• Link został skopiowany

To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki

Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół. Można ją podać w dekoracyjnej salaterce, ale my proponujemy inny sposób. Zawinięta w ruloniki z szynki świetnie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, dlatego nie warto odmawiać sobie tej pysznej przyjemności.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Chrzan to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy, dlatego nie sposób pominąć go w przygotowywaniu tradycyjnych świątecznych potraw. Jego charakterystyczny smak idealnie podkręca i eksponuje pozostałe składniki. Świetnie komponuje się z jajkiem i musztardą i to właśnie tych składników użyjemy do przygotowania przystawki.   

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Sałatki wielkanocne z chrzanem - doskonała przystawka na święta. Przygotuj potrzebne składniki

Sycące, pyszne, skomponowane z idealnie dobranych składników, które ze świętami kojarzą się jak żadne inne - takie właśnie są sałatki wielkanocne. Z chrzanem smakują zupełnie wyjątkowo, bo jest to składnik, który nadaje potrawom ostrości i wyrazistości. Do przygotowania świątecznej przystawki będziesz potrzebować, takich oto składników:

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko kwaśne np. szara reneta
  • 1 por 
  • 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • kilka/kilkanaście plastrów szynki (do podania)
  • szczypiorek do dekoracji 

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis

Sałatka z chrzanem i jajkiem. Dowiedz się, jak przygotować przystawkę 

Przygotowanie przystawki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a do pracy można wziąć się tak naprawdę na ostatnią chwilę. Poniżej instrukcja przygotowania smakowitej sałatki z chrzanem i jajkiem krok po kroku:

  • Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut od zagotowania)
  • Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy lub rozdrabniamy widelcem
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy
  • Pora kroimy w piórka, a następnie umieszczamy na sitku i sparzamy wrzątkiem
  • Selera, jabłko i szynkę kroimy w drobną kostkę
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce
  • Dodajemy majonez, chrzan, musztardę, szczypiorek i przyprawy
  • Dokładnie mieszamy 

Pasta jajeczna z chrzanem. Podawaj w plastrach z szynki 

Przygotowana zgodnie z powyższą recepturą pasta jajeczna z chrzanem świetnie smakuje na świeżym pieczywie. My proponujemy do podania użyć plastrów szynki. Sałatkę rozsmarowujemy na szynce, a następnie zawijamy w rulon. Aby pięknie prezentowały się na stole, na każdym rulonie tworzymy pętelkę ze szczypiorku. 

Wolisz sałatki w tradycyjnej formie czy w plasterkach szynki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o:

Komentarze (0)

To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).