-
Haps
-
Jak przygotować
- Pasta jajeczna, jakiej nie jedliście. Będzie kremowa i wyrazista dzięki ulubionym składnikom Polaków
Pasta jajeczna, jakiej nie jedliście. Będzie kremowa i wyrazista dzięki ulubionym składnikom Polaków
Pasta jajeczna to idealny do kanapek i na przykład roladek z wędliny. Przepis na pastę jajeczną jest jednym z najprostszych, jakie widział świat kulinariów, ale przecież łatwo, nie musi oznaczać nudno. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pastę jajeczną, żeby była niesamowita i jeszcze pyszniejsza. Dodaj dwa składniki, które Polacy wręcz kochają.
Pasta jajeczna niejedno ma imię. Zawsze bazą są jajka na twardo, ale z dodatkami można dowolnie kombinować i tak naprawdę każdego dnia możemy zaserwować pastę jajeczną o innym smaku. I tak mamy pastę jajeczną klasyczną, czyli jajka, majonez i koperek, możemy zrobić pastę jajeczną z wędzoną rybą, z suszonymi pomidorami lub oliwkami. Dziś jednak mamy przepis na pastę jajeczną iście po polsku. Dodamy do niej kiszone ogórki i trochę chrzanu. Idealna do posmarowania świeżego pieczywa.
Pasta jajeczna po polsku - te składniki ją podkręcą
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 niewielkie ogórki kiszone,
- 2 łyżki majonezu
- czubata łyżeczka chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, posiekany koperek.
Pasta jajeczna z ogórkami in chrzanem - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także rozdrobnić je w malakserze - wówczas pasta będzie bardziej puszysta. Rozdrobnione jajka przełóż do miski.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i porządnie odciśnij z soku. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majonez i chrzan. Wybierz taki, który nie jest zbyt ostry, żeby nie zdominował smaku pasty jajecznej.
- Koperek drobno posiekaj i dodaj do reszty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także odrobinę słodkiej papryki, ale nie jest to konieczne.
Wskazówka: Do pasty jajecznej możesz dodać płaską łyżkę kwaśnej śmietany. To odrobinę złagodzi smak i jednocześnie pięknie uwydatni wszystkie smaki, przyda się to wówczas, kiedy użyjesz zbyt mocnego chrzanu.