bosacka przeanalizowała składy kilku z nich i spróbowała, jak smakują. Okazuje się...
-
Sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po kolejny kęs. Buraczki z chrzanem możesz zrobić wcześniej
Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczny dodatek do obiadu, niż buraczki z chrzanem. Na Wielkanoc królują na niejednym stole i dobrze komponują się nie tylko z typowymi potrawami obiadowymi, ale także z wieloma przystawkami, np. jajkami na tward...
-
Chrzanowa Magdy Gessler nie ma sobie równych. Nawet żur wychodzi przy niej blado
W wielu domach zamiast żurku lub barszczu białego na stół wjeżdża zupa chrzanowa. Wielkanocna potrawa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrzejszych smaków. Przepis na ten smakowity...
-
To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół. Można ją podać w dekoracyjnej salaterce, ale my proponujemy inny sposób. Zawinięta w ruloniki z szynki świetnie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowanie...
-
Stary przepis na jajka w sosie chrzanowym. Dobry pomysł na świąteczny obiad lub przystawkę
Jajka w sosie chrzanowym to danie, które wiele osób zna z okresu dzieciństwa. Szkolne stołówki często serwowały je na obiad i niektórzy podchodzą do tej potrawy z wielkim sentymentem. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis jes...
-
Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy
Chrzan to warzywo, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, symbolizuje on siłę fizyczną, witalność i krzepę, a jego pełen goryczy smak doskonale komponuje się z potrawami wielkanocnymi. Tarty chrzan...
-
5 składników i 5 minut pracy. Tyle wystarczy, by powstało najlepsze smarowidło pełne witamin
Co fajnego można zrobić na śniadanie? Zapomnij o nudzie na talerzu. Złap kilka składników, wymieszaj i posmaruj kanapki, a nikt nie odmówi. Smarowidło wyjdzie nie tylko pyszne, lecz także zdrowe i sycące. To idealny sposób na przemycenie porcji...
-
Jemy go zazwyczaj od święta, a szkoda. Ma mnóstwo błonnika oraz więcej witaminy C niż cytryna
Czy chrzan jest zdrowy? Choć na co dzień nie cieszy się tak ogromną popularnością jak ketchup, majonez czy musztarda, w okresie świąt jest obowiązkowym wyposażeniem każdego stołu, gdyż tak nakazuje tradycja. Okazuje się, że ma to praktyczne...
-
Jak zrobić chrzan domowy do słoików? Sekretem są dwie łyżki tej przyprawy. Niesamowicie podbija smak
Chrzan to doskonały dodatek do wielu potraw, nadający im wyjątkowego smaku i ostrości. Żaden nie smakuje tak dobrze, jak w wersji domowej. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka składników.
-
Chrzan do ogórków kiszonych? Już nawet o nim nie pamiętam. Inne składniki lepiej podbijają smak
Dorzucasz do swoich ogórków kiszonych chrzan? Okazuje się, że taki dodatek potrafi nieraz zdominować smak przetworów. Da się jednak tego uniknąć, zamieniając go na inny składnik. Dzięki takiej zamianie podkreślimy smak tych warzyw, a nie go ukryjemy.
-
Jeśli lubisz biały barszcz, to pokochasz i tę zupę. Smakiem przebija żurek, a to dzięki temu składnikowi
Zupy królują na naszych stołach i nie można im tego odebrać, że są dobre pyszne i łatwe w przygotowaniu. Pomimo że możemy cieszyć się dużą gamą receptur, to i tak chcemy smakować coraz to nowszych rzeczy. Dlatego właśnie wymyślamy przepisy, które...
-
Jeden błąd, a chrzan błyskawicznie wywietrzeje. Tak zachować jego mocny i wyrazisty smak na dłużej
Dobry chrzan to taki, którego intensywny aromat już po pierwszym kęsie czujemy w naszym nosie. Ta reakcja świadczy o świeżości i jakości produktu, aby zatrzymać ten stan na dłużej, warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy.
-
Moja babcia robi najlepszą sałatkę chrzanową. Każdy mów, że smakiem przebija jarzynową
Gdy mówimy o sałatkach świątecznych, to pierwsza nasza myśl kierowana jest w stronę jarzynowej. Tym razem chcemy pokazać, że znamy coś smaczniejszego i ciekawszego. Gdy postawisz ją na stole, gwarantujemy, że zniknie w pierwszej kolejności.
-
Zupa od Magdy Gessler lepsza od tradycyjnego żurku. Tu króluje inny składnik niż zakwas
Zamiast wzdychać do wielkanocnego żurku lepiej postaw na oryginalny przepis prosto od Magdy Gessler. Restauratorka zamienia zupę na zakwasie na nieco bardziej wyraziste smaki i ostrzejsze aromaty. Tu króluje inny, wiosenny składnik i to w...
-
Robię najlepszy żurek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o ważnym składniku - to rada babci Heli
Żurek na Wielkanoc to już niemal świętość, a jak wiadomo, świętości należy szanować. Przepis na żurek opanowałam do perfekcji i robię go najlepiej w całej rodzinie. Dodaję mnóstwo pysznych składników, ale jeden robi prawdziwą robotę. Tego nauczyła...
-
Zrobiłam perfekcyjną ćwikłę na Wielkanoc. Ostra tak, że łaskocze w mózg
Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc to jedna ze świętej trójki świątecznych sosów. Przepis na domową ćwikłę jest banalny, a ostatnio wyszła mi najlepsza ćwikła, jaką jadłam w życiu. Była ostra, wyrazista i już na samo wspomnienie aż ślinka mi cieknie....
-
Żurek idealny na Wielkanoc. Pamiętaj o tych składnikach, a nie zabraknie chętnych po dokładkę
Marzysz o idealnym i esencjonalnym żurku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci jeśli zadbasz o odpowiednie składniki i proporcję jednak warto postawić także na nietypowe dodatki. Kilka łyżeczek doda zupie charakteru i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Polska sałatka na Wielkanoc z chrzanem, którą przygotujesz bez wysiłku w 5 minut
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to idealna propozycja dla miłośników ostrych smaków. Dodatkowy plus jest taki, że przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i wystarczą podstawowe składniki. O szczegółach piszemy poniżej.
-
Ubłagałam babcię o przepis na domowy chrzan wielkanocny. Jest w naszej rodzinie od pokoleń
Ten chrzan domowy musi pojawić się na twoim stole w Wielkanoc. Z jego smakiem nie równa się żaden ze słoika. Jest intensywny i aromatyczny, a przepis na wyjątkowy dodatek został mi przekazany przez moją babcię. Stanowi nieodłączny element naszego...
-
Katarzyna Bosacka porównała składy sklepowych chrzanów. Wskazała, czego lepiej unikać
Chrzan to nieodłączny dodatek do wielkanocnych dań. Pasuje do mięs i jajek, z jego dodatkiem robi się ćwikłę i zupę chrzanową. Niektórzy robią go sami, inni wolą kupić w sklepie gotowy słoiczek. Katarzyna Bosacka porównała więc składy sklepowych...
-
Gdy podałam pierogi na Wielkanoc, goście uznali, że zwariowałam. Dziś dzwonią, by je zrobić
Pierogi kojarzą się większości z nas z Bożym Narodzeniem. Wielkanoc to czas, gdy zajadamy się jajkami. Ale w tamtym roku postanowiłam przełamać ten schemat i podałam pierogi na wielkanocny stół. Goście byli zaskoczeni, a później spałaszowali...
-
Na Wielkanoc zawsze podaję tę obłędną zapiekankę. To miks białej kiełbasy, warzyw i kremowego sosu
Wielkanocny stół to nie tylko jajka w rozmaitej postaci, żurek czy mięsne rarytasy. Postaw w tym roku na obłędną zapiekankę, której nikt się nie oprze. Wystarczy połączyć białą kiełbasę z warzywami i całość zapiec pod kremowym i wyrazistym sosem -...
-
Domowy sos chrzanowy na Wielkanoc z czterech składników. Jajka z nim smakują wybitnie
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek pod różną postacią. A czymże byłyby jajka bez smakowitego dodatku w postaci sosu chrzanowego? Zamiast kupować go w sklepie, przygotuj go samodzielnie z zaledwie kilku składników. Smakuje o niebo...
-
Pasta jajeczna, jakiej nie jedliście. Będzie kremowa i wyrazista dzięki ulubionym składnikom Polaków
Pasta jajeczna to idealny do kanapek i na przykład roladek z wędliny. Przepis na pastę jajeczną jest jednym z najprostszych, jakie widział świat kulinariów, ale przecież łatwo, nie musi oznaczać nudno. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pastę jajeczn...
-
Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Podaj ją wraz z rybą i wędlinami
Rozmawiając z członkami mojej rodziny, każdy się zgodnie zgodził, że niektórych rzeczy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednym z takich dodatków jest właśnie ten charakterystyczny specjał. Niektórych odpycha sam jego zapach, inni go wręcz...
-
Znasz tę roślinę? To nie chwast! Zamiast go wyrywać, poznaj jego właściwości
Przydomowe ogródki skrywają wiele tajemnic. Z czasem, zwłaszcza po deszczu pojawiają się chwasty, które rosną w zastraszającym tempie. Jednak nie każda roślina nadaje się od razu do wyrzucenia. Zdradzamy, z czego nie warto rezygnować, i na co uważ...
-
Nie tylko do jaj i buraczków! Zanurz składnik w domowym trunku, medykament na wagę złota gwarantowany
Domowe nalewki to sprawdzony, babciny sposób na wiele schorzeń i dolegliwości. Jak się okazuje, ten składnik, świetnie wpłynie na działanie trunku. Mowa tu o chrzanie, który zawiera wiele cennych witamin, krzepi i pomaga przy kłopotach z trawieniem.
-
Zapomnij o pieczarkach i wędlinie. Ten przepis na faszerowane jajka to klasyka i raj dla podniebienia
Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto jednak postawić na bazową recepturę z jedynie pięciu składników. Zapomnij o pieczarkach, awokado czy wędlinie - tu króluje prostota i smak!
-
Nie barszcz biały i nie żurek. Ta zupa sprawdzi się lepiej w te święta. 4 łyżki tego składnika zmieniają wszystko
Zapomnij o nudnym żurku i mało oryginalnym białym barszczu. W te święta wybierz tę zupę, która jest jeszcze bardziej aromatyczna. Spróbujesz ją raz i nie zrobisz już nigdy nic innego. Wszystko dzięki składnikowi, który podkręca smak całości.
-
Chrzań sklepowy chrzan pełen konserwantów i chemii! Kąpiel ostrego korzenia zapobiegnie potokowi łez
Nie ma Wielkanocy bez fikuśnych sałatek, tradycyjnych rarytasów, jaj, no i oczywiście chrzanu. Niestety przy ścieraniu esencjonalnego korzenia często towarzyszy nam potok łez uwolniony intensywnym zapachem. Jest na to banalny patent - mowa tu o...
-
Ćwikła z chrzanem. Tylko trzy składniki sprawią, że wielkanocne potrawy będą o niebo lepsze
Niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować wyśmienity dodatek do potraw mięsnych i sałatek. Ćwikła z chrzanem podkreśli smak każdej potrawy. Do jej przyrządzenia będą niezbędne: buraki ćwikłowe, korzeń chrzanu i ocet winny.
-
Zupa chrzanowa Ani Starmach jest obłędna. Zaserwuj ją w Wielkanoc zamiast żurku, a zaskoczysz gości
Zupa chrzanowa Ani Starmach to doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku podczas tegorocznej Wielkanocy. Gwarantujemy, że robi się ją bardzo łatwo, a na dodatek smakuje obłędnie. Jako nowość na świątecznym stole na pewno zaskoczy gości.
-
Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak
Chrzan na Wielkanoc to absolutny must have. Co ważne, zrobienie pysznego domowego chrzanu nie jest trudne. A jak powszechnie wiadomo, chrzan domowej roboty ma znakomity smak. W artykule znajdziesz przepis na klasyczną wersję, ale i nieco...
-
Jajka w sosie chrzanowym. Przystawka w sam raz nie tylko na Wielkanoc!
Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację, nie tylko dla wegetarian. Najczęściej pojawiają się na naszych stołach w Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby częściej gościły w domowym menu.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
-
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.
-
Przepis na zupę chrzanową. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czy żurku - idealna na święta
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowywania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na zupę chrzanową to nie tylko ciekawa alternatywa dla białego barszczu czy żurku, ale i smaczna propozycja, która...
-
Sos chrzanowy na ciepło. Fantastycznie podkreśli smak wielu potraw. Najlepiej zrobić go w ten sposób
Sos chrzanowy na ciepło to świetny pomysł na podkreślenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje się z daniami mięsnymi i jajkami. Jak przygotować aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyjątkową konsystencję.
-
Ania Starmach podzieliła się przepisem na chrzan. Banalny skład
To tarte warzywo jest nie tylko idealnym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do buraczków. Ania Starmach pokazała przepis jak zrobić ten klasyczny przysmak, który jest smaczny i zdrowy. Wystarczy tylko 5 składników i 10 minut, aby zrobić ten dodatek.