• Link został skopiowany

To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki

Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół. Można ją podać w dekoracyjnej salaterce, ale my proponujemy inny sposób. Zawinięta w ruloniki z szynki świetnie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, dlatego nie warto odmawiać sobie tej pysznej przyjemności.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Chrzan to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy, dlatego nie sposób pominąć go w przygotowywaniu tradycyjnych świątecznych potraw. Jego charakterystyczny smak idealnie podkręca i eksponuje pozostałe składniki. Świetnie komponuje się z jajkiem i musztardą i to właśnie tych składników użyjemy do przygotowania przystawki.   

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Sałatki wielkanocne z chrzanem - doskonała przystawka na święta. Przygotuj potrzebne składniki

Sycące, pyszne, skomponowane z idealnie dobranych składników, które ze świętami kojarzą się jak żadne inne - takie właśnie są sałatki wielkanocne. Z chrzanem smakują zupełnie wyjątkowo, bo jest to składnik, który nadaje potrawom ostrości i wyrazistości. Do przygotowania świątecznej przystawki będziesz potrzebować, takich oto składników:

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko kwaśne np. szara reneta
  • 1 por 
  • 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • kilka/kilkanaście plastrów szynki (do podania)
  • szczypiorek do dekoracji 

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis

Sałatka z chrzanem i jajkiem. Dowiedz się, jak przygotować przystawkę 

Przygotowanie przystawki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a do pracy można wziąć się tak naprawdę na ostatnią chwilę. Poniżej instrukcja przygotowania smakowitej sałatki z chrzanem i jajkiem krok po kroku:

  • Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut od zagotowania)
  • Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy lub rozdrabniamy widelcem
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy
  • Pora kroimy w piórka, a następnie umieszczamy na sitku i sparzamy wrzątkiem
  • Selera, jabłko i szynkę kroimy w drobną kostkę
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce
  • Dodajemy majonez, chrzan, musztardę, szczypiorek i przyprawy
  • Dokładnie mieszamy 

Pasta jajeczna z chrzanem. Podawaj w plastrach z szynki 

Przygotowana zgodnie z powyższą recepturą pasta jajeczna z chrzanem świetnie smakuje na świeżym pieczywie. My proponujemy do podania użyć plastrów szynki. Sałatkę rozsmarowujemy na szynce, a następnie zawijamy w rulon. Aby pięknie prezentowały się na stole, na każdym rulonie tworzymy pętelkę ze szczypiorku. 

Wolisz sałatki w tradycyjnej formie czy w plasterkach szynki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: