Jeśli trzeba by wymienić charakterystyczne dla Wielkanocy dania, to na pewno czołową pozycję zajmowałby wśród nich żurek. Zupa wyróżnia się kwaśnym smakiem i w wielu domach serwowana jest właśnie w ten jedyny czas w roku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek na zakwasie. Jest to wersja z wędzonym boczkiem, który nadaje daniu większego aromatu i bardziej kremowej konsystencji za sprawą wytopionego tłuszczu.
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach goszczą wyjątkowe specjały. Są kolorowe mazurki, babki cytrynowe, różnorodne sałatki, faszerowane jajka, barszcz biały lub żurek. Przepis na ostatni z wymienionych świątecznych przysmaków jest bardzo prosty. Zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
Danie warto przygotować dzień przed podaniem, ponieważ daje to gwarancję uzyskania najbardziej intensywnego aromatu. Przepis na żurek świąteczny wykonasz zgodnie z poniższą instrukcją:
Zobacz też: Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach
Wiemy już, że żurek wielkanocny najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, więc warto ugotować go już w Wielką Sobotę. Kolejna kwestia to to, że danie serwujemy rano - na śniadanie wielkanocne - zatem przygotowanie go poprzedniego dnia jest po prostu wygodne.
Żurek wielkanocny podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Połówki jajek umieszczamy w talerzach i zalewamy zupą. W talerzach można umieścić także mięso ze święconki, które podkręci smak potrawy i sprawi, że będzie ona bardziej symboliczna. Żurek doskonale smakuje ze świeżym chlebem, ale można go serwować także w specjalnych wielkanocnych chlebkach. W takim wydaniu prezentuje się na stole niezwykle dekoracyjnie i świątecznie.
Za kwaśny smak typowych wielkanocnych zup odpowiada zakwas. Na żurek należy nastawić go siedem dni przed przygotowaniem dania. Poniżej szczegółowa lista składników:
Przygotowanie:
Jaka jest twoja ulubiona potrawa wielkanocna? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.