Żurek to klasyka wielkanocnego stołu, jednak jak się okazuje niejedyna zupa, którą można zaserwować podczas uroczystego biesiadowania. Jak twierdzi Magda Gessler, ciekawą propozycją będą nieco wyrazistsze smaki, które nie tylko podbiją kubki smakowe, ale i pięknie się zaprezentują na talerzach.
Inspiracji na wielkanocne potrawy nie brakuje, jednak ogrom możliwości może czasami przytłoczyć. Podczas świątecznego zamieszania niejednokrotnie ratują nas klasyki, jednak w tym roku warto postawić na przepis równie prosty, ale znacznie lepszy od tradycyjnego żurku. Zupa Magdy Gessler nie bazuje na zakwasie, a głównym składnikiem jest inny, esencjonalny i aromatyczny składnik.
Zupa, którą poleca Magda Gessler na tegoroczne biesiadowanie to nic innego jak połączenie kolorowych warzyw z ziemniakami, śmietaną i głównym składnikiem, czyli chrzanem. Taki duet nie tylko rozpieści podniebienie, ale i zachwyci wszystkie zmysły. Ważne są jednak przyprawy, a także złote proporcje, które doprowadzą nas do czystej perfekcji. Szczegółowy przepis restauratorki zdradzamy poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania: