• Link został skopiowany

Zapytałam AI o najlepszą wielkanocną potrawę. Odpowiedź nie zawiodła

Postanowiłam zapytać AI o najlepszą potrawę wielkanocną. Odpowiedź oczywiście nie zaskoczyła mnie ani trochę. To o ten świąteczny klasyk sztuczna inteligencja jest pytana najczęściej przez Polaków i nie tylko.
Stół wielkanocny
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Jeśli trzeba by wymienić charakterystyczne dla Wielkanocy dania, to na pewno czołową pozycję zajmowałby wśród nich żurek. Zupa wyróżnia się kwaśnym smakiem i w wielu domach serwowana jest właśnie w ten jedyny czas w roku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek na zakwasie. Jest to wersja z wędzonym boczkiem, który nadaje daniu większego aromatu i bardziej kremowej konsystencji za sprawą wytopionego tłuszczu.  

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Żurek - przepis na wielkanocny specjał. Przygotuj niezbędne składniki 

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach goszczą wyjątkowe specjały. Są kolorowe mazurki, babki cytrynowe, różnorodne sałatki, faszerowane jajka, barszcz biały lub żurek. Przepis na ostatni z wymienionych świątecznych przysmaków jest bardzo prosty. Zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l zakwasu żytniego
  • 500 g białej kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka suszonego majeranku, sól, pieprz ziarnisty do smaku  

Przepis na żurek świąteczny. Przygotowanie potrawy krok po kroku 

Danie warto przygotować dzień przed podaniem, ponieważ daje to gwarancję uzyskania najbardziej intensywnego aromatu. Przepis na żurek świąteczny wykonasz zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Kiełbasę przekładamy do garnka i zalewamy wodą
  • Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 5 ziaren pieprzu i zagotowujemy
  • Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut
  • W drugim garnku zagotowujemy bulion
  • Kiełbasę wyciągamy z wody i przekładamy do garnka z bulionem
  • Dodajemy zakwas, mieszamy i gotujemy na małym ogniu
  • Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek
  • Gdy boczek będzie chrupiący, zdejmujemy go z patelni i przekładamy do garnka
  • Na patelni, na której smażył się boczek rozpuszczamy masło
  • Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
  • Zarumienioną cebulę wrzucamy do garnka
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chrzan
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Z żurku wyławiamy kiełbasę, obieramy, kroimy w plastry i ponownie wrzucamy do garnka
  • Na koniec gotowania do żurku dodajemy majeranek i zahartowaną śmietanę 

Zobacz też: Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach

Żurek wielkanocny na śniadanie - jak serwować?

Wiemy już, że żurek wielkanocny najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, więc warto ugotować go już w Wielką Sobotę. Kolejna kwestia to to, że danie serwujemy rano - na śniadanie wielkanocne - zatem przygotowanie go poprzedniego dnia jest po prostu wygodne.

Żurek wielkanocny podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Połówki jajek umieszczamy w talerzach i zalewamy zupą. W talerzach można umieścić także mięso ze święconki, które podkręci smak potrawy i sprawi, że będzie ona bardziej symboliczna. Żurek doskonale smakuje ze świeżym chlebem, ale można go serwować także w specjalnych wielkanocnych chlebkach. W takim wydaniu prezentuje się na stole niezwykle dekoracyjnie i świątecznie.  

Zakwas na żurek wielkanocny. Dowiedz się, jak go zrobić

Za kwaśny smak typowych wielkanocnych zup odpowiada zakwas. Na żurek należy nastawić go siedem dni przed przygotowaniem dania. Poniżej szczegółowa lista składników:

  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 1 l przegotowanej wody (letniej)
  • skórka z 1 kromki chleba razowego
  • 3-4 ząbki czosnku (obranego)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w dużym słoiku
  • Zalewamy wodą, delikatnie mieszając, aby nie powstały grudki
  • Słoik nakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce
  • Co najmniej raz dziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką 
  • Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce

Jaka jest twoja ulubiona potrawa wielkanocna? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: