Zupa od Magdy Gessler lepsza od tradycyjnego żurku. Tu króluje inny składnik niż zakwas

Zamiast wzdychać do wielkanocnego żurku lepiej postaw na oryginalny przepis prosto od Magdy Gessler. Restauratorka zamienia zupę na zakwasie na nieco bardziej wyraziste smaki i ostrzejsze aromaty. Tu króluje inny, wiosenny składnik i to w towarzystwie kolorowych warzyw.

Żurek to klasyka wielkanocnego stołu, jednak jak się okazuje niejedyna zupa, którą można zaserwować podczas uroczystego biesiadowania. Jak twierdzi Magda Gessler, ciekawą propozycją będą nieco wyrazistsze smaki, które nie tylko podbiją kubki smakowe, ale i pięknie się zaprezentują na talerzach. 

Zobacz wideo

Magda Gessler wie co dobre - zapomnij o żurku i postaw na tę aromatyczną zupę

Inspiracji na wielkanocne potrawy nie brakuje, jednak ogrom możliwości może czasami przytłoczyć. Podczas świątecznego zamieszania niejednokrotnie ratują nas klasyki, jednak w tym roku warto postawić na przepis równie prosty, ale znacznie lepszy od tradycyjnego żurku. Zupa Magdy Gessler nie bazuje na zakwasie, a głównym składnikiem jest inny, esencjonalny i aromatyczny składnik. 

Zupa, którą poleca Magda Gessler na tegoroczne biesiadowanie to nic innego jak połączenie kolorowych warzyw z ziemniakami, śmietaną i głównym składnikiem, czyli chrzanem. Taki duet nie tylko rozpieści podniebienie, ale i zachwyci wszystkie zmysły. Ważne są jednak przyprawy, a także złote proporcje, które doprowadzą nas do czystej perfekcji. Szczegółowy przepis restauratorki zdradzamy poniżej. 

Przepis na chrzanową zupę Magdy Gessler - idealna na wielkanocny stół 

Składniki: 

  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 słoiczki tartego chrzanu,
  • 250 ml śmietany 22 lub 18 proc.,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 cienkie kromki chleba razowego,
  • łyżka oliwy,
  • sól, cukier,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od warzyw. Wszystkie starannie obierz, pokrój i przełóż do garnka. Dodaj do nich ziele angielskie, liście laurowe i zalej dwoma-trzema  litrami wody. Gotuj na małym ogniu do miękkości. 
  2. Po tym czasie warzywa zmiksuj w wywarze. Dodaj następnie chrzan oraz śmietanę - wcześniej ją hartując. 
  3. Z chleba przygotowujemy grzanki. Pieczywo tostujemy z odrobiną oliwy na patelni. 
  4. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. 
  5. Wskazówka - zupę chrzanową można serwować z jajkiem, kiełbasą lub np. podsmażonym boczkiem. 
  6. Zupę serwuj z grzankami i ewentualnie innymi, wielkanocnymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.